Córka lat 7 obecnie.
Znamię ma od dziecka
Pytanie kiedy można to bezpiecznie usunąć ? Córka zaczyna dopytywać coraz częściej czemu ona to ma a inne dzieci nie……
znamię na udzie
Córka lat 7 obecnie.
Znamię ma od dziecka
Pytanie kiedy można to bezpiecznie usunąć ? Córka zaczyna dopytywać coraz częściej czemu ona to ma a inne dzieci nie……
znamię na udzie
Najlepiej to się umówić do dermatologa, żeby ocenił czy można
Ciężko doradzić, myślę, że żadna z nas nie ma takich kwalifikacji żeby po zdjęciu móc ocenić czy taka zmiana nadaje się do usunięcia, skontaktuj się ze specjalistą ![]()
Polecam bardzo fajny profil na insta i FB, prowadzi dermatolog nazwa profilu “Nie tylko pieprzyk Marta Koper”. Myślę, z najpierw dermatolog i ocena, czy znamię jest okej. Później ewentualne usunięcie. Ale nie na podstawie zdjęcia, w badaniem dermatoskopowym. Sama miałam miesiąc temu badanie dermatoskopowe w ciąży. Badanie bezbolesne, tylko przykłada się taką lupę do znamienia i dermatolog widzi, czy znamię jest niegroźne. Nie usuwać broń Boże u kosmetyczek, czy bez badania dermatoskopowego.
A pediatra nic nie podpowiada? Ale najrozsądniej dermatolog i chirurg. Potem za pewne materiał wyślą do badań histopatologicznych.
Pójdźcie na konsultację do specjalisty dermatologa
on obejrzy i oceni tę zmianę i wtedy Wam poradzi co dalej można z nią zrobić
czy kwalifikuje się ona do usunięcia czy do jakiegoś innego działania ![]()
Lepiej nie czerpać tutaj informacji , ponieważ każda taka sprawa jest indywidualną. Dermatolog musi zobaczyć znamię i ocenić czy i ewentualnie kiedy można je usunąć. Planowałam usunięcie znamienia u syna , dermatolog to odradziła . Syn ma znamię nad prawym pośladkiem , dermatolog powiedziała , że jest głębokie i usunięcie byłoby mocno inwazyjne. Więc jedynie obserwujemy znamię i zobaczymy może kiedyś syn się uprze na wycięcie to wtedy się okaże
Moj znajomy takie miał na twarzy i w wieku doroslych miał to usuwane ![]()
Ciężko doradzic takie rzeczy bo wiele czynników wpływa na to.
Znajomych córce usuwali w wieku niemowlęcym ale to była mała zmiana, szwagier dopiero teraz może po szeregu badan ustabilizowaniu stanu zdrowia itd.
Idźcie do dermatologa on wszystko powinien powiedzieć
Tak, koniecznie do dermatologa, który to oceni. Ja sama miałam usuwanych kilka znamion, ale mniejszych i już jako dorosła osoba (wszystko chirurgicznie).
Mam taki duży pieprzyk na udzie i byłam u dermatologa. On ocenia przez specjalny aparat czy dane znamię należy usunąć. To jest jedna kwestia, jeśli nie ma medycznego wskazania do usunięcia to w kwestii kosmetycznej usunięcie pewnie tylko prywatnie. Moje znamię nie ma wskazań do usunięcia , także nie każda duża zmiana na ciele jest “zła”. Są teraz metody nawet w salonach kosmetycznych ze specjalną aparatura laserową które usuwają pieprzyki, ale większe będą nadawały się dla chirurga ![]()
Najlepiej do dermatologa albo do chirurga żeby zobaczył dmco to w ogóle jest
Najlepiej żeby ocenił to ktoś kto ma takie uprawnienia
ciężko doradzać w takim temacie ![]()
Taka ciekawostka ja i mój syn mamy delikatną ciemniejszą plamkę pod łokciem (są dokładnie w tym samym miejscu i są takie same ) ![]()
![]()
Tak jak już wyżej dziewczyny też napisały - musisz zapytać lekarza. Na pewno nie idź z tym do żadnego kosmetologa który usuwa znamiona laserem tylko do dermatologa lub chirurga dziecięcego
Tez miałam taką myszkę od urodzenia tyle ze większą i na łydce, rodzice zdecydowali się usunąć kiedy miałam 13 lat, choć dla mnie osobiście była to ogromna trauma nie mogłam znieść spojrzeń dzieci i ciągłego dopytywania tymbardziej latem, dziś mam 29 lat i blizna jest w idealnym stanie, zapominam ze ją mam, wiec dla mnie usunięcie było najlepszym rozwiązaniem z możliwych. Wszystko zależy od tego jak córka to znosi, jeśli jest wrażliwa i delikatna i wstydzi się tego nie wahałabym się nad decyzja usunięcia znamienia Bez względu na wszystko warto jest to znamię badać https://sandomierz.info.pl/dlaczego-badanie-znamion-jest-tak-wazne-dla-zdrowia-skory/
Ja bym jednak skonsultowała z lekarzem
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować. Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem, pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest na miejscu.
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże. Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka, odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci, którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach. Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów Canpol babies.