Zgoda na udzielenie pierwszej pomocy

Dziewczyny mam takie pytanie może któraś z Was będzie wiedziała…
W lipcu jedziemy całą rodzinką na wakacje.Zabieramy dodatkowo córkę mojej siostry.Mam nadzieję,że nic złego nas nie spotka ale…No właśnie,czy któraś z was wie co w razie jakby coś się siostrzenicy stało i potrzebna byłaby pomoc lekarska/szpitalna.
Czy zgoda pisemna wystarczy w razie potrzeby?Jeśli tak to jak powinno wyglądać takie pismo?

A jedziecie do PL czy za granice?
Jeżeli chodzi o pomoc lekarska/szpitalną to:
Jeżeli jest zagrożenie życia nikt nawet nie będzie Was pytal o zgodę. Lekarze od razu działają i starają się udzielić pomocy.
I tak właściwie to nawet przy np. złamaniu nogi lekarz musi udzielić pomocy osobie potrzebującej.
Tzw. pomoc doraźna udzielana jest według potrzeby.
Ja chodziłam z synem sąsiadów do alergologa na odczulanie i nigdy nie pytał o stopień pokrewieństwa.
Koniecznie musisz mieć pesel i książkę zdrowia siostrzenicy.
Oczywiście taką zgodę od siostry także mozesz zabrać. Wystarczy na niej napisać, że Twoja siostra przekazuje Ci pod opiekę swoją córkę. Wyraża zgodę abyś w razie potrzeby podejmowała decyzję odnośnie jej zdrowia.

Po za tym moja siostra mieszka w Irlandii każdego roku przylatuje i zostawia tutaj na miesiąc swoją córkę. Mała jest pod opieką naszej mamy. Dwa lata temu była w szpitalu bo siostrzenica miała wysoką gorączkę. Rok temu pojechały nad morze, mała się przewróciła na hulajnodze i też do szpitala trafiły. I nigdy lekarz nie pytał o jakieś zaświadczenia itp. Wystarczyły dane mojej siostrzenicy.
Lekarz ma prawo zapytać o stopień pokrewieństwa, ale zawsze musi udzielić pomocy.

No i jeszcze 100% info. mam. Zadzwoniłam do teściowej-ona jest pielęgniarką. Zapytałam jak to wygląda. Ze względów zdrowotnych lekarz nie wymaga zaświadczenia.
Tylko…powinnaś je mieć no np. trafiasz do szpitala-byl wypadek i coś się stało siostrzenicy. Lekarz od razu udziela pomocy.
Teraz zaczynają się schody, przyjeżdża policja i pyta czyje to dziecko. Twojej siostry, ale skąd policjant wie, że nie uprowadzilas dziecka (?) i tutaj przyda się takie zaświadczenie od siostry:
Dane Twojej siostry
Ja pani X przekazuje moją corke Xx pod opieke mojej siostry Y. Na czas od - do-
I to wystarczy.

Pati, dzięki :heart:
Pytam bo tak nie byłam pewna co i jak w razie W.

Zawsze lepiej mieć takie coś ze sobą, jakby jednak ktoś się przyczepił i wymagał takiego czegoś to lepiej mieć.

moniczka napisalam już cała odpowiedź i na koniec pomyślałam o teściowej. A wiadomo, że jak pracuje w szpitalu to musi wiedzieć. Także cieszę się, że mogłam pomóc
Oby wakacje były udane, z pewnością będą

Liczę na to :slight_smile:
Mam nadzieję,że nic złego nas nie spotka.
Taki papier przyszykujemy :slight_smile:

Oby nie był potrzebny, ale nigdy nic nie wiadomo, więc na wszelki wypadek warto mieć, na pewno nie zaciąży w torbie.

Lepiej mieć przy sobie taką zgodę

Moniczka jeśli mała ma jakiś dowód czy inny dokument też warto mieć:) no i taka zgodę też ale ja osobiście bym ciut inaczej napisała ja niż Patrycja zaproponowała tzn podobnie jak Patrycja tylko przy danych w sensie pani x czy pani y napisalabym identyfikująca się numerem dowodu i nr dowodu Twojego przy twoim imieniu i nazwisku i to samo przy imieniu siostry i nazwisku też numer ale jej dowodu tak jest prawnie bardziej rzetelnie i nie będzie rzadnych wątpliwości.
Czyli ma to wyglądać mniej więcej tak :
Na górze w rogu dane siostry
Na środku napis zaświadczenie

Ja pani X identyfikująca się nr dowodu przekazuje moją corke Xx (pesel ) pod opieke mojej siostry Y identyfikującej się nr dowodu na okres taki i taki
I podpis:)
Ja bym jeszcze dopisała że uprawniam siostrę w razie potrzeby o decydowaniu o firmie leczenia itd

Zapytam jutro w ośrodku zdrowia , może coś doradzą w tym temacie.Akurat szczepienie z Szymonkiem mamy więc będzie przy okazji