Zaparcia nawykowe

Też chciałabym aby moje dziecko robiło kupki częściej a nie co kilka dni,jak to się dzieje u nas.

zaparcia to straszny problem, na szczęście poza dwoma czy trzema razami wszystko jest ok i mały robi 2 kupki dziennie

mam nadzieję,że jak mała zacznie jeść dodatkowe pokarmy to kupki się unormują…

Dziecko robi częściej kupki, gdy dostaje sporą ilość płynów do picia, jest mu łatwiej wtedy zrobić kupkę

Ja właśnie zaczęłam podawać niewielka ilość koperku do picia.

Ja poję małą od początku wodą przegotowaną. Dawałam przez pewien czas koperek, ale bolał ją brzuszek po nim, więc pije samą wodę

kuzynki synek cierpi na zaparcia robi kupkę raz na 3-5 dni i przy tym się strasznie męczy i czasem płacze…

moj synek tez tak kiedys robil kupki rzadko-raz na 2-3dni wtedy musialam mu pomagac troszke…

dziewczyny u nas kupka raz na dzień w porywach do dwóch dni, jeszcze nigdy nie zdarzyło się rzadziej

A u nas ciągle bez zmian ,czyli kupka raz na tydzień…ale bez płaczu na szczęście.Próbowałam podawać koperek ,rumianek ,sama to wszystko tez piję ,lecz bez zmian.

mili może po prostu tak musi być, a maluch trawi bardzo ładnie Twój pokarm i stąd tak żadko te kupki. A jeżeli brzuszek miękki, to może nie potrzebnie się tak stresujesz

mój mąż jak był malutki to miał zaparcia i rodzice ciągle robili mu lewatywę ( ja bym się bała), a efekt teraz jest taki, że musi się wypróżniać 5-6 razy na dzień, nie wiem czy to taka przemiana materii czy raczej skutki tych lewatyw

mili wypróboj suszone sliwki dla dzieci w słoiczkach u nas pomagały na zaparcia

Jeśli suszone nie podejdą Maleństwu - mogą być też zwykłe… Moja córcia suszonych nie lubi (chyba jak ja), zajada sie normalnymi. Hipp jej podpasował i rzeczywiście rozluźnia kupki:D

mili włsśnie jak kupkaq jest bez płaczu to pewnie jest ok.Tylko nie ma czym robić bo tak dobrze trawi. Gorzej gdyby płakała.
Karolinka na szczęście już super. Kupka codziennie lub co drugi dzień.Bez płaczu i bólu :slight_smile: Sama idzie robić czasem nie wiem kiedy :slight_smile:

arzana, czy w związku z tym, jeśli dziecko robi kupkę bez problemu, bez płaczu i męki - to mimo iż kupka jest “zbita” - nie ma powodu do niepokoju?

lady na pewno nie wiem ale myślę że tak. Co innego gdy się męczy lub je boli. Wtedy nawet gdy kupka jest codziennie to coś może być nie tak. Ale gdy robi bez problemu to ok. Lady a jeszcze zbita czy bardzo twarda? u nas się zdażały takie po których cały odbyt był spuchnięty i czerwony

Nie no… chyba tylko zbita, na twardość nie patrzyłam… Po prostu nie taka papkowata, jaką robia niemowlaki, tylko taka bardziej “dorosła”

lady to ja myślę że jak najbardziej ok :slight_smile: Ale możesz dawać małej coś z błonnikiem dla spokoju sumienia :slight_smile: np rodzynki czy śliwki albo jest taki w kartonikach błonnik tylko to trochę twarde jest nie wiem czy Nelka by to już mogła. Ale smaczne to jest :slight_smile:

Dziś sprawdziłam twardość, z ciekawości… No i luz, plastyczna, miękka, tylko z wyglądu dorosła…