Zapalenie ucha w ciąży

Dokładnie - może jakaś starsza sąsiadka ?
Ja skojarzyłam to z korytarzami i rzeczywiście u mnie ten kwiatek był wystawiony na klatce schodowej :sweat_smile:

1 polubienie

Moja koleżanka włożyła córce do ucha czosnek to ucho zaczęło jej krwawić, i pojechali na nocną opiekę to lekarka powiedziała żeby nic nie wkładać. Ja kojarzę że watę ze spirytusem moja współlokatorka na studiach wkładała, ale pewnie zależy jakie zapalenie jest

No tak nic nie wkładać żeby właśnie nie było takich akcji z czosnkiem wiadomo każdy chce ulżyć w cierpieniu każdemu ale czosnek do ucha no nie. Chodzi o to też że ucho może puchnąć w środku a np czosnek jest twardy więc jeszcze gorzej.
@Kro.pka jak się boisz wkładać coś do ucha to wysmaruj ucho w środku tym olejkiem z liścia i wyjmij. To właśnie te olejki działają przeciwzapalnie

1 polubienie

Inaczej geranium lub w niektórych regionach mówią na to cytrynka :blush:

1 polubienie

O czosnku słyszałam ale powinno się nim posmarować dookoła ucha a nie wkładać go do środka. Ma mieć działanie rogrzewające ?
Pamietam, że kiedyś lekarz własnie przepisał mi krople, które mocno rozgrzewały

Tylko czy taki olejek z liścia można stosować w ciąży? Nie wszystkie rośliny i zioła można w trakcie ciąży. Olejek kamforowy np jest zabroniony w ciąży.

Mi lekarka również mówiła, że do ucha nic się nie wkłada. Liść anginki stosowałam, ale zewnętrznie. Tzn trochę ściskałam w gazie jałowej, żeby puściła sok i pocierałam tym okolice ucha, ale nigdy nie wkładałam do środka

Bardzo ci wspolczuje bol ucha i to jeszcze w ciazy na pewno nic milego

Wiem że można brać paracetamol w ciąży chociaż póki co ja nie muszę brać żadnych leków przeciwbólowych to nie wiem jakie jeszcze można , ból ucha w ciąży współczuję

Jak Twoje Ucho ? Nalżało Ci ??? To jest okropieństwo straszne ;( ja mialam w zeszłym tygn ale w ciąży juz nie jestem , buzi nie mogłam otworzyć :frowning: brałam ibuprofen plus zakrapialam to lewe ucho :frowning: a glupia poszlam od razu na pole po umyciu głowy , wiatr wiał a mi sie zdawało że ciepło :frowning:

Anginka nie pomogła. Paracetamol nie daje rady, zanim zacznie działać antybiotyk mina pewnie jeszcze dwa dni.Lekarz rodzinny dał pilne skierowanie do laryngologa. Właśnie od niego wróciłam. Mam mieszane uczucia… Próbowała mi wmówić, że grzebałem w tych uchu dlatego tak bardzo boli, a ja nie jestem w stanie go dotknąć od zewnątrz, a co dopiero w środku. Włożyła do obu uszu opatrunki czymś nasączone i jutro rano mam przyjechać na zmianę ich. Póki co nie boli, ale nie wiem czy to kwestia wziętego przed wizytą paracetamolu czy tego opatrunku:/!

Kurcze moze on wygrzewać ma ? Nie powiedziała Ci jakich efektów mozesz sie spodziewać ?
Sluchaj ja rok temu miala takie ostre zapalenie ucha środkowego ze az ucho odstawało plus napuchniete pół twarzy , lekarka spóźniła sie pół godziny a dla mnie kazde 5 minut było wiecznością , ja nie mogłam nic z bólu mówić a w aptece tylko płakałam i podałam receptę , farmaceutka mi współczuła okropnie wiec wiem co czujesz :frowning: lekarka niepoważna skoro Ci powiedziała że sobie grzebałaś , ona chyba tego bólu nie zaznała :confused:

Powiedziała tylko, że będzie grzało bardzo mocno i że mogę nie słyszeć po tym :confused: Dla mnie najważniejsze było pytanie czy nie zaszkodzi małemu, ale stwierdziła, że nie, bo to bezpieczne. Ze stresu nawet nie zapytał co to. Jutro przy zmianie zapytam pielęgniarki.

Ogólnie była to taka, że ładnie to okresle wiekowa kobieta. Niestety nie mam do takich zaufania. Nie raz się przejechałam na takich lekarzach. Po wyjściu z gabinetu zastanawiałam się czy tego nie wyjąć, ale mąż stwierdził, żebym poczekała i zobaczyła czy to chociaż pomoże. Póki co, nie zapeszając mam te opatrunki 3h w uszach i nic nie boli. A to już długo jak na ostatnie dni.

1 polubienie

Noo widzisz, jednak ludzie starej daty pomogą jak juz od 3 godzin czujesz poprawę :slightly_smiling_face: oooo możesz zapytać o tę anginkę co Ci powie przy następnym razie :slight_smile:

Zapytam jutro przy zmianie, mi niestety nie pomogło :confused:

1 polubienie

Jeny aż ciężko się czyta, współczuję bardzo tego bólu. Może miałaś już za zaawansowane zapalenie. Ja pamiętam że po swoim tylko jak mnie coś zakulo w tym uchu to stosowałam krople bez recepty i one dawały radę wtedy

Hej spróbuj - ciepły, suchy okład tzn owiń termofor w ręcznik i przyłóż do ucha, ale pamiętaj żeby nie był gorący :wink:

Ojejej nawet nie wiedziałam
Że może się takie coś wydarzyć

To zdecydowanie nic miłego , chyba najgorszy ból jaki może być :sob:

1 polubienie

Hej , jak sie masz na dzisiejszy dzień ? Bóle minęły ? :slightly_smiling_face: