Witajcie razem z misia borykamy sie z Atopowym niestety dodaje ten post bo moze macie jakies sprawdzone balsamy kremy pianki na zmiany skorne oraz swedzenie ... My dotychczas uzywalismy bioderme ale cos ostatnio słabo dziala :-(
My mieliśmy podejrzenie AZS ale okazało się się, że to nie to. Niemniej jednak skóra jest sucha i miejscami wygląda na liszaje, które znajdują się na klatce piersiowej. U nas pomaga seria z Dermedic baby. Stosujemy żel do kąpieli to jest emolient i po nim skóra delikatna bez suchych miejsc. Rewelacja. I stosujemy krem nawilżająco- kojący do smarowania twarzy. Bardzo dobrze się sprawdza.
Oillan baby cała seria lub z Emolium.Moja siostra miała problemy skórne ze swoimi dziećmi, pomogły właśnie te kosmetyki, poleciła jej pediatra.
Ewentualnie udaj się maluchami do dermatologa, może on lepiej dobierze bardziej specjalistyczne kosmetyki.
Emolium ma słaby skład, więc bym nie polecała. Na blogu srokao jest to zrecenzowane.
Ja używałam Emotopic i mi się sprawdzało. Tylko ja nie mam AZS, a jedynie widziałam super nawilżoną skórę.
Plus ja używałam i mi się też bardzo podobała seria Atopis. Masz tam między innymi piankę do mycia twarzy i ciała. Jest też spray przeciwświądowy, który także można używać nawet na ugryzienia komarów. I jest też kilka innych, klasycznych preparatów. Seria ta jest oparta na oleju konopnym, więc taka odmiana od innych serii. Można spróbować jak Bioderma przestaje działać. Swoją drogą Bioderma na pewno bardzo dobra też jest.
Polecam kosmetyki Dermedic LINUM baby. Skóra sucha, bardzo sucha, atopowa,
skłonna do alergii u niemowląt i dzieci. Stosowaliśmy i skóra dziecka była w bardzo dobrym stanie.
Świetne są też kosmetyki LA ROCHE POSAY. Dla niemowląt od 1 dnia dnia życia LIPKAR BALSAM AP+ i LIPKAR SYNDET AP+ krem myjący. Stosowałam próbki tych kosmetyków, które dostałam w aptece i również są godne polecenia. Bardzo skuteczne.
My co prawda nie mamy AZS ale oboje moich maluchów mialo sucha skórę. U nas super sprawdziły się kosmetyki z serii mediderm. Są bez zapachowe i super nawilżają. Używałam emulsji, balsamu i szamponu.
Jak dla mnie super.
Dodatkowo smaruje małego teraz masłem z dermedic baby, ślicznie pachnie, bardzo fajnie się rozsmarowuje,dlugo zostaje na skórze ale nie zostawia takiego ciężkiego filmu.
U mnie synek mial rozpoznanie AZS na roczek a ma juz 6lat i jest naprawde ciezko z tym AZS nie jest latwo, chodzilam z synkiem po 2 alergologow i 3 dermatologow i kady powie co innego i przepisze co innego, jak synkowi przerwie jeden dzien smarowania skory jakim kolwiek kremem to odrazu sie drapie az do krwi...a w tedy tylko pomagaja masci z sterydami na recepte, z balsamow i kremow uzywalismy mnostwo..i najbardziej pomagal nam cethapil..i najchetniej kupuje bo widze ze pomaga najbardziej a jak synek strasznie się drapal to podawalam mu fenistil w kropelkach, w sezonie letnim z synka skora jest o wiele lepiej i spokojniej;-)
No ja po Emolium mam dobre efekty i nie narzekamy, ale testowałam tez Cethapil i Oillan. Teraz mam na celowniku Sylveco. Dodatkowo też miejscowo stosuję Flexiderm. Ważny też jest proszek do prania: delikatny, hipoalergiczny i w niewielkiej ilości bo może powodować drapanie. Zrezygnowaliśmy też z płynu do płukania bo zostaje w tkaninach i podrażnia skórę. Kolejna kwestia to wilgotność powietrza - zimą w sezonie grzewczym warto nawilżać powietrze.
Ja słyszałam że oillan dobre ale u nas problemu z AZS nie było :)
Wyprobujcie maść Dermaveel. Atopowe zmiany trzeba smarować punktowo. U nas widoczna poprawa nastepowała już na drugi dzień
Polecam również kosmetyki z Cetaphil ;)
Wera@korcz z tym płynem masz rację, mój synek dwa razy dostał takiego uczulebia a boryka się z AZS miał jakby poparzone nogi odrazu poszłam z tym do pediatry i okazalo się że to alergia na płyn i od tej pory nie używam a alergolog powiedziała żebym nie używała zadnych proszków nawet hipoalergicznych tylko płyn do prania np.persil..i od tej pory piorę w płynach do prania i synkowi nic nie jest.
Aridka my smarujemy misie cala od stop w gore nigdy nie smarowalismy punktowo ...
Sytuacja wyglada juz lepiej co prawda idealnie nie jest alr o niebo lepiej .... Co nie zmienia faktu ze bede szukala czegos do smarowania naprzemiennie .
Wera. od samego poczatku uzywam płynu (mleczka ) do prania z Lovela nie leje go dużo a plynu do plukania nie uzywam wcale co do wilgotnosci powietrza to sie zgadzam zima mamy strasznie suche powietrze zwlaszcza przez ogrzewanie .... Co prawda ja nie wlaczam wcale grzejnikow w mieszkaniu bo mamy na tyle cieplo iz nie czuje takiej potrzeby (mieszkanie w bloku srodkowe grzeja nas po bokach od gory i od dolu )
Aridka masz rację, Demaveel też stosowaliśmy i również dobrze wpływa na skórę, jednak cenowo wychodzi nie tak tanio.
Natomiast mediderm- 100 g- wychodzi cenowo ok. 10 zł. I jest bardzo wydajny, bezzapachowy krem a również efkety po nim są świetne.
Ja nigdy medidermu aż tak nie potrzebowałam, więc kupowałam w tych 100g tubkach. Dla mnie bardzo fajny preparat i jakość do ceny bardzo dobra. A jak się kupuje w tych 1kg opakowaniach, to na pewno super cenowo wychodzi.
U nas super sprawdzają się emolienty z exomega control. Do mycia używamy płynu "kojąca kąpiel", który rzeczywiście przynosi ukojenie dla suchej czy podrażnionej skóry. Zmniejsza swędzenie. Dolewam zakrętkę do wanienki z woda i gotowe
Lekarz wam zalecił ten mediderm?
Synek ma atz i nam pomógł dermatolog przepisał maść i jak ręką odjął , wiec może warto pójść i napewno pomoze 🙂
Czasami te maści samo robione pomagają