Zapalenie piersi w ciąży

Życzymy zdrówka ❤️

Proszę pamiętać, że piersi można masować ale bardzo lekko I delikatnie 

Może taki delikatny masaż a w sumie bardziej głaskanie w stronę brodawek trochę złagodzi dolegliwości. 

Na bolące piersi w ciąży może pomóc prysznic polewając je raz ciepłą a raz zimną wodą. Można też delikatnie je masować lub robić okłady z liści kapusty.

Mi pomagały właśnie okłady z liści kapusty. 

W ciąży nie miałam na szczęście tego problemu ale po porodzie już tak. I to kilka razy przy pierwszym dziecku. Za pierwszym razem nie wiedziałam co się dzieje. Piersi twarde, jakby z kamykami, wysoka gorączka, nie byłam w stanie z łóżka wstać. Nie miałam wtedy laktatora a syn spał i nie szło go dobudzić. Wtedy osiągnęłam tylko trochę ręcznie do szklanki i była ulga. Plus paracetamol mnie ratował. Przy kolejnych już wiedziałam jak działać.

W ciąży nie wiem jak sobie z tym trzeba radzić. Warto też wspomnieć, że jakiś masaż który by był połączony ze stymulacją sutków może wywołać wyrzut oksytocyny i przedwczesny poród. Także też trzeba uważać. Ale ciepłe okłady pewnie powinny pomóc, plus właśnie paracetamol. Zadzwoniła bym w takim przypadku do swojej położnej spytać o poradę.

Jest też "kapusta w żelu" gdyby ktoś wolał taką formę od przykładanie zieleninki do piersi. 
Po porodzie też miałam problem z zastojami. Zazwyczaj jak pierś była pełna a synek przypadkiem mnie w nią uderzył. Na szczęście obywało się bez gorączki, ale dyskomfort był spory.

Moim zdaniem zapalenie w ciąży jest możliwe, bo pierś przygotowuje się do nowej roli i jeśli pokarm się nagromadzi może dojść do zastoju. Na zapalenie piersi stosuje się zimne okłady, żeby złagodzić ból i ograniczyć proces zapalny i ibuprom, ale nie wiem czy w ciąży też ibuprom się bierze.

(post usunięty przez autora)

Tak, polecam też okłady z kapusty świetnie łagodzą ból i pomagają przy zapaleniu piersi. Warto też skonsultować się z lekarzem, żeby mieć pewność i dobrać odpowiednie leczenie.

Ważne też są ciepłe okłady , częste przystawianie dziecka do piersi , delikatny masaż i pić dużo wody .