Ziarniniak pępka

ostatnio polozna mi mowila ze moze odpadac do 2 tygodni pepuszek jak bedzie sie dzialo cos niepokojacego do trzeba uda sie do pediatry

ja słyszałam o opinii do 4 tygodni że może nawet odpadać

klamerka123: u nas było troszkę więcej niż 4 tygodnie, ale nic złego się nie działo, stosowaliśmy octenisept

co osoba to opinia wiec pewnie nie ma co sie martwic jak nic sie nie bedzie dzialo

ja tam wole tradycyjna starodwaną metodę przemywania spirytusem

ja kupowałaqm juz gotowe gaziki nasączone spirytusm

ja takie gotowe gaziki to miałam na wyjścia a w domu octeniseptem pielęgnowaliśmy pępuszek

ja pamietam mialam problem z kupieniem tych gazików bo były wycofywane, wiec wtedy spirytus ale to już koncówka byla

ja wlasnie chcialam kupic te gaziki to nie bylo i kupilam octanisept szkoda ze dopiero po czasie sie dowiedzialam ze lepiej spirytusem

Gaziki nasączone spirytusem- nie wiedziałam, że takie istnieją.

ja kupilam przez allegro bo w 8 aptekach nie mieli

klamerka123: jeśli nie zauwazysz jakiegoś zaczerwienia czy tez wydzieliny wokól pępka to nie ma czym się martwić

ewentualnie obserwuje czy nie ma nieprzyjemnego zapachu

tez mnie w szpitalu zapewniali że octanisept jest najlepszy, teraz wiem, że lepszy jest spirytus

ja też gaziki kupiłam na allegro, pare groszy kosztują a na wyjazdach są idealne

Moniqell: chyba powinien byc jakos tam rozcienczony z woda, moge sie mylic bo nigdy go nie uzywalam

tak 2 miarki spirytusy na 1 wody

na początku szczególnie czeba dbać o tą delikatną okolicę,ja z pępkiem jak z jajkiem sie obchodziłam:)i też octanisept:)

ja tam sie bałam ruszać pępek. No ale jak trzeba było to sie to robiło.

na szczęście pępek u nas szybko się zagoił