Zaczerwienia pieluszkowe

Drogie mamy mamy maly problem od jakiegos czasu doskwiera nam zaczerwienia oraz chrostki pod pieluszka
Bylismy z tym u pediatry to dał nam maść ale nic nie pomogła smarowałam tez bepanthen i linomagiem oraz sudokremem
I nic nie pomaga. Zmieniamy pieluszke bardzo czesto zeby pupka nie była mokra. Macie jakies sprawdzone sposoby albo polecicie jakies dobre maści albo kremy
Wiem ze napewno ja to swedzi bo jak zmieniamy pieluszke to drapie sie tam

W domku waciki i ciepla woda zamiast chusteczek. Dokladne wycieranie do sucha. I u Nas się w takiej sytuacji sprawdził się Tormentiile Baby.

1 polubienie

Sprubujemy mamy nadzieje ze pomoze :smiley:

1 polubienie

Jesli karmisz piersia, to kazde zaczerwienia smarowalam mlekiem. Ewentualnie mozesz tez dodac kilka kropel do wody dziala lepiej niz niejeden emolient.
Jesli nie mleczko, to tez duzo bym wietrzyla sama pupke, przykryj przody np.recznikiem papierowym zeby siku sie nie rozlało :slight_smile:

1 polubienie

Ja w takich sytuacjach puszczałam małego bez pampersa, chociaż na parę minut. Takie wietrzenie super pomagało. Mi pediatra zalecił Linoeparol. A w jakim wieku jest dzidziuś? Bo u nas najgorzej było na początku, i wtedy mieliśmy badanie kału i okazało się że jest nietolerancja laktozy, syn dostał kropelki i po kilku tygodniach jak ten układ pokarmowy dojrzał problem zniknął

2 polubienia

U nas akurat pomagał bepanthen. Ale raz przy dużym odparzeniu było dużo wietrzenia, kąpiel w moim mleku i wykąpaliśmy małego w krochmalu. Nie wierzyłam w takie cuda ale o dziwo pomogło!

1 polubienie

A ja polecę też dac trochę czasu, bo zmieniasz kremy i maści, a tak naprawdę któryś z nich też może utrzymywać problem, a nie wiesz, bo zaraz stosujesz inny. Nie wiem jak długo ich używasz, ale dałabym jednej chociaż tydzien.
Bepanthen na pewno nie jest na odparzenia, jego się smaruje jakby zapobiegawczo, a nie kiedy już wystąpi problem.
Sudocrem może pomóc, aczkolwiek uważaj, żeby nie przesadzić, bo może wysuszyć i tym samym podrażnić skórę dziecka.
Ja jak występowały jakieś odparzenia czy inne krostki pod pieluchą, to kładłam córkę na przewijaku na ok 20/30 minut przed kąpielą, ściągałam pampersa, żeby dupka mogła się przewietrzyć. Zazwyczaj na drugi dzień problem znikał.
Druga sprawa, dziecko może tak reagować na same pieluszki. Jakich używacie? Może warto sprawdzić inne.
No i też krostki i odparzenia mogą występować, jeśli dziecko jest przegrzewane.

1 polubienie

Ile ma dziecko i czy stosujesz ciągle te same pieluszki czy też testwoalas inne? I czy jak sprawdzasz te maści to czekasz dłuższy czas czy działa?

Te krostki to mogą być potówki teraz ta pogoda taka różna i mogłaś za ciepło ubrać albo ogólnie mogło się też spocić . Tak jak piszą dziewczyny ja bym powierzyła jeśli to jakiś maluszek i da się położyć albo funkcjonować bez pieluchy, bardzo dobrze myła i osuszała i smarowała

Ja używam własnej linomagu zielonego u nas najlepszy i nigdy nie było odparzenia plus codziennie po kąpieli kreujemy się La Roche posse lipicar balsamem i też jak tylko jakieś potówki czy krostki nam wyskoczyły to jakoś ładnie schodziło za chwilę.
Na buzi mała miała krostki na początku to też bambino z tlenkiem cynku pomoglo

2 polubienia

My teraz na dniach mamy takie rany pod pieluszką … dramat aż do krwi . Używam kremu pod pieluszkę z Ziaja , maść nagietkowa . Przemywam pupę wodą zadnymi chusteczkami i dodatkowo aż się nie zagoi maluszek nosi pieluszki bambusowe . Widać sporą poprawę

1 polubienie

Mozesz jeszcze sprobowac nadmanganian potasu, ale to w malym stezeniu do wody. Podpytaj farmaceute. Nie wiem jak malutkiego masz bobasa, ale moze jeszcze wizyty patronażowe wykorzystac zeby polozna zobaczyla ta pupe.

1 polubienie

U nas pomagało przemywanie pupy wodą i nie używanie w tym celu chusteczek. I oczywiście częste zmienianie pieluszki , wszystko wróciło do normy🥰

1 polubienie

Ahh! I my też zmieniliśmy pieluszki na inną firmę, bo doszliśmy do wniosku, że to przez pieluszki się działo:(

Wietrzenie pupci po każdej zmianie pieluszki. Mokre chusteczki tylko na wyjścia, w domku ciepła, przegotowana woda. A jak już są zaczerwienienia i jest kiepsko to maść tormentile baby jest cudowna :slightly_smiling_face:

1 polubienie

Niestety nie moglam karmic piersiom i jestesmy na meku modefikanym juz probowalysmy wacikami z woda przecierac i dalej to samo

Robyłyśmy badania i nic nie wykazało sprubujemy wietrzyc czesciej pupke dziekuje za odpowiedz

O nie wiedziałam ze krochmal tez jest na to
Moja corke kompałam w krochmalu jak miala tradzik niemowlecy i nam pomugl odrazu dziekujemy😃

1 polubienie

Od urodzenia uzywamy pamperdy dada i nic sie nigdy nie działo zmienilismy na pampers i dalej to samo
Sudokrem uzywalam tylko zeby wysuszyc jak miała juz ranki. Sprubujemy najwyej przed kapiela posiedziec bez pampersa dziekujemy za rady😃

Uzywamy caly czas pampersy dada teraz zmieniłysmy na pampers tak jak uzywam nowy krem pod pieluszke to czekam tydzien albo dluzej zeby sobaczyc czy nie ma alergi coreczka ma 10 miesiecy
A pod pieluszke tylko krem na odparzenia czy jeszcze balsamem?

Moze tez sprobujemy z pampersami z bambusa
Pozdrawiamy cieplutko😀

Moja córeczka ma 10 misiecy niesttety nawet lekarz nam nie pomógl