Dziewczyny jestem w 30 tc. i od 12 t.c biorę Acard. Ostatnio zauważyłam, że częściej mam krwawienie z nosa i dziąseł. Zastanawiam się, czy to może mieć związek z lekiem, czy to raczej typowe w ciąży?
Wizyta u lekarza w przyszłym tygodniu, dopytam o to ale będę wdzięczna za Wasze doświadczenia i rady – może macie jakieś sprawdzone sposoby, żeby sobie z tym radzić?
Nie biorę acardu, ale z dziąseł leci mi krew praktycznie za każdym razem jak myję zęby, a nos też jest o wiele wrażliwszy więc jak smarkam to czasem ta krew się pojawi ![]()
Jakieś obfite masz to krwawienie? Jak nie to bym się nie martwiła bo w ciąży to normalne
a jak tak to skonsultuj z lekarzem ![]()
Ogólnie dziąsła są podrażnione w ciąży to normalne ale również Acard działa , rozrzedzająco, na krew tak samo jak aspiryna, poinformuj lekarza, ale mi się wydaje że jak już bierzesz tyle czasu to jeśli to byłaby wina leku zaczęło by się to wcześniej ![]()
Myślę że krwawienie z dziąseł to też typowy objaw w ciąży , mi bardzo krwawiły w ciąży i teraz jeszcze po urodzeniu, nie mogę na to nic zaradzić
jak masz jeszcze dodatkowe krwawienie z nosa to lepiej to skonsultuj z lekarzem, może jesteś mocno osłabiona da ci jakieś dodatkowe witaminy ![]()
Myśle, że najlepszym rozwiązaniem jest iść do lekarza o poradę
Skonsultuj to jak najszybciej bo o ile dziąsła w ciąży mogą być podrażnione tak krew z nosa to już nie koniecznie coś dobrego. Chyba że jesteś osłabiona i to dlatego. I w ogóle co znaczy krwawienie z nosa ? Że krew się pojawia np na chusteczce przy smarkaniu czy że ci po prostu z nosa leci ta krew?
Tak naprawdę to może być i jedno i drugie
Acard rozrzedza krew, ale w ciąży też jest zwiększone ryzyko krwawienia z dziąseł, więc u Ciebie jeśli nałożyły się te dwa czynniki to nic dziwnego, że te krwawienia występują.
A krwawienie z nosa to jak? Tak, że ciurkiem leci czy np. po wydmuchaniu jest krew?
Krwawienie z nosa i dziąseł jest bardzo częstą “przypadłością” u kobiet w ciąży
ta śluzówka robi się silniej przekrwiona i podatna na takie krwawienia. Mi dziąsła krwawiły silnie, z nosa też kilkukrotnie zdarzało się że delikatnie podczas opróżniania nosa pojawiła się krew.
Acard jest lekiem rozrzedzającym krew,.więc to może dodatkowo potęgować to krwawienie ale nie musi.
Na pewno warto też porozmawiać o tym z lekarzem prowadzącym, w zależności jak silne masz te krwawienia.
Na krwawienia dziąseł mogę od siebie polecić pastę o płyn do płukania jamy ustnej z firmy Meridol, fajnie łagodzą
pasty używam właściwie cały czas, nawet kiedy już jestem jakiś czas po porodzie ![]()
Według mnie to typowe objawy ciążowe.
Również mam problem z krwawiącymi dziąsłami, niestety, ale trzeba to po prostu przetrwać.
Ja przed ciążą jak i w ciąży używam pasty Lacalut ale nie wiem, czy gdybym używała innej pasty to by jakoś bardziej krwawiły. Może i pomaga ta pasta ![]()
Byłam ostatnio u dentysty no i niestety to częsta przypadłość kobiet w ciąży, często też kobiety mają zapalenie dziąseł.
Co do krwawień z nosa, śluzówka w nosie jest przesuszona i podatna na podrażnienia, teraz już mniej, ale wcześniej praktycznie codziennie wydmuchiwałam krwiste glutki.
Także, uważam że Acard niewiele ma z tym wspólnego.
U mnie pod koniec nosa to krwawienie z dziąseł i nosa było codziennie. Tylko z nosa to mam na myśli krew na chusteczce a nie że mi z niego kapało.
To raczej nie ma nic wspólnego z acardem jako działaniem niepożądanym jako oznaką źle funkcjonującego leku. Ja brałam w ciąży i nie miałam żadnych takich dolegliwości aczkolwiek faktycznie ukrwienie w nosie było większe. Ponieważ ja się zmagam z alergią i nieżytem nosa to podczas oczyszczania często widziałam trochę krwi jednak lekarz mówił że to normalne zjawisko w ciąży.
Zgadzam się z dziewczynami że on rozrzedza krew więc to może być dodatkowa przyczyna. I także martwiła bym się jeśli ta krew leci po prostu
Nie,tylko przy wydmuchiwaniu nosa ![]()
Acard jest lekiem przeciwkrzepliwym więc tak możesz mieć przez to zwiększone powinowactwo do krwawień z nosa lub dziąseł ,bierzesz go zapewne jako profilaktyka stanu przedrzucawkowego ,w tym wypadku bierze się go do 37 tygodnia,tez to przerabiałam ,też miałam krwawienia z nosa dosyć obfite co wcześniej się nie zdarzało nigdy ,polecam Rutinoscorbin 3x2 tabl uszczelnia naczynia krwionośne
W ciąży to mormalne że leci krew z dziaseł i z nosa też tak miałam zdarzało się że z nosa mi krew buchnęła pamiętam jechaliśmy po łóżeczko i jak wracaliśmy zaczęło mi się lać jak z kranu tak poprostu i tak miałam kilka razy ale to bardziej w połowie ciąży. Wszystko w ciąży jest przekrwione przez hormony lekarz mówił że to normalne. Ja Acard brałam tylko na początku ciąży później lekarz kazał mi odstawić.
A właśnie bo acard do 34 chyba max się bierze ale k tym musi zdecydować lekarz. Ja powiem takze jeśli coś niepoki go warto skonsultować z lekarzem ![]()
Tak jak piszą dziewczyny, w ciązy ta śluzówka nosa i dziąsła są osłabione i krwawienia są czymś naturalnym. Tym bardziej, że mówisz, że krwawienia z nosa nie są intensywne - myślę, że nic złego się nie dzieje ale wiadomo, że konsultacja z lekarzem jest tutaj najważniejsza.
Co do dziąseł to spróbuj zmienić szczoteczkę na miekką, zmienić pastę na delikatniejszą. Możesz też robić sobie płukanki z rumianku - mi pomagało ![]()
No to na spokojnie, ja mam podobnie
oczywiście wspomnij o tym lekarzowi, ale o ile to nie jest obfite krwawienie i nic Ci się nie dzieje prócz tego krwawienia to to się tym nie stresuj to normalne ![]()
Ja nie brałam leków a dziąsła to była jakaś masakra , miałam wrażenie że tak się odsunęły i wypadną mi zeby , nosiłam aparat i pytałam dentystę dlaczego tak jest i skąd tyle krwi to powiedziała że to normalne , hormony itd