Anemia w ciąży niska ferrytyna , żelazo

Hej dziewczyny, :smiling_face_with_three_hearts:

mam stwierdzone niskie żelazo ferrytyne , wczesnym stadium anemii w ciąży :disappointed: Wizytę u ginekologa mam dopiero za 1,5 tygodnia i trochę o tym myślę .
Czy któraś z Was też tak miała? Jak sobie radziłyście?

Znacie jakieś naturalne sposoby na podniesienie żelaza?

I czy wiecie, jak niski poziom może wpływać na maluszka?

Będę wdzięczna za każdą radę i Wasze doświadczenia :pray::heart:

5 polubień

Trzeba jeść czerwone mięso, ryby, drób, jajka, rośliny strączkowe, zielone warzywa liściaste. I pamiętaj że witamina co zwiększa przyswajalność żelaza. Czyli np po posiłek możesz popić sokiem pomarańczowym

5 polubień

Staraj się jeść dużo czerwonego mięsa, szpinaku i owoców bogatych w witaminę C, to pomaga wchłaniać żelazo. No i ważne, żeby to kontrolować, bo niedobór może wpływać na jego rozwój.

3 polubienia

Dobry jest taki koktajl z banana, cytryny i szpinaku

4 polubienia

Dokładnie, witamina C sprzyja wchłanianiu się żelaza.
Najwięcej żelaza dostarczy ci chyba tak naprawdę mięso, zielone warzywa, buraczki

1 polubienie

Na żelazo to , buraki, natka pietruszki i picie soku z pokrzywy. Do tego wit. C.

1 polubienie

Ja mam od zawsze za niski poziom żelaza i w ciąży to się pogłębiło, jadłam dużo warzyw i owoców bogatych w wit C plus żelazo, moja ulubiona sałatka to szpinak z burakiem pomidorami suszonymi, serem typu feta vinegret pestki słonecznika lub carpaccio z buraka, czerwone mięso itd. ja miałam też cukrzycę ciążowa więc było mega trudno ogarniać posiłki. Ostatecznie skończyło się na tym że i tak musiałam brać żelazo w tabletkach. Nie widzę po córce by to jakoś na nią wpłynęło. Nie przejmuj się, na spokojnie jedz dużo strączkowych i zielonych warzyw, poczakej na wizytę, lekarz ci na pewno przepisze coś by poprawić wyniki. Pamiętaj że stres szkodzi takim maluszkom w brzuchu najbardziej

1 polubienie

Na wzrost żelaza w ciąży: buraki, czerwone mięso, jaja, szpinak, natka pietruszki + wit. C (np. z pomarańczy) dla lepszego wchłaniania. i na pewno coś ci przepisze na podniesienie żelaza

1 polubienie

Ja w pierwszej ciąży piłam wodę z cytryną do posiłków i dodatkowo sok albo zakwas z buraka. Finalnie i tak musiałam brać tabletki z żelazem, średnio się po nich czułam, ale wyniki od razu mi się poprawiły. Teraz w 24. Tygodniu mam lepsze wyniki, ale cała dietę mam lepsza ze względu na to, że staram się gotowac gęsto odżywczo dla syna. Często dodaje pestki dyni, sezamu do posiłku, strączki też mają dużo zelaza

1 polubienie

Z takich naturalnych sposobów polecam zielone warzywa (szpinak, brokuły), pestki dyni, orzechy,
witaminę C przy posiłkach. Unikaj za to picia kawy i herbaty zaraz po jedzeniu, bo hamują wchłanianie żelaza. Ginekolog pewnie przepisze Ci coś doustnego i wszystko będzie pod kontrolą :blush: Trzymam kciuki

2 polubienia

buraki, natka, sok z pokrzywy i wit. C do posiłków zwiększa wchłanianie. Niski poziom może wpływać na dotlenienie maluszka, ale spokojnie da się to unormować

1 polubienie

Ważne, żeby regularnie uzupełniać witaminę C i inne składniki, wtedy organizm działa jak należy

1 polubienie

Ważne, żeby kontrolować poziom i nie ignorować. Niski poziom żelaza może wpływać na zmęczenie i rozwój maluszka, więc warto działać szybko

2 polubienia

Ja często robię sok ze szpinaku, mój chłopak nigdy nie chciał go pić, bo ma zielony kolor, :sweat_smile: :rofl: ale jak raz spróbował, to teraz codziennie chce bym robiła. Szpinak ma mnóstwo witamin, więc też Ci polecam spróbować @Mama.kacperka

1 polubienie

Miałam skrajnie niską ferrytyne w ciąży i po ciąży też niska długo mi się utrzymywała. Początkowo piłam Froplex - jednak nie mogłam pokonać tego smaku ciągle mnie po nim cofało przeszłam na tabletki. Niska ferrytyna może wpłynąć na nieprawidłowy rozwój dziecka ale u mojego dziecka nic się nie wydarzyło. Po braniu leków zaczęłam się lepiej czuć i to o wiele. Naturalnie ciężko podnieść bo nie jest to kwestia samego żelaza. Niska ferrytyna to nie jest głównie niskie żelazo tylko ilość białka? transportującego żelazo a za tym idzie niskie żelazo. Warto mieć na uwadze, ze żelazo lepiej się wchłania z kwasem np cytryną więc picie wody z cytryną, dodawanie trochę soku z cytryny do posiłku zawsze coś tam pomoże. I warto pamiętać że wapń ogranicza wchłanianie żelaza więc można spróbować nie łączyć spożywania produktów/ leków z posiłkami nabiałowymi mlecznymi.

1 polubienie

Jak sok ze szpinaku? Ja dodaję do koktajli ale o soku nie słyszałam

1 polubienie

No właśnie o to mi chodziło :see_no_evil: Do szpinaku dodaję wode banana i cytrynę,

2 polubienia

Wchłanianie żelaza to złożony temat cytryna pomaga, nabiał ogranicza, warto to mieć na uwadze.

2 polubienia

Ja jutro zrobie taki soczek, bo lubię szpinak :smiley:

1 polubienie

Ja bardzo lubię taki koktajl ze szpinaku, banana, masła orzechowego, ale ja zawsze dodawałam kefir albo maślankę. Dopiero przy rozszerzaniu diety dowiedziałam się o wpływie nabiału na wchłanianie żelaza. Muszę spróbować zrobić z wodą, skoro mówicie że będzie smacznie

1 polubienie