Zależy jakich używasz, szklane żyją dłużej:) ja mam te z Canpol i sobie chwalę. Zero osadu, rys. Po każdym myciu jak nowe. Plastikowe szybciej się zużywają, a producenci często podają na opakowaniach czy w ulotkach jak często powinno się je wymieniać.
Czesc mamusie, kiedy najlepiej wymienic butelki na nowee, a moze wystarczy tylko wymienic smoczki , co sadzicie ?
Też uważam, że te plastikowe szybciej się zużywają ale mają też swoje plusy : ) ja wymieniam butelki średnio co 3 miesiące ponieważ z czasem robi się osad. A nie są aż takie drogie.
jak plastikowe to warto zmienić jak już zmienia kolor plastik. po czasie plastikowe żółkną i wtedy trzeba już wymienić wczensiej jeśli butelka nie jest jeszvze odbarwiona to można spokojnie wymienić smoczek. smoczki do butelek jak i te do buzi powinno się wymieniać co 3 miesiące mniej więcej. butelki szklane dużo dłużej żyją i jak się ma szklane to spokojnie wymienia się tylko smoczki.
Ja znowu znalazłam infirmację aby ze względów higienicznych smoczek wymieniać co dwa miesiące.
Właśnie każde źródło podaje inne informacje, myślę że tak góra max 3 miesiące powinno wymieniać się smoczki. Jeśli chodzi o butelki to rzeczywiście te plastikowe szybciej się zużywają, widać osad, zmieniają kolor. Każdy producent może mieć inne zalecenia, jak zauważyć wszelkie zniszczenia to powinnaś już wymienić butelkę na nową.
mama gratki lepiej 2 miesiące choć producenci często pisza że po 3 miesiącach wymienić więc róznie osobiście zachowałabym zdrowy rozsądek i po prostu jeśli smoczek by miał wczensiej jakieś przebarwienia czy uszkodzenia to wymienilabym.
Mimo że szklane są trwalsze to u nas muszą być plastikowe bo szklane niebezpieczne bo mała ruchliwa i boję się że zacznie rzucać bo czasem plastikowymi tak się bawi . A wymieniać to zależy od tego też jak się o to dba . Warto zmieniać żeby dziecko nie było przyzwyczajone tylko do jednej bo potem może być kłopot jakby coś się z nią stało my mamy kilka i różne rodzaje i zwykle tylko smoczki wymieniamy albo zmieniamy z wiekiem na te do starszych dzieci
Ważne też aby dbać o to szczególnie jeśli karmimy malucha butelką od urodzenia. Nie jest jeszcze do końca przygotowany na zderzenie ze wszystkimi bakteriami dlatego taka ważna jest higiena. Smoczki potrafią się bardzo szybko uszkodzić i zrobi się w nich np większa dziurka i to już jest problem.
są też osłonki z silikonu wlansie na szklane butelki aby dziecku się lepiej trzymało czy mamie no i mają za zadanie zabezpieczać przed zbiciem butelki. osobiście jakbym na smoczku zobaczyła już przebarwienia czy ślady po zębach to bym wymieniła.
Ja gdzieś czytałam, że butelki należy wymieniać, gdy są na nich widoczne ślady zużycia -zadrapania, ryski, są odbarwione lub gdy gołym okiem widać, ze coś z nimi “nie tak” np. gdy przeciekają. Jeśli butle są w dobrym stanie i nic się z nimi nie dzieje nie trzeba ich wymieniać.
Za to smoczki powinno się wymieniać regularnie wraz ze wzrostem dziecka, a więc średnio co 3 miesiące. Zwracać powinno się też uwagę na stopień zużycia (smoki szybciej się niszczą gdy dziecko ma już zęby).
Zazwyczaj w ulotce butelki jest jak często wymieniać. Nasze po paru miesiącach ani rys ani odbarwień nie mają, ale to dlatego że nie mam jednej a 3 i zamiennie korzystam, więc wolniej się zużywają. Smoczki wymieniałam przy przechodzeniu na większy, ale rak po 3 miesiącach warto. Chyba że dziecko uszkodzi.
