Żłobek czy babcia?

Witam Was mamusie! 

Już za kilka miesięcy będę musiała wrócić do pracy i planowałam oddać dziecko pod opiekę mojej mamie. Aby to się udało mama będzie musiała pomieszkiwać u nas, przynajmniej w tygodniu. Zastanawiam się czy to na pewno dobry pomysł. Alternatywnie mogę oddać go do prywatnego żłobka. 

Jak myślicie, co wybrać? Dodam, że nie zawsze dogaduje się z mamą. Chciałabym żeby mama zajmowała się synkiem przez 8 miesięcy i w wieku 20 miesięcy oddać go do żłobka publicznego.

Ja chciałam oddać mała do żłobka ale mój mąż się nie zgadza. Moją mama nie pracuje, dziadkowie z 2 strony tak ale na pół etatu. Dogadaliśmy się tak że 2 tygodnie dziecko będzie u mojej mamy a 2 tygodnie u dziadków. Mieszkają blisko wszyscy więc akurat tutaj nie mamy problemu. Na początku mała będzie w domu te 8h pod opieką dziadków a ja będę pracować zdalnie. Później będziemy wozić do jednych albo drugich. 

Ja nie dogaduje się z teściami i mama też czasami. Mają zupełnie inne podejście do dzieci itp. ale patrząc na to wszystko jednak dziecko ich zna, wydaje mi się że bedzie mniejszy stres dla nas i przede wszystkim dziecka. Ciężko powiedzieć co lepsze. Musisz przegadać z rodziną. Wszystko ma plusy i minusy

Gdybym miała możliwość to wolałabym skorzystać z pomocy mamy. Jeżeli jest naprawdę chętna i nie jest to problem z pewnością byłabym wdzięczna i szczęśliwa. 
No ale wszystko zależy od tego czy pasuje ci jak mama będzie się zajmowała maluchem. Czasami ciężko się dogadać i może być konflikt  co do tego jak mama się opiekuje dzieckiem. Chyba , że nie będzie z tym problemu. 

U babci najlepiej wiadomo :)

Ale z dziećmi ma ciut większe szanse rozwojowe :) 

U babci:) nie ma tyle chorób, jest dużo wiecej zabaw i przede wszystkim miłości babci do wnuków 

Według mnie jeżeli nie do końca dogadujesz się dobrze z mamą to odpowiedź jest jasna od razu poślij dziecko do żłobka po co macie się denerwować niepotrzebnie stresować skoro macie w wielu kwestiach odmienne zdanie z drugiej strony Jeżeli na przykład maluch byłby chory przeziębiony coś by mu dolegało wiadomo że w takiej sytuacji również może zająć się nim babcia No ale tak jak mówisz musiałaby u was mama pomieszkiwać jeśli miałybyście ze sobą dobre relacje No to jak najbardziej ale po co niepotrzebnie się stresować każdy z tych rozwiązań ma swoje plusy i minusy ostatecznie tutaj musisz wybrać ty sama

Oddam synka dopiero do przedszkola 

Jeżeli są dobre relacje z mamą to jak najbardziej lepiej zostawić dziecko z babcią. Jednak jeżeli relacje miałyby pogorszyć się to lepiej oddać dziecko do żłobka. 

Ja wolałam dać córkę do przedszkola z dziećmi będzie się lepiej rozwijać 

Znam mamy które mimo że mogą zostawić z babcią dają dziecko do żłobka bo lepiej się rozwija wśród dzieci. Dla mnie roczne dziecko jest za małe na żłobek wolę zostawić z babcią. Też wracam do pracy już na dniach i u nas zostaje babcia przynajmniej przez najbliższe pół roku a później się zobaczy 

Sama też bym dała dziecko babci,gdybym miała taką możliwość. 

Babcia jwst pracująca  i przechodzi na emeryturę za kilka lat więc niestety ona małą  nam by na cały dzień nie została. 

Ja tak samo :)

Może i lepiej funkcjonowwc będzie z rówieśnikami. Ale zanim będzie to możliwe , czeka dziecko szereg chorób przy samej adaptacji w żłobku.

Oczywiście że tak dlatego ja wybieram babcię 

Ja miałam możliwość zostawienia z babcią i tak zrobiłam, teraz idzie od września do przedszkola, jednak wiecie z babcią na pewno dziecko sie nie rozwija i nie ma możliwości stworzenia takich zabaw jak z dzieciakami. 

Lea, a Ty jak się zapatrujesz?  Co myślisz wybrać  ?

Ja gdybym mogla to zostawilabym dziecko z babcia zeby zblizyc ich do siebie i nawiazac wiez... miloby patrzec jak babcia opiekuje sie wnukiem/wnukami. Niestety nie mialam takich mozliwosci i dzieci od malego chodzili do zlobka co dobrze na nich wplynelo.. duzo ucza sie i spedzaja czas z rowiesnikami.. co najwazniejsze chetnie dzieci chodzili do zlobka :)

Doskonała adaptacja, pogratulować że dzieci ochoczo chodzily do żłobka . Z babcią zyskują bardziej sfery rodzinnie,w żłobku społecznie. 

Właśnie Lea daj znać jaka twoja decyzja jest 

Lea czekamy  na wiadomość  ;)