Porada bardzo fajna, a kręgosłup no cóż zawsze pobolewa. Jesli chodzi o podnoszenie zakupów z pozycji kucnej jak i innych przedmiotów to jak najbardziej jestem za tylko w zaawansowanej ciąży troszkę ciężko z tym kucaniem jest ![]()
Jesteś w drugim trymestrze ciąży i zaczyna się boleć kręgosłup? Dowiedz się czego unikać w czasie ciąży aby zadbać o kręgosłup i jakie ćwiczenia wykonywać.
Ja o swój kręgosłup w ciąży musiałam zadbać szczególnie. Zwykłe kręgosłupy potrzebują opieki w czasie ciąży, natomiast powaznie chore - to już w ogóle - stałe kontrole u ortopedy i maksymalne przestrzeganie zasad.
Ja na szczęście w czasie ciąży nie miałam żadnych problemów z kręgosłupem ale za to po ciąży pierwsze 3 miesiące strasznie mnie bolał kregosłup nawet kilkakrotnie przy schyleniu nie mogłam sie podnieść …ale jakoś samo przeszło
porada jest super… całkiem nowy wątek jest poruszony… i bardzo dobrze
a co do kręgosłupa to oska ma racje z pozycji kucnej wyprost, trzymając jeszcze w dodatku jakiś ciężar… zawsze kończy się bólem
porada super ![]()
w czasie ciąży mój kręgosłup już pod koniec nie wytrzymywał, ale ja dużo przytyłam
Tu nie chodzi o pozycję typowo kuczną, a o podnoszenie przy ugiętych kolanach, tak by unosić siłą rąk i wyprostu stawu kolanowego, a nie mięśniami brzucha, co ma miejsce przy dźwiganiu na wyprostowane nogi
ja w ciąży nie dźwigałam dosłownie nic. Nawet przez całą ciąże nie byłam sama ani razu na zakupach i zawsze mąż nosił siatki
mnie w ostatnim trymestrze dopadły bóle kręgosłupa ![]()
wiola bo to już pewnie z przemęczenia, ja też tak miałam. Trzeba się nadźwigać tego słodkiego ciężaru…
Ja ten ból przeżywam nieprzerwanie od kilkunastu lat, dlatego przywykłam, ale… w ciąży był on wyjątkowo dokuczliwy, gdyż jednak przez zmianę środka ciężkości i dodatkowy brzuszek - kręgosłup ledwo “dychał”
Niestety ta dolegliwosc dopadla ostatnio i mnie. Tak, ten slodki ciezar daje sie odczuc.
Ból kręgosłupa nic miłego… Doznała tego uczucia w trakcie ciąży i po… Teraz też coraz częściej, chłopcy mało nie ważą… A czase trzeba ich wziąć na ręce, wiadomo.
ja niestety ale doznalam urazu z kregoslupa ze do tej pory nie moge chodzic:( zawsze jak wypoczywalam i spalam to z nogami w gorze to nie tylko bylo dobre na kregoslup ale ez na spuchniete stopy
ja czasem doznaję bólu teraz jak schylam się po kosz z praniem… eh… i to od czasów ciąży mi zostało
niestety tak juz jest
bole kregoslupa to problem XXIw:(a najgorzej w ciazy
oczywiscie… ale i nasza zła postwa przed komputerem,… również kiedyś da się nam we znaki
ja ogólnie w ciąży nie miałam bóli kręgosłupa ale nieraz przez prace boli mnie między łopatkami… ale moja koleżanka z pracy jest teraz w ciąży i tak ją strasznie nieraz kręgosłup boli że jak sie popołudniu położy to już nie umie wstać i jak potrzebuje do toalety to na czworakach idzie bi nie umie iść… porada jest super więc jej ją pokarze
Bardzo ważny jest ten komentarz na końcu porady. Przy problemach z kręgosłupem (nie tylko tych ciążowych) nie można wykonywać bardzo wielu ćwiczeń fizycznych, bo można się poważnie okaleczyć. Należy zapytać lekarza co od momentu dolegliwości kręgosłupa jest kategorycznie zakazane!
Należało by iść do lekarza, jednak czasem nie można się wybrać…
Monia nie tylko przed komputerem, mamy zła postawę ciała gdy chodzimy, siedzimy, śpimy na złych poduszkach… To wszystko się sumuje i potem te drobne zmieniają się w duże niedogodności i coraz większym bólem. Mój mąż ostatnio bardzo narzeka na ból kręgosłupa, w ciąży nie jest;) ale ma problem, a do lekarza ciężko go wysłać. Moja mama była niedawno i na zdjęciu widać, że ma straszna skolioze… Stąd też ten jej ból.