Alergia na mleko modyfikowane?

Już dawno pisałam na forum, w innym wątku o tym, że moje dziecko ma jakąś wysypkę. Ma to na policzkach i przedramionach. Oczywiscie, ze byłam z tym u lekarza. Za pierwszym razem pediatra kazala mi myć ją i smarować emolientami przez miesiąc i wykluczyć jajko z diety. Po miesiącu różnicy nie było, dała mi skierowanie do dermatologa z podejrzeniem rogowacenia mieszkowego (Tak jej się wydawało, wedlug niej tak to wyglądało i lokalizacja krostek mogla na to wskazywać). Byłam u dermatologa, która stwierdziła, ze zrobiła się atopia, ale to w wyniku jakiejś alergii. Rozmawialysmy i w rozmowie wyszło , ze moze to mleko jej nie pasuje ? (rany, co ze mnie za matka, ze dopiero po tylu miesiącach myśli o tym ze to mm, a nie od razu). Dermatolog kazała mi zrobić testy na mleko (taki ogólny panel) i dał skierowanie do alergologa. Wczesniej dostała do smarowania hydrokortyzon+ clotrimazol (miałam rozpisane jak tym smarowac) i przez chwile było lepiej,teraz dostałam maść locoid i wcale nie jest lepiej, wrecz się pogorszyło. Z tym, ze … ostatnio zmieniłam mleko z nan opti pro 2 na nan opti pro 3 i własnie od kilku dni tak jak mniej więcej przeszłam na 3 ma brzydsza buzie. Myślicie, ze może to być wina mm i próbować może zmienic jej na jakieś inne? może nan ją uczula po prostu? Macie jakieś doświadczenia z takim czymś?

Dziwne ze nikt nie zaczął od zmiany mleka . Może niech lekarz na miesiąc dwa przepisze ci to mleko z apteki i zobaczysz czy jest jakaś poprawa. ? Myśle ze te wszystkie ogólnodostępne nie dadzą efektu bo raczej składy nie roznia się jakos bardzo

Najlepiej byłoby wypróbować Bebilon Pepti na receptę, wykluczyłoby się lub potwierdziło alergię na bmk.

tak o po prostu pediatra może mi przepisać mleko? Bez żadnej konsultacji z alergologiem czy coś? Byłam 2 razy u pediatry i nawet o tym nie wspomniała . Czyli zmiana przykładowo na bebilon czy bebiko (jedni lubią, inni bardzo hejtują) nic nie da?

A mleko ha ze sklepu ?

Powiem szczerze , ze tez jestem zdziwiona, ze pediatra po takim czasie nawet nie pomyślała ani nie zaproponowała zmiany mleka. Powinna Ci wypisać receptę na alergiczne i wtedy byś zobaczyła , czy jest poprawa i czy to rzeczywiście alergia na mleko. Moze idź i powiedz , ze po zmianie mleka z 2na 3 się pogorszyło.. 

MamaOli ja mysle , ze raczej nic nie da. Te wszystkie mleka w sklepie jeżeli chodzi o skąd niewiele się różnią. Nie wiem jak jest z HA , musiałabyś poczytać skład i porównać. 

Też wydaje mi się dziwne że lekarz odrazu nie dał skierowania do alergologa i nie pytał się czym dziecko jest karmione...u mnie córka na piersi i ma dość suchą skórę i jak dostała też wysypki to lekarka kazała mi odstawić mleko i produkty gdzie się znajduję.....

Jeszcze dodatkowo w czym kąpiesz dziecko? Może sproboj Oilatum ma trochę inny skład niż ostatnio popularne emolienty....ja przy pierwszej córce używałam i się sprawdzam...przy synku lepszy był emotopic....a teraz też zamierzam znowu spróbować Oilatum i sprawdzić czy nie bd skóra bd nawilżona ....

Balsam i żel do kąpieli z la roche posay

Miałam robione testy z krwi , panel mleczny. Tylko, ze dermatolog kazała mi zrobić ten test, smarować tym co przepisała i pokazać się jeszcze raz. Po raz kolejny usłyszałam, ze to alergia, a ze ona nie jest od czytania i interpretacji wyników. niby wszystko mieści się w tych przedzialach, ale ona nie wie czy dana wartosc jest ok czy to za dużo czy za mało. Mam iść z tym do alergologa. Teraz się zastanawiam czy iść , bo dostałam skierowanie . Czy może od razu do pediatry truć tyłek o to mleko dla alergikow?

MamaOli No ja bym na pewno poszła do alergologa jakbym miała skierowanie. DoDarkowi możesz iść do pediatry po receptę na mleko. Może akurat się u Was sprawdzi . 

My też mieliśmy skierowanie a koniec końców nie poszliśmy bo zeszliśmy sami z zmleka na receptę i laurze nic nie było liczę że w tym przypadku będzie tak samo bo zbliża się pół roku i próba prowokacji 

Może kup mleko beblion syneo lub nutramigen dla alergików i zobacz czy zmiany dalej będą pojawiać się na twarzy dziecka.

A mleka dla alergików są chyba na receptę? Ja sama bym nie podała mleka dla alergików, po testach ewentualnie, po zaleceniu alergologa oczywiście. A czy tej wysypce towarzyszy coś jeszcze, swiad, pieczenie? Czy się dziecko np drapie? Jak intensywna jest ta wysypka? Oczywiście lekarz zadecyduje, ale u nas alergolog powiedzial, że jeśli nic takiego się nie dzieje dodatkowo to nie ma sensu przechodzenia na mleko specjalistyczne dla alergików.

Można kupić bez recepty ale po normalnej cenie. Mleko nie zaszkodzi tylko jest droższe od normalnego. U drugiego syna jest podejrzenie alergii to kaszkę rozrabiam z mlekiem dla alergików bo też miał plamy na policzkach

Ja wam powiem że człowiek przy pierwszym a drugim i kolejnym dziecku podchodzi do tego tematu troszeczkę inaczej u nas również była taka sytuacja że w pewnym momencie musieliśmy przejść na mleko na wypłatę i dosłownie ja o te receptę Nie mogłam na początku w ogóle lekarzy się doprosić lepiej było żebym ja się męczyła dziecko męczyło się w domu płakało całymi dniami i nocami niż przepisać sprawdzić i żeby każdy był zadowolony Lepiej było testować na dziecku kilka innych rodzajów mlek do tego aby w końcu dojść ostatecznie że najlepsze będzie to na receptę ja też wtedy byłam zielona w tym temacie i nawet szczerze mówiąc nie widziałam że mogę sobie takie samo mleko kupić bez recepty tylko po prostu drożej dodatkowo było to moje pierwsze dziecko i pewnie dałabym się sama zaryzykować Wydawało mi się że mleko na receptę to po prostu mleko na receptę nawet nie pytałam nigdy żadnego lekarza ani pani w aptece o to czy mogę kupić je sobie sama Natomiast teraz przy kolejnym dziecku na pewno długo to się nie zastanawiała jeżeli widziałabym po zachowaniu i objawach mojego brzdąca że faktycznie to mleko jest mu potrzebne a również przez długi długi czas nie mogłabym doprosić się o receptę bo niestety tak jest często z niektórymi lekarzami kupiłabym je sama

Oj zdecydowanie tak 

dokładnie, przy kolejnym dziecku już inaczej się podchodzi

Ja też przy drugim dziecku inaczej podchodzę do wszystkiego bo mam jakieś doświadczenie. Przy pierwszym.dziecku musiałam.wszystkiego nauczyć się.