Zgubiłam dowód osobisty. Co mam robić?

Zgubiłam dowód osobisty i totalnie nie wiem, od czego zacząć. Najbardziej boję się, że ktoś weźmie na mnie kredyt. Co robić?

Jak masz mobywatel to zablokuj dowód a jeżeli nie to jedź szybko do gminy tam co zablokują. To najważniejsze jeżeli będziesz miała zastrzeżony to jest on bezużyteczny nawet jak ktoś go znajdzie nie weźmie żadnego kredytu. W gminie dowiedz się czy musisz ten fakt zgłosić na policję

Dokladnie sprobuj zastrzec dowod, ale chyba mozna tez zglosic na policje ze sie zgubilo

Zglos od razu do banku.

Zastrzec i zgłosić w banku :slight_smile:

Zastrzec i poinformowac bank :slight_smile:

Mój chłopak kiedyś zgubił to zadzwonił do banku i wystarczyło

Jak najszybciej zastrzesz dowód osobisty i zgloś ze zgubiłaś mozesz to zrobic na MObywatel

Zgłoś zgubienie , jeśli nigdzie nie możesz znaleźć i musisz wyrobić sobie drugi

Zablokuj pesel i zgłoś w banku i w urzedzie że zgubiłaś jak najszybciej

Miałam podobną sytuację i też byłam przerażona. Najważniejsze to działać szybko — trzeba zgłosić zagubienie dokumentu, żeby został unieważniony i nikt nie mógł go legalnie użyć. Można to zrobić od ręki przez system zastrzegania dokumentów, a dodatkowo powiadomić urząd, żeby wydał nowy dowód. U mnie cała procedura zajęła dosłownie jeden dzień i poczułam ogromną ulgę, że moje dane są zabezpieczone. Warto też pamiętać o sprawdzeniu, czy nikt nie próbował wykorzystać dokumentu, np. przy umowach abonamentowych. Dzięki temu unikniesz późniejszych problemów. Link do miejsca, gdzie można od razu zastrzec dokumenty, masz tutaj: https://zastrzegam.pl/

Mozna zglosic na policji , zastrzec , lub tez zablokowac na m obywatel

Przede wszystkim zastrzeżenie dowodu i zgloszenie do wszystkich banków gdzie ten dowod był podany.

Na policji to właśnie nie do końca, bo jak mój chłopak zgubił i byliśmy na policji to za wiele to nie dało, jakoś się tym nie przejęli :see_no_evil:

To chyba zależy od miasta - w tamtym roku zgłaszaliśmy własnie na policję zgubienie dowodu osobistego i sami nam go zastrzegli.
Jeśli nie, to bezpośrednio wykonaj tą czynność w urzędzie.
Na pewno zgłoś w banku !

No to pewnie tak, albo zależy od policjanta czy mu się chce :see_no_evil::see_no_evil:

Byłam w podobnej sytuacji, poszlam do gminy. Tam zastrzegli zgubiony dowod osobisty i wydali mi zaswiadczenie o utracie dowodu i z tym musiałam jechac do banku. I szybko wyrabiać nowy bo bylam tuz przed porodem córki. Nowy dowód odebrałam 9 sierpnia, córka urodziła sie 11 :sweat_smile: Czekała w brzuszku do czasu az odbiorę nowy :joy:

Hmm no nie wiem ale zglosic chyba zawsze warto mimo wszystko

Moze wlasnie im sie wtedy nie chcialo, tak to nieraz bywa niestetety

Trzeba szybko zastrzec dane. Udaj sie do gminy gdzie wyrabia sie dowod i poinformuj ich o tym. Do banku rowniez jak najszybciej zadzwon lub podejdz osobiscie by miec pewnosc ze wszystko dobrze zastrzegli. Pozatym wypełnij wniosek o nowy dokument tozsamosci.

Moj maz kiedyś zgubił caly portfel. Tez po zorientowaniu sie ze go nie ma nigdzie w domu poczynilismy te kroki. Portfel z dowodem ktos pozniej odesłał ale nie było tam ani gotówki ani karty do bankomatu . Wiec dobrze ze szybko wszystko zostalo zablokowane i nikt nie mogł niczego wypłacić .