Zapadająca się klatka u przedszkolaka

Oj szczerze mówiąc Powiem ci że nie wiem pierwszy raz spotykam się z takim przypadkiem może jeżeli masz taką możliwość to przy kolejnej wizycie skonsultuj to z innym pediatrą wiem jak to czasami z lekarzami bywa jeden powie suplementować witaminę d czekać obserwować a inny może powiedzieć że da skierowanie do jakiegoś specjalisty który będzie mógł obejrzeć ten przypadek

Dziewczyny,

córka ma dość zapadniętą klatkę. Pediatra kazał suplementowac wit D, alenco jeszcze mogę zrobić? Oznaczyć witaminę D, coś jeszcze? Do kogo się zgłosić czy po prostu czekać? Czy któraś z Was miała taką sytuację? 

Może być tak że to przez niedobór witamin albo minerałów warto było by wykonać jakis pakiet podstawowych badań krew ,mocz i skonsultować się z Pediatra w tej sprawie na pewno ci wypisze skierowanie jak powiesz że cię to niepokoi :) 

Też nie słyszałam o takich objawach, ale nie jestem od straszenia ale jak widzisz duzo niepokojących objawów jak wypadanie włosów nadmierne co pisałas w poprzednin poście sparawdziłabym to dokładniej

tez uwazam jak dziewczyny, tym bardziej ze to tylko nie jeden problem

ja również nie słyszałąm o takich objawach :O

MamaGratki nie słyszałam o takim czymś. ale widziałam, że poprzednio pisałaś o wypadających włosach, może warto jednak wybrać się do lekarza i powiedzieć o niepokojących Cię objawach. Co do wypadających włosów może Mała ma problemy z tarczycą?

Tarczycę miała sprawdzanà jako noworodek i w porządku, jednak takie rzeczy mogą pojawić się ot tak z tego co czytałam. W sunie czekam, z ieram info co jeszcze mogę sprawdzić. Podpowiedzcie, mocz, krew, wit D, Tsh (ft3 i ft4 i anty TPO i anty TG chyba nie misze jeśli nawet nie wiem czy to tarczyca? Z tego co wiem to niepokojące wyjdzie Tsh ewentualnie i wtedy wizyta u endokrynologa. Coś jeszcze? Na wit D i Tsh nie dostane skierowania więc prywatnie. Takiemu dziecku pobiera się już z żyły, prawda? Też pytanie czy uda się pobrac tyle krwi aby wystarczyły na wszytskie próbki. Niestety źle wspominamy pobieranie krwi u córki. 

hmmm... a czemu nie dostaniesz skierowania na tarczyce? jeśli wyniki sa kiepskie lub na skarju powinnać dostać skierownaie do endokrynologa byc moze też na usg tarczycy 

tak sobie mysle ze dodałaś watek o wypadajacych włosach, przy tarczycy tez potrafią właśnie wypadać 

Witamina D zawsze jest pobierana z żyły niezależnie od wieku dziecka :)

ja znałam taki przypadek, ale to był kurza klatka piersiowa i to dziecko od zawsze tak miało potem miało mieć operację bo żebra jakby były wygięte w drugą stronę

też tak uważam ze powinnaś dostać skierowanie 

Aniss mi się właśnie skojarzyło te wypadające włosy z tarczycą, więc może warto to skontrolować. 

Ja na początek zrobiłabym tsh, jednak przy małym dziecko może zrobić od razu te odczynniki bo właśnie pobranie krwi może być niezbyt przyjemne i łatwe. 

Widzę że głównie ta tarczyca nasuwa się wszystkim jako 1 myśl do głowy daj znac kochana co się okazało