Znieczulenie zewnątrzoponowe - gdzie (NIE)dostępne?

No u mnie termin minął ale dopiero co jak już na innym wątku napisałam skończy się cc

Monka o jakieś wskazanie do cc nagle wyszło? :slight_smile: to trzymamy kciuki

Monka, cc to nie koniec świata więc się nie martw na zapas. Pamiętaj żeby przez około 6 godzin nie podnosić głowy po zabiegu. Weź sobie tez słomkę do picia bo będzie Ci wygodniej. U nas pierwszą noc maluszek był na noworodkach bo będziesz mieć cewnik więc pewnie nie dasz rady wstać do dziecka. Co do karmienia: jeśli chcesz karmić piersià to poproś o przywożenie dziecka i nie zgódź się na dokarmianie.

Dzięki za wskazówkę dopakuje te słomki ale jak dziecko karmić będę to jak z tą głową?

Dziękuję, mam nadzieję, że będzie bezproblemowy, ale nie chcę się na nic nastawiać, bo wiem, że może być różnie.
Monka, cc to dzisiaj już małe ryzyko, a pamiętajmy, że wiele kobiet specjalnie załatwia lewe zaświadczenia czy płaci prywatnie, aby tylko mieć cc, a nie rodzić naturalnie.

A boli ta cesarką opisała byś mama gratki tak mniej wiecej

Monka jedynie wklucie jest A potem nie czuje się bólu jedynie czuć np że dziecko znika że skóra nagle robi plask jak wyciągna dziecko tak od kuzynki słyszałam i ból zaczyna się jak puszcza znieczulenie daja kroplowki ale mówi że nawet z lropliwka przeciwbólowa dalej czuła ból ale bez było dużo gorzej .
A karmić możesz na lezaco tyle że ktoś musi dziecko przystawic po prostu bo sama sobie nie poradzisz :slight_smile:

Rena no chyba się nie zgodzę że cesarka to małe ryzyko bo to jednak jest operacja i może wydarzyć się wszystko .

Monka a co się stało że CC ? Może się gdzieś doczytam bo nie wiem w którym wątku pisałas o tym . Ja miałam cesarkę i nie jest tak zle oczywiście stres jest . Z rana miałam lewatywe i jeżeli nie robią jej w szpitalu tylko dla osób które o to proszą to poproś będzie łatwiej . Później się wykąpałam , założony został wenflon dostałam koszule i leżałam czekałam aż mnie poproszą . Później na sali operacyjnej rozmowa z anastezjologiem samo znieczulenie w kręgosłup nie boli . Najdziwniejsze uczucie to szarpanie ale nie czujesz bólu . Później leżysz aż nie będą pionizowac dziewczyny pisały że przez 6h nie można głowy podnosić . Ja miałam butelkę z dziubkiem ale źle się piło rurka lepsza , no i suchary sobie kup . Wszystko zależy od bolu . Ja po kroplówkach przeciwbólowych nie prosiłam o więcej a później wystarczały zwykle tabletki typu Apap i o nie prosiłam jak mnie bolało . Ważne żeby wyprostować się od razu jak wstaniesz . Nie jest źle ja na trzeci dzień już kucałam dobrze przeszłam cesarkę ale w głowie już inaczej . Trzymam za Ciebie kciuki kochana :wink:

Wskazanie niewspolmiernosc mam wąską miednicę w stosunku do dziecka tak mniej więcej ci to opiszę . A oprócz sucharów coś polecasz wziaść mam już takiego pietra że szok

Właśnie cesarka to operacja i niesie ze sobą pewne obawy

Monka co by nie było musi być dobrze!

Monka juz się spóźniłam eh ale jeszcze raz gratulacje :wink: ale poza sucharami do jedzenia nic innego się nie przydaje :wink: