Znamię czy można bezpiecznie usunąć?

Córka lat 7 obecnie.

Znamię ma od dziecka

Pytanie kiedy można to bezpiecznie usunąć ? Córka zaczyna dopytywać coraz częściej czemu ona to ma a inne dzieci nie……

znamię na udzie

Najlepiej to się umówić do dermatologa, żeby ocenił czy można

3 polubienia

Ciężko doradzić, myślę, że żadna z nas nie ma takich kwalifikacji żeby po zdjęciu móc ocenić czy taka zmiana nadaje się do usunięcia, skontaktuj się ze specjalistą :muscle:t2:

Polecam bardzo fajny profil na insta i FB, prowadzi dermatolog nazwa profilu “Nie tylko pieprzyk Marta Koper”. Myślę, z najpierw dermatolog i ocena, czy znamię jest okej. Później ewentualne usunięcie. Ale nie na podstawie zdjęcia, w badaniem dermatoskopowym. Sama miałam miesiąc temu badanie dermatoskopowe w ciąży. Badanie bezbolesne, tylko przykłada się taką lupę do znamienia i dermatolog widzi, czy znamię jest niegroźne. Nie usuwać broń Boże u kosmetyczek, czy bez badania dermatoskopowego.

A pediatra nic nie podpowiada? Ale najrozsądniej dermatolog i chirurg. Potem za pewne materiał wyślą do badań histopatologicznych.

Pójdźcie na konsultację do specjalisty dermatologa :wink: on obejrzy i oceni tę zmianę i wtedy Wam poradzi co dalej można z nią zrobić :wink: czy kwalifikuje się ona do usunięcia czy do jakiegoś innego działania :wink:

Lepiej nie czerpać tutaj informacji , ponieważ każda taka sprawa jest indywidualną. Dermatolog musi zobaczyć znamię i ocenić czy i ewentualnie kiedy można je usunąć. Planowałam usunięcie znamienia u syna , dermatolog to odradziła . Syn ma znamię nad prawym pośladkiem , dermatolog powiedziała , że jest głębokie i usunięcie byłoby mocno inwazyjne. Więc jedynie obserwujemy znamię i zobaczymy może kiedyś syn się uprze na wycięcie to wtedy się okaże

Moj znajomy takie miał na twarzy i w wieku doroslych miał to usuwane :wink:

Ciężko doradzic takie rzeczy bo wiele czynników wpływa na to.
Znajomych córce usuwali w wieku niemowlęcym ale to była mała zmiana, szwagier dopiero teraz może po szeregu badan ustabilizowaniu stanu zdrowia itd.
Idźcie do dermatologa on wszystko powinien powiedzieć

Tak, koniecznie do dermatologa, który to oceni. Ja sama miałam usuwanych kilka znamion, ale mniejszych i już jako dorosła osoba (wszystko chirurgicznie).

1 polubienie

Mam taki duży pieprzyk na udzie i byłam u dermatologa. On ocenia przez specjalny aparat czy dane znamię należy usunąć. To jest jedna kwestia, jeśli nie ma medycznego wskazania do usunięcia to w kwestii kosmetycznej usunięcie pewnie tylko prywatnie. Moje znamię nie ma wskazań do usunięcia , także nie każda duża zmiana na ciele jest “zła”. Są teraz metody nawet w salonach kosmetycznych ze specjalną aparatura laserową które usuwają pieprzyki, ale większe będą nadawały się dla chirurga :frowning:

Najlepiej do dermatologa albo do chirurga żeby zobaczył dmco to w ogóle jest

Najlepiej żeby ocenił to ktoś kto ma takie uprawnienia :face_with_hand_over_mouth: ciężko doradzać w takim temacie :woman_shrugging:t3:

Taka ciekawostka ja i mój syn mamy delikatną ciemniejszą plamkę pod łokciem (są dokładnie w tym samym miejscu i są takie same ) :face_with_peeking_eye::smiling_face_with_three_hearts:

Tak jak już wyżej dziewczyny też napisały - musisz zapytać lekarza. Na pewno nie idź z tym do żadnego kosmetologa który usuwa znamiona laserem tylko do dermatologa lub chirurga dziecięcego

Tez miałam taką myszkę od urodzenia tyle ze większą i na łydce, rodzice zdecydowali się usunąć kiedy miałam 13 lat, choć dla mnie osobiście była to ogromna trauma nie mogłam znieść spojrzeń dzieci i ciągłego dopytywania tymbardziej latem, dziś mam 29 lat i blizna jest w idealnym stanie, zapominam ze ją mam, wiec dla mnie usunięcie było najlepszym rozwiązaniem z możliwych. Wszystko zależy od tego jak córka to znosi, jeśli jest wrażliwa i delikatna i wstydzi się tego nie wahałabym się nad decyzja usunięcia znamienia Bez względu na wszystko warto jest to znamię badać https://sandomierz.info.pl/dlaczego-badanie-znamion-jest-tak-wazne-dla-zdrowia-skory/

1 polubienie

Ja bym jednak skonsultowała z lekarzem