Szklane butelki są super, żaden osad nie powstaje, tylko są cięższe i ryzyko stłuczenia
dokładnie jak się używa często butelki to warto mieć kilka i używać naprzemiennie dzięki temu raz ze ma się zawsze czysta butelke na mleko i nie trzeba myć od razu przed karmieniem szczególnie w nocy bo to trwa a dziecko się rozbudza gdy nie dostanie jedzenia na czas a dwa zużywają się wolniej co do smoczka zwykle jesy napisane że co 3 miesiące się wymienia o ile smoczek nie jest uszkodzony nie ma na nim osadu czy przebarwień jak jest uszkodzony czy ma przebarwienia osad którego nie można domyc to natychmiast wypadałoby wymienić.
fajne też są szczotki do butelek zwykle mają też końcówkę do czyszczenia smoczkow od butelek przynajmniej taką końcówkę ma szczotka do butelek z canpol babies.
Warto mieć kilka butelek, zgodzę się z Wami. Ale uważam, że każdą powinno się umyć zaraz po użyciu bo jest wtedy łatwiej ją domyć i jest mniejsze ryzyko namnożeniu się wielu bakterii
Ja również uważam, że butelka powinna być umyta zaraz po karmieniu ze względów higienicznych. No i też dużo łatwiej jest umyć taką butelkę. Ja mam cztery butelki, które wymieniam co jakiś czas. Wychodzi to nawet trochę naturalnie bo te pierwsze miały pojemność 120 a teraz maluszek je więcej wiec trzeba było i tak zmienić.
Butelka oczywiście, że powinna być umyta zaraz po karmieniu nawet w nocy. Jednak jedzą z niej małe dzieci i zostawienie jej do rana sprzyja namnożeniu się bakterii więc tutaj Aissa się z Tobą nie zgadzam. Argument, że zużywa się wolniej też do mnie nie przemawia bo jak dla mnie nie ma różnicy czy kupię 3 butelki na raz czy po jednej co jakiś czas. Owszem mając kilka różnych dziecko się nie przyzwyczaja ale tutaj już mowa o starszych dzieciach. Młodszym dzieciom nie przeszkadza inny wzór ani nic innego. Dzieci ewentualnie akceptują rodzaj smoczka i do jednego rodzaju mogą się przyzwyczaić no i nie każdy smoczek też będzie dziecku odpowiadał.
Odpowiadając na pytanie to wymieniamy butelki albo w momencie kiedy widzimy już ślady zużycia, albo przebarwienia.
Smoczki zmieniamy maksymalnie co 3 miesiące. Chociaż wiadomo, że im częściej tym lepiej. Oczywiście jeśli pojawi się na smoczku cokolwiek co nas niepokoi to zmieniamy go od razu. Koszt smoczka wcale nie jest duży więc tutaj trzeba patrzeć na bezpieczeństwo Maluszka.
Aniam szklanej butelki też wcale nie tak łatwo rozbić chociaż jest to oczywiście możliwe i mojemu synowi się udało potłuc szklaną butelkę siostry.
Smoczek wymieniaj regularnie, co 2-3 miesiące. Samą butelkę w zależności od zużycia: patrz czy nie ma na niej osadu, rys w których mogą gromadzić się bakterie czy widocznych uszkodzeń. Jeśli masz dobrej jakości kilka butelek (a zakładam, że tak jest, bo nie wyobrażam sobie funkcjonować tylko z jedną buteleczką ;)), myjesz je zaraz po użyciu i każdorazowo wyparzasz w filtrowanej wodzie, to być może wymienisz je dopiero wtedy, jak zaistnieje konieczność zmiany pojemności. Oczywiście pamiętaj, że odkąd Maluszek samodzielnie siada, to warto zapoznawać go z kubeczkiem ;).
Też jestem zwolenniczką mycia butelki od razu po karmieniu, łatwiej się domowa, nie muszę walczyć z osadem i jest mniejsze ryzyko, że coś zostanie niedomyte
też jestem zwolenniczką mycia zaraz po karmieniu butelki ale jednak i tak przed jeśli już to warto przemyc.
Aisa, nie przemywam już przed bo sterylizuję. Nie lubię jak butelki stoją dlatego myję je od razy w miarę możliwości