Zdrowe mleczaki, czyli jak dbać o pierwsze ząbki

Jak dbać o mleczaki, aby uchronić malca przed próchnicą? Poznaj zasady pielęgnacji pierwszych ząbków u dziecka.

Pierwsze zęby u maluszków zwykle zaczynają się pojawiać między 5. a 7. miesiącem życia, ale tak naprawdę każdy maluch jest inny i może zacząć ząbkować w innym okresie.

Chociaż na początku ząbków nie widać, to ich zawiązki są już w dziąsłach. Właśnie dlatego należy z wyprzedzeniem myśleć o pielęgnacji jamy ustnej malucha. Pierwszą czynnością, którą możemy wykonywać, jest codzienne przemywanie dziąseł dziecka. Przynajmniej dwa razy dziennie należy wziąć gazę i namoczyć ją w letniej, przegotowanej wodzie. Następnie trzeba delikatnie oczyścić dziąsła malucha, aby pozbyć się resztek jedzenia oraz bakterii..

U nas 1 żabek pojawił się w 3 miesiącu. To był szok nikt nie wierzył ale tak to był ząbek

Juliv tak masz rację każde.dziecko  inne...U nas pierwszy ząbek był w.9 miesiącu..

Pattmazz to szybciutko...

Syn szwagierki ma właśnie pierwszy ząbek - mały ma niecałe 4 miesiące. Też każdy był w szoku, że tak szybko. 

My bylismy u dentysty pierwszy raz. Koszt prywatnej konsultacji 100 zł. Uważam, ze dosyć sporo jak na kontrolę buzi i niecałe 10 min rozmowy. Z informacji, które wyniosłam z gabinetu, najważniejsze to:

1. Kontrolujemy mycie zębów dziecka nawet do 5 roku życia. Ważne jest żeby samo próbowało myć ząbki, ale musimy po nim poprawiać
  2. Do picia na codzień woda w kubeczku, soki, kompociki niekoniecznie. 
  3. Pierwszą pastą musi być z fluorem, nie wiem dlaczego wśród rodziców, utarło się, że nie ma to być. A Wy dziewczyny jakie pasty stosujecie? 
  4. Ząbki myjemy 3 razy dziennie. Rano, wieczorem, w naszym wypadku 3 raz to przed drzemką po Mleczku 
  5. Jeżeli dziecko ma zdrowe zeby, to nie potrzebuje fluoryzacji (to akurat w przypadku syna 19 msc)
  6. wizyty mniej więcej co 6 msc 

U mojej córeczki pierwszy ząbek pojawił się na pół roczku od razu chciałam jęk szczotkować na początku się śmiała a teraz mam z tym problem bo zamyka buzię i nie chce otworzyć więc jej daje szczotkę do rączki i sama sobie wkłada ale nie nazwałabym tego myciem niestety. 

My używamy pasty elmex 

Aga K ja mam jeszcze pastę z ziaji bez fluoru.bo podobno dziecko które polyka .paste musi takich używać. 

Doniwe my też ta bez fluoru mamy 

My również używany pasty bez fluoru , najważniejsze żeby zacząć dbać o ząbki jak pojawi się pierwszy :) tym bardziej jak dziecko ma rozszerzona dietę trzeba dbać o ząbki 

Patt jak skończę ta pastę to może już kupię z fluorem.choc nie wiem dokładnie od jakiego wieku są te.z.fluorem 

Ja mam z fluorem dla córki od 6r.z. Ale elmex jest chyba od 0 a też jest z fluorem 

PattMaz tak elmex jest od pierwszego ząbka ale zawiera aminofluorek 

My od bardzo długo myjemy elmex i od niedawna collage Kids 3-5.

Ja używam Ziajkę, bez fluoru. Ale jednak stomatolodzy zalecają z fluorem. 

Nie powinno się też podobno pluskać zębów po umyciu żeby nie zmyć fluoru który ma chronić zęby, 

Te pierwsze pasty faktycznie nie muszą być wypłukiwane zresztą dziecko na początku nie umie tego zrobić 

Ja mówię o dorosłych, że nie powinno wypłukiwać się fluoru z zębów jamę ustna tak opłukać żeby na zębach fluor został. Ale nie wiem ile w tym prawdy 2 tygodnie temu dentysta mi tak powiedział a ja zonk bo zawsze plukalam całość. 

Mój starszy to uwielbia zjeść pastę jak tylko go z oka spuszczę :o 

Dziewczyny a może pomożecie jak zachęcić 13 miesięcznego uparciuszka do mycia ząbków? Juz nie mam siły ani pomysłu jak dokładnie umyć ząbki tej mojej małej :D

Patka a grająca i świecącą szczoteczka?