mam stwierdzone niskie żelazo ferrytyne , wczesnym stadium anemii w ciąży Wizytę u ginekologa mam dopiero za 1,5 tygodnia i trochę o tym myślę .
Czy któraś z Was też tak miała? Jak sobie radziłyście?
Znacie jakieś naturalne sposoby na podniesienie żelaza?
I czy wiecie, jak niski poziom może wpływać na maluszka?
Będę wdzięczna za każdą radę i Wasze doświadczenia
Trzeba jeść czerwone mięso, ryby, drób, jajka, rośliny strączkowe, zielone warzywa liściaste. I pamiętaj że witamina co zwiększa przyswajalność żelaza. Czyli np po posiłek możesz popić sokiem pomarańczowym
Staraj się jeść dużo czerwonego mięsa, szpinaku i owoców bogatych w witaminę C, to pomaga wchłaniać żelazo. No i ważne, żeby to kontrolować, bo niedobór może wpływać na jego rozwój.
Ja mam od zawsze za niski poziom żelaza i w ciąży to się pogłębiło, jadłam dużo warzyw i owoców bogatych w wit C plus żelazo, moja ulubiona sałatka to szpinak z burakiem pomidorami suszonymi, serem typu feta vinegret pestki słonecznika lub carpaccio z buraka, czerwone mięso itd. ja miałam też cukrzycę ciążowa więc było mega trudno ogarniać posiłki. Ostatecznie skończyło się na tym że i tak musiałam brać żelazo w tabletkach. Nie widzę po córce by to jakoś na nią wpłynęło. Nie przejmuj się, na spokojnie jedz dużo strączkowych i zielonych warzyw, poczakej na wizytę, lekarz ci na pewno przepisze coś by poprawić wyniki. Pamiętaj że stres szkodzi takim maluszkom w brzuchu najbardziej
Na wzrost żelaza w ciąży: buraki, czerwone mięso, jaja, szpinak, natka pietruszki + wit. C (np. z pomarańczy) dla lepszego wchłaniania. i na pewno coś ci przepisze na podniesienie żelaza
Ja w pierwszej ciąży piłam wodę z cytryną do posiłków i dodatkowo sok albo zakwas z buraka. Finalnie i tak musiałam brać tabletki z żelazem, średnio się po nich czułam, ale wyniki od razu mi się poprawiły. Teraz w 24. Tygodniu mam lepsze wyniki, ale cała dietę mam lepsza ze względu na to, że staram się gotowac gęsto odżywczo dla syna. Często dodaje pestki dyni, sezamu do posiłku, strączki też mają dużo zelaza
Z takich naturalnych sposobów polecam zielone warzywa (szpinak, brokuły), pestki dyni, orzechy,
witaminę C przy posiłkach. Unikaj za to picia kawy i herbaty zaraz po jedzeniu, bo hamują wchłanianie żelaza. Ginekolog pewnie przepisze Ci coś doustnego i wszystko będzie pod kontrolą Trzymam kciuki
buraki, natka, sok z pokrzywy i wit. C do posiłków zwiększa wchłanianie. Niski poziom może wpływać na dotlenienie maluszka, ale spokojnie da się to unormować
Ja często robię sok ze szpinaku, mój chłopak nigdy nie chciał go pić, bo ma zielony kolor, ale jak raz spróbował, to teraz codziennie chce bym robiła. Szpinak ma mnóstwo witamin, więc też Ci polecam spróbować @Mama.kacperka
Miałam skrajnie niską ferrytyne w ciąży i po ciąży też niska długo mi się utrzymywała. Początkowo piłam Froplex - jednak nie mogłam pokonać tego smaku ciągle mnie po nim cofało przeszłam na tabletki. Niska ferrytyna może wpłynąć na nieprawidłowy rozwój dziecka ale u mojego dziecka nic się nie wydarzyło. Po braniu leków zaczęłam się lepiej czuć i to o wiele. Naturalnie ciężko podnieść bo nie jest to kwestia samego żelaza. Niska ferrytyna to nie jest głównie niskie żelazo tylko ilość białka? transportującego żelazo a za tym idzie niskie żelazo. Warto mieć na uwadze, ze żelazo lepiej się wchłania z kwasem np cytryną więc picie wody z cytryną, dodawanie trochę soku z cytryny do posiłku zawsze coś tam pomoże. I warto pamiętać że wapń ogranicza wchłanianie żelaza więc można spróbować nie łączyć spożywania produktów/ leków z posiłkami nabiałowymi mlecznymi.
Ja bardzo lubię taki koktajl ze szpinaku, banana, masła orzechowego, ale ja zawsze dodawałam kefir albo maślankę. Dopiero przy rozszerzaniu diety dowiedziałam się o wpływie nabiału na wchłanianie żelaza. Muszę spróbować zrobić z wodą, skoro mówicie że będzie smacznie
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.