Zdrowe zęby w ciąży

ja poszlam leczyc zeba i oczywiscie oswiadczylam ze jestem w ciazy i on chcial mi go leczyc kanalowo a nie wolno poddawac kobiety w ciazy takiemu leczeniu wiec poprostu wyszlam wole sie nie narazac

Jesteś w ciąży i czeka Cię wizyta u dentysty? Nie wiesz, czy ciężarna może poddać się wszystkim zabiegom? Co ze znieczuleniem w ciąży? Podpowiadamy, czego przyszła mama musi unikać w trakcie wizyty u stomatologa i jakie zmiany zachodzą w jamie ustnej u ciężarnej. Przypominamy, zdrowe zęby to profilaktyka.

Gosiu, śmiem się nie zgodzić, w ciąży również leczy się zęby kanałowo! Należy pamiętać o tym, że ząb zaatakowany przez próchnicę nie będzie czekał, aż Ty urodzisz, więc trzeba go leczyć, żeby gorszej biedy sobie nie napytać. Niech za przykład posłuży moja skromna osoba - nieleczona 8 zepsuła się aż do korzenia. Ponieważ źle wyrosła i leżała na 7, to dodatkowo do leczenia miałam jeszcze tego zęba. Jak będzie wyglądało leczenie, decyduje lekarz, ale jego obowiązkiem jest poinformowanie, co zastosuje i dlaczego. W przypadku braku zaufania do danego lekarza polecam konsultację z innym bądź od razu wizytę u jakiegoś poleconego i godnego zaufania stomatologa.

trudno mi się wypowiadać, bo ja będąc w ciąży nie odwiedziłam dentysty a zjawiłam się u niego dopiero po porodzie

ja w ciąży również leczę zęby

aga, i słusznie! czasy się zmieniają, lekarze mają coraz to lepszy sprzęt i więcej możliwości w zakresie leczenia, więc nie trzeba się bać :slight_smile:

kajeczka, to super, że takie zdrowe zęby masz!

Ja w ciąży byłam u stomatologa. Okazało się że mam tylko jeden ząbek do zrobienie. Zrobiłam go i mam spokój.

Ja w ciąży nie byłam u dentysty.

też musze sie wybrać na przegląd jamy ustnej. Czasem są taie malutkie że gołym okiem nie widać, dopiero dentysta zobaczy

Przyszłe mamy mają często problem z krwawiącymi dziąsłami. Polecamy wtedy specjalne pasty ziołowe, które mają działanie przeciwzapalne i ściągające.

to prawda, te pasty ziołowe pomagają

Po tym jak przeczytałam artykuł tez musze sie wybrać do dentysty

Ja wlasnie lecze ząbki. Jak dzidzia się urodzi nie będzie pewnie czasu, więc warto jeszcze w ciąży:)

ja też w ciąży sie tym zajęłam po porodzie było by ciężko

też mi krwawiły dziąsła to fakt

no ja załatwiałam wszystko znowu po porodzie

u mnie na razie jest ok bez zadnych problemow przed ciaza tez mialam juz wszystko poleczone

Kajeczka to chyba musiałaś sobie zorganizowac kogos do dzidzi, zeby spokojnie ząbki leczyc

Mi w ciąży i rok po porodzie na szczęście nie zepsuły się ząbki.

momi zdrowych ze bów dzziąsła jakoś są osłabione