Może się zdarzyć, że dziecko nie układa się symetrycznie i jedna strona jego ciała jest bardziej aktywna, bardziej rozwinięta i częściej wykorzystywana do ruchów. Pytajmy lekarza na wizycie, co można robić samodzielnie w domu, aby wspomagać prawidłowy rozwój dziecka.
My staraliśmy się bardzo pilnować prawidłowego podnoszenia, noszenia i układania syna podczas przewijania, przebierania. Problem był taki, że mąż z powodu przepukliny mógł nosić syna tylko na jednej stronie, więc ja więcej nosiłam na tej drugiej. Jak zauważyłam że syn obraca się zbyt długi czas tylko na jeden bok, umówiłam się do fizjoterapeuty. Bardzo nam pomógł, pokazał ćwiczenia i mogłam zrobić zdjęcia i filmy podczas wizyty. To co pokazał jak Pan w gabinecie, robiliśmy w domu. Pomogło. Niedawno byliśmy na wizycie kontrolnej i jest okej.
U nas sprawdziło się również przestawienie łóżeczka- jeden bok mniej atrakcyjny dla bardziej rozwiniętej cześć:) widać różnicę:)
Czytałam gdzieś kiedyś jakaś wypowiedź fizjoterapeutki i właśnie napisała, że duże znaczenie ma też podnoszenie dziecka raz z jednej raz z drugiej strony łóżeczka właśnie. Dlatego dobrze jak łóżeczko jest ustawione "główka" do ściany a dostęp do dziecka zapewniają dłuższe boki.
Ja też po wizycie u fizjo wiedziałam co i jak poprawić i momentalnie dziecko od razu łapało, ale trzeba było pokazać jej te wzorce ruchowe;P
Właśnie powinno się naprzemiennie nosić, podnosić itd. Ja sama widzę po sobie, że częściej biorę dziecko na lewą rękę, tak mi wygodniej ale staram się to zmieniać. Póki co mała leżąc na brzuszku przekłada sobie głowę raz na jedną, raz na drugą stronę i w leżeniu na plecach jakiejś asymetrii na razie nie widzę ale muszę się przyjrzeć :) Bardzo ciekawa porada :)
Tez tak sltszalam
Masz rację ZołzaMała, dużo zależy noszenie i podnoszenie. Tez się na tym łapie, że mam często Małą na lewej ręce. Mąż znów częściej na prawej nosi, ale jego jest mało w domu, więc to się nie wyrównuje. Muszę zwrócić na to uwagę
Nas na pierwszej wizycie u fizjo poinstruowano co musimy robić jak ubierać jak podnosić synka i to nam ułatwiło życie
My jak mieliśmy problem. Bioderka u córki to fizjo pokazała super ćwiczenia do wykonywania w domu i to było super nie zależało jej tylko na kasie ale na efektach
To mega dobrze trafiłaś . Jak ja byłam z synem to wieczne naciąganie na kasę by często przychodzic a żadnych cwiczen do domu ani nic …
Mamo dwóch cudownych szczęść może warto zapytać o ćwiczenia do domu? :) może wasz fizjo nie wie, że chcecie ćwiczyć w domu? Czasem są rodzice, którzy wolą to oddać specjaliście i płacić (w moim otoczeniu tacy są co mnie zdziwiło ale szanuje)
U nas byliśmy raz ćwiczyła z nią potem pokazała i potem nas odesłała do ćwiczeń domowych kazała przyjść za miesiąc na kontrolę i już było wszystko w porządku
Ja też dostałam ćwiczenia do domu i polecam wykonywać takie ćwiczenia bo pomagają ;)
My też dostaliśmy, najważniejsze że widać efekty :) dobrze jak się ma czas żeby poćwiczyć z dzieckiem
To jak i u dorosłych. Warto ćwiczyć w domu niż przez godzinę u fizjoterapeuty np. Bo są lepsze efekty no bo i często też te ćwiczenia wykonujemy. Chyba że ktoś chodzi codziennie do fizjo. Ale tak czy siak warto ćwiczenia robić regularnie wtedy są większe i szybsze efekty.
Jestem tego samego zdania
Właśnie o to chodzi nawet chodząc kilka razy w miesiącu do fizjo nie będzie takich efektów jak ćwicząc nawet to 15 minut dziennie w domu
Oj tak tak , w domu można dużo wypracować
Na pewno czasami dziecko bardziej idzie na współpracę w domu niż z obca osoba do której nie czuje takiego zaufania