Czy Wasze dzieciaczki w wieku około 2 lat piją jeszcze mleko? Jak tak to w jakich porach ile mniej więcej wypijają? Moje dziecko pije do drzemki w południe butelkę i w nocy budzi się i potrafi wypić 3 butelki. Jedna butelka ma 250 ml.
Mój w maju będzie miał 2 latka. Rano pije 120 mleka z kubeczka później ok 11 150 ml z butelki przed drzemką i wieczorem przed spaniem też zazwyczaj 120 ml z bidonu. Chce to pije jakoś nie mam parcia na to żeby go za wszelką cenę oduczać. Ale faktycznie w nocy to już problem może próbuj podawać mu wodę zamiast mleka
Moja córka też piła mleko w tym wieku. Przed drzemką w ciągu dnia około 180 ml a przed wieczornym spaniem różne ilości bywały w zależności od tego ile zjadła na kolację ale ogólnie w granicach między 150-200 ml.
Moja córka tak w wieku około 1,5 roku już nie chciała pić mleka w nocy. Wybrała picie wody. I piła ją w dużych ilościach , około litr wody w nocy. Miałam uszykowane 3 butelki i jej po prostu podawałam ;) siadała , piła i spała. Próbowałam ją tego oduczyć , ale był płacz. Skoro miała taką potrzebę to jej na to pozwoliłam. Później po prostu sama zmniejszała sobie ilość pitej wody.
Tak samo bym robiła z mlekiem , jeśli by chciała to by dostawała
Ja karmiłam piersią każde dziecko do ok 1,5 roku, więc później nie dostawały już mleka a do picia jedynie samą wodę i do jedzenia już inne pokarmy stałe. W nocy dalej im się zdarza przebudzić i chcieć wodę ale starszym już zdecydowanie mniej albo wcale a małą skończyłam kp w grudniu i teraz się jeszcze 2-3 razy w nocy wybudzi i napije wody.
Starszy syn był na piersi też 1,5 roku i później w nocy nie pił nic ;)
Mój pierś do 2 lat , później juz nic
To chyba sporo jeszcze tego mleczka u Was... Ja miałam to szczęście, że po początkowym kryzysie laktacyjnym, później już tylko kp do ok 2 roku życia. Ale na końcówce już tylko raz dziennie.
MM już nie, ale zwykle mleko gotowane około 250 ml. Czasem też chce w dzień. W nocy woda.
U mnie syn niecały rok miał jak z dnia na dzień jakoś tak odrzucił i odszedł od mleka w nocy budził się tylko na picie a mala ma teraz aktualnie 20 miesięcy pije czasem rano nie zawsze zdarzy się że w nocy ale tez nie w każdą noc zależy w ciągu dnia jak idzie na drzemke to sama pokazuje pudełko z mlekiem zeby jej zrobić ale ogólnie zawsze na noc przed spaniem nie są to duże porcje takie 120 150 ml dlatego często nawet jeszcze korzystam z małych butelek ale jeszcze coś tam pije zależy od dnia właśnie jednego będzie to raz innego 3 ale jeszcze pije mi to nawet nie przeszkadza jeśli pije w nocy i tak mam taki odruch ze sie budze w nocy kilka razy to do lazienki to np uchylic czy zamknąć okno to zaglądnąć czy u dzieci ok więc jakoś na sile jej tego picia mleka w nocy nie oduczam skoro jeszcze potrzebuje
synek 2,5 roku i pije kaszę po przebudzeniu( czasami w nocy ) i przed snem też potrafi kaszę wypić
Moja zakończyła picie mleka wraz z zakończeniem kp czyli jak córcia miała 15 miesięcy. Do tej pory za to je dużo kaszek i produktów mlecznych.
Karoliga dziękuje za poradę ❤️ Woda to świetny pomysł! Na początku nie bardzo chciało pić wodę w nocy zamiast mleka ( w dzień dużo jej wypija), ale trochę się już do niej przekonało.