Jak rozpoznać atopowe zapalenie skóry u maluszka? Dlaczego dzieci chorują na atopowe zapalenie skóry? Dowiedz się, jak zapobiegać nasileniu objawów AZS.
Niektóre wskazane objawy zauważam u swojej córeczki, będę musiała przedyskutować ten temat z pediatrą. Ciekawi mnie czy ropiejące oczka mają coś wspólnego z AZS…![]()
jak przeczytałam tą porade to aż odetchnęłam że moja niunia na całe szczęscie nie miała takiego zapalenia tylko zwykłe po narodzinach łuszczenie się skóry
Ja na szczescie nic przepowiadajacego ta dolegliwosc u mojej malej nie zaobserwowalam.
raz bylam z wysypka u lekarza i od razu dal mi skierowanie dla corki do dermatologa bo to na pewno atopowe zaplaenie skory - dermatolog obejrzal i powiedzial ze to alergia pokarmowa a kazdy wszedzie widzi teraz AZS bo czesto to jest naglasniane wszedzie
Atopowe zapalenie skóry to paskudne schorzenie. Ja do tej porady dodałabym jeszcze jedną informację. dziecko powinno nosić przy skórze tylko białe ubranka gdyż barwniki nawet na ubraniach naturalnych, bawełnianych mogę bardzo podrażniać skóre maluszka. tak było w naszym przypadku.
pewnie ubranka powiny tez byc prane w specjalnych detergentach…
Martyna na szczęście nie ma z tym problemu, ale współczuję mamom, których dzieci borykają się z tym problemem.
tak to prawda. Synek ma 15 miesięcy a my dalej musimy prać ubranka w specjalnym płynie dla alergików.
U nas na razie niczego takiego nie ma, jedynie na stópkach trochę przesuszona skóra, ale to jeszcze pozostałość po porodzie
a my już mamy to za sobą.u mojego synka też pojawiło sie to paskudztwo gdy mial 3 miesiące. a dzis skończył 2 latka i już niema AZS. ale naprawde trzeba przestrzegać wszystkich zasad bo wystarczy byle drobiazg i choroba sie nasilała.
Inia moja tez na stopkach tak miala. I mi polozna polecila smarowac oliwka. Smarowalam po kapaniu i z 2 razy w dzien i bardzo szybko ok.
Inia śliczna ta twoja dzidzia ![]()
no w sumie na przesuszona skórę dobra jest oliwka, dobrze natłuszcza
My walczyliśmy z sucha skórą na buzi. Było podejrzenie AZS, ale na szczęscie przyczyną były danonki!niestety nie mogły nam żadne specjalne kremy typu emoilum. Dopiero maśc i odstewienie pomogły. Czasem nawet lekarze nie moga odróżnic AZS od zwykłego uczulenia. Łatwiej im powiedzieć ze ma AZS niż pomyśleć o odtsawieniu jakiegos produktu. Dermatolog nawet sie nie spytała o jadłospis mojej córki, bo po co…
niestety moja 5 miesieczna corka ma atopowe zapalenie skory ;((((
Grace to jest typowe podejscie lekarza teraz a po co??? Wazne, ze wiesz od czego i juz po problemie.
zakupilam ksiazke Oswoic Atopowe Zapalenie Skóry A.Kędziołka
ksiązka jest super pisana prostym i zrozumialym jezykiem
barbarka wspolczujemy Wam, nie jest chyba z tym tak latwo
niestety nie ! musze uwazac co malej daje jakie kosmetyki stosuje, ogolem nie jest lekko co jakis czas ja wyrzuca na twarzy ;(((
przy atopowym zapaleniu skóry bardzo trzeba uważać na to z czym ma kontakt dziecko.takie dziecko nie może miec za bardzo styczności ze zwierzętami domowymi.a z kosmetykami to juz w ogóle trzeba ostrożnie.