Alergia u dziecka

kochanw nie wiem czy jest juz ten watek jesli tak to mozecie mi o nim przypomniec bo nie znalazlam . moja mala ma 11 miesiecy i od jakos tygodnia ponad ma katarek a do tego bardzo mocno trze oczka i ma czerwone i zastanawiam sie czy to nie jest czasem alergia . czy ktoras z was byla lub jest w podobnej sytuacji ? bo ciekawi mnie rowniez jak wygladaja badania na alergie na takim maluszku . a moze to czysty przypadek ze akurat katar i trze oczy chociaz watpie…

może to być alergia teraz wlansie wszystko pyli więc może to być tym spowodowane. mój syn tak ma stwierdzenie alergii jest na postawie obserwacji mamy i badań z krwi. mój syn do tego ma azs przez alergie

Jak najbardziej może to być alergia. Teraz bardzo dużo roślin pyli. Nasz syn ma zatkany nosek i trochę kaszelku. U takiego maluszka oznaczenie alergii polega na testach z krwi (skórnych się u niemowląt nie robi). Jak chcesz jej ulżyć troszkę w oczkach to przemywaj je parę razy dziennie wodą przegotowaną, bo chyba nie ma kropli do oczu na alergię dla niemowląt.

slyszalam ze sola fizjologiczna przemywac i dowuedzialam sie ze testy na alegrie dla takich maluszkow sa podobno od 4 roku zycia czy to prawda ? nie wiecie ?

można zrobić z krwi od roku już te testy nie są aż tak wiarygodne jak te na rękę które są od 3 roku życia nie 4 :slight_smile: ale też obrazują sytuację w miarę szczególnie u takich maluszkow. testy się robi z krwi między 1 rokiem a 3 a później już normalne na skórze.

Anka, solą przemywaj, nawet kilka razy dziennie. Ropieją córce oczka? Do wykonania testów będziesz musiała poczekać jeszcze Ok miesiąc

Anka byc moze to alergia ja wiem ze synek bardzo czesto mi kichal i czesto mial katar i zawsze znow przeziebiony i ma katarek ale ten katar nie trwal jak zwykly ok…7dni lub dluzej tylko roznie, czasem 3dni czase 4 o prucz katarku nic…i bardziej mial taki wodnisty i najbardziej z rana lub w nocy a w dzien najmniej…wiem ze jak mial.miec zabieg na przepukline ba dwa latka to dwa razy mysialam zmieniac termin zabiegu bo synek mial katar raz nawet anastezjolog powoedzial ze jakndo przedszkola nie chodzi i ze jak ma tylko z rana to mzie to alergia i go zakwaligikowal na zabieg i przyjechalismy na zabieg dostal glupiego jasia o 7rano…a okazalo sie ze boja sie go z takim katarkiem i ze go nie wezma…poszlam zrobic testy jak mial synek 2latka i wyszlo ze jest uczulony na kurz, roztocza i najbardziej wlasnie synek ma tak jesien-zima…i od kad bierze syrop na alergie to nie kicha i nie ma katarku. A z krwi wychodzi a dziecko ma alergie ale nie wychodzi na co ale moze w tedy lekarz przepisac jakis syrop na alergie a teraz mozezz dziecku podac samo wapno. Ana. Ok 2latka zrobic testy u alergologa na co dokladnie dziecko jest uczulone.

Mój młody ma alergię i my przemywamy solą fizjologiczna albo przegotowana woda, nam troszkę pomaga. Na testy za wcześnie, więc nawet nie wiemy na co :confused:

oczka można przemywac solą fizjologiczna własnym mlekiem z piesi można też rumiankiem o ile dziecko nie reaguje reakcja alergiczna więc jeśli nie ma się pewności czy nie ma uczulenia na Rumianek to lepiej go nie stosować.

Jeśli sól i mleko nie przynosi efektów najlepiej zgłosić się do pediatry po krople i być może skierowanie do okulisty dziecięcego

jedli to alergia to warto podawać wapno dla dzieci w syropie ale generalnie najlepiej skonsultować to z lekarzem pediatra skierowanie do alergologa dostać ui pojsc. już na roczek a czasem wczensiej robią testy z krwi co prawda ale jakieś to miarodajne jest

My musimy pójść bo kicha i ma katar chociaż jakoś ani testom skórnym ani z krwi nie ufam. Ponoć testy skórne wychodzą prawidłowo jezeli ktoś na alergię reaguje skórą. Z testami z krwi to znam osoby uczulone na dany alergen a testy pokazywały że nie ma alergii.

z krwi nie do końca jest to wiarygodne niby tam pokazuje ale jednak bardziej tym testom skórnym które są przebijane wierzę

Aissa dokadnie mi pediatra powiedziała ze z krwi pokazuje tylko ze jest cos podwyższone a ze oznacza to ze dziecko jest alergikiem i tylko tyle , a nie pokazuję na co jest uczulone, woec testy można zrobić od 2roku zycia, siostra robila synkowi przed 2rokiem zycia i juz mu wyszlo na niektóre rzeczy na co jest uczulone , a pozniej po ok.pul roku, roku mozna jeszcze powtorzyc testy.

powinno się przynajmniej raz w roku robić te testy przynajmniej u mnie tak było bo często u dzieci alergia znika albo pojawiają się nowe.

Testy najlepiej robić kiedy dziecko ma 3-4 latka minimum. Też słyszałam, że nie są wiarygodne

tak te testy skórne są od 3 lat choć niektórzy alergolodzy twierdzą że wiarygodne wyniki są jak dziecko ma 4 lata wzwyż.

Do tego czadu pozostaje nam obserwować maluszka, warto teżrobuc zdjęcia zmianom słotnym lub zaczerwienionymi oczkiem i notować kiedy ra sytuacja miala miejsce i w jakich okolicznościach. Wtedy będzie nam i lekarzowi łatwiej zdiagnozować schorzenie

mama gratki notowac warto co się jadło i co maluch jadł tzn jeśli się karmi piersia to i to ci my jedlismy. ale to tylko dla nas właściwie informacja co może uczulic warto sprawdzac czy to ten alergen czy jednak nie.

Niestety to może być alergia. Przemywanie solą to na pewno dobry pomysł, można też podpytać pediatrę o fenistil.