Aktywny rodzic wypłata świadczeń

Mam pytanie do rodziców którzy pobierają świadczenia.

Czy dostaliście normalnie wypłatę za luty? Bo ja nie mam miałam za grudzień i styczeń a za luty już nie i nie wiem dlaczego 

Ja dostaje co mc 

Może zapytaj przez ZUS PUE, bądź zadzwoń do ZUS,  o ile się tam dodzwonisz :/

Oj to faktycznie długie opóźnienie. 
Ja nie pobieram , ale współczuję takiego przedłużenia ;( 

U nas również nie ma takich opóźnień. Wypłaty są zawsze terminowo. Jeśli ma Pani aplikację m Zus można wysłać do nich pismo z zapytaniem spóźnienia z wypłatami albo zadzwonić pod numer telefonu 225601600. lub (22)7142789( ten numer w wyznaczonym terminie)
W I półroczu 2025 r. dyżury na ten temat odbędą się w następujących terminach:

•  
    • 30 styczeń  2025 r. w godz. 08:00-10:00,
    • 13 luty  2025 r. w godz. 08:00-10:00,
    • 13 marzec 2025 r. w godz. 08:00-10:00,
    • 10 kwiecień  2025 r. w godz. 08:00-10:00,
    • 8 maj  2025 r. w godz. 08:00-10:00,
    • 12 czerwiec  2025 r. w godz. 08:00-10:00.

U mnie też zawsze były terminowo. Teraz tylko za luty nie przyszło 

U nas sytuacja podobna, dodzwoniliśmy się tam i mówią, że dziecko jest w rejestrze zlobkow I nic nie dostaniemy. Umowę że zlobkiem mieliśmy od lutego ale nie chodzi, pod koniec stycznia aneksowalismy ją że będzie od kwietnia i nie wiem co teraz. Dyrekcja żłobka mówi, że oni nie biorą żadnych pieniędzy z zuzu na to dziecko więc gdzie jest kasa? Dziwne.. szkoda trochę, ale mam nadzieję, że sprawa się wyjaśni na naszą korzyść;p

Na bank się wyjaśni, w każdym razie pilnuj sobie tego LogoMama .

Magdalenna, dziękuję za ściągawkę  , jest przydatna :)

Hej, powiedzcie kiedy należy zawnioskować o to świadczenie? Jak długo przed powrotem do pracy😀

Też jestem ciekawa bo też na niedługo będę składać 

Wnioski można składać od pierwszego dnia w którym dziecko zaczyna 12 miesiąc życia. 

Ja pobieram tylko aktywnie w żłobku, a z tym nie było problemu.

Właśnie słyszałam że najwięcej problemów i najdłużej się czeka przy opcji aktywnie w pracy.

Ja wróciłam do pracy już przed roczkiem bo sobie łączyłam z rodzicielskim, no i wtedy jeszcze nie było tego nowego programu, więc najpierw pobierałam RKO od lipca do października chyba? Już nie pamiętam kiedy ten nowy program wszedł. No i wypłacali ciągle, najpierw 1000 bo tak wskazałam a potem te 1500 jak już wydali wniosek. Później dostałam pismo, że w styczniu wyliczą mi ile mam zwrócić w związku z nałożeniem się programów ale ostatecznie nic nie dostałam... I wypłacają wciąż bez przerw.

Może coś się u Ciebie zmieniło? Naszło na siebie albo określiłaś we wniosku krótszy okres?

Wyjaśniło się dostałam pismo że nie mogą zweryfikować zatrudnienia męża za styczeń dlatego nie wysłali pieniędzy a to przez to że jest na zwolnieniu chorobowym w związku ze złamaną nogą. Mam dostarczyć dokumenty potwierdzające zatrudnienie z zakładu pracy i wyrównają mi wszystko ale w kwietniu dopiero. Grunt że wypłacą. 

Mała zołza jeżeli pobieralas dwa świadczenia jednocześnie chociaż za jeden miesiąc to wyślą ci że masz zwrócić. Mnie przyszło że do końca kwietnia będą wysyłać pisma o wyrównanie więc sprawdzaj pocztę. 

Karoliga a skoro określiłam się, że chce po 1000 zł a nie po 500 i potem zmieniłam program to myślisz, że za te wykorzystane miesiące każą mi oddać tak żeby było 500 zł na miesiąc?

Ach przypomniało misie, że dostałam jakiegoś maila o piśmie z zusu. Weszłam na konto i faktycznie mam już to rozliczenie. Mam 2 tys do zwrotu i muszę się określić w jaki sposób to chce zrobić. Jutro sobie muszę usiąść i przeliczyć

Mała Zołza serio za te miesiące, że wykorzystałaś po 1000 a nie po 500 każą Ci zwrócić? 

to dziwne że musisz zwrócić kasę, powinnaś dostać te tysiąc a jak była zmiana świadczenia czyli od października 1,5 tyś.

ja z mężem mam stała zatrudnienie już od dłuższego czasu i normalnie pieniążki chyba w listopadzie dostaliśmy i co miesiąc wpływają, nawet jak jestem na zwolnieniu 

Dziewczyny sprawdziłam dokładnie pisma z zusu i przeliczyłam to krok po kroku ile powinnam dostać a ile dostałam i rzeczywiście w październiku i listopadzie wypłacili jeszcze po 1000 z RKO plus w listopadzie 1500 za październik AwP. Więc to stąd te 2 tysiące nadpłaty. Ja sobie to inaczej początkowo rozpisałam bo nie doczytałam, że AwP jest płacone z miesięcznym opóźnieniem. RKO było za dany miesiąc płacone w miesiącu a AwP jest dopiero w kolejnym. 

No w każdym razie dostałam po prostu za 2 miesiące nienależnie i napisałam pismo, żeby mi to ściągali po 500 zł. Wysłałam pismo ogólne przez pue zus i czekam na odpowiedź o ile coś jeszcze napiszą, może po prostu tylko potrącą.

MałaZołza tak myślałam, że pewnie ci się nałożyły programy i stąd ten zwrot.