Cześć! Czy któraś z Was przy okazji USG I trymestru oprócz badań PAPP-A i beta HCG robiła też badanie PlGF (badanie stanu łożyska)?
Lekarka prowadząca mówiła mi, że to bardzo ważne badanie i warto je zrobić, ale klinika w której robię USG I trym. oferuje tylko badanie PAPPa i HCG.
Nie wiem czy warto zrobić dodatkowo to badanie PlGF prywatnie?
Myślę że skoro lekarka mówi że to ważne to bym zrobiła . Mi nikt takiego badania nie proponował i wcześniej nawet o nim nie słyszałam
Mi też lekarka zaleciła to badanie jako dodatkowe badanie z krwi do testu pappa
Ja wgl o takim badaniu nie słyszałam, aż musiałam zgooglowac z ciekawości
W pierwszej ciąży nie miałaś tego badania ? Masz tą samą prowadząca? Nie znam tego badania a wyjaśniła dlaczego warto je u ciebie zrobić?
Nie słyszałam o tym badaniu , a robiłam tylko te pappa . Na które też załapałam się ostatnia w danym miesiącu , bo już pełno u nas w szpitalu
Też nie słyszałam o tym badaniu. A jaki powód podała gdy zaleciła badanie ? Tak , że po prostoty warto czy są wskazania ? Bo ogólnie to jest naprawdę mnóstwo badań , które można zrobić a nawet nie wiemy
lub po prostu nie przywiązujemy wagi.
Jednak jeżeli czymś uzasadniła to możliwe , że warto
Te badanie pigf ocenia stan łożyska i możliwość wystąpienia stanu przedrxucawkowego, jest takim dodatkiem do pappa umożliwiającym szerszą diagnostyke. Myślę że nie każdy lekarz o tym mówi bo ono trochę kosztuje, nie jest refundowane w ramach badań prenatalnych.
Mi np. lekarka w szpitalu robiąca prenatalne zaleciła zrobienie ich i w ramach pappa wyszły mi wyniki na granicy ale te badanie pokazało że jest okej.
Wow super wiedzieć , mi nikt o tym wcześniej nie wspominal
Ja też nic nie wiem o tym badaniu , może nie jest tak często wykonywane , robiłam tylko pappa
Może i tak , a jak wygląda wgl takie badanie. ?
Ono jest z krwi, tak jak dalszą część pappa przesiewowe
Kurcze to jeżeli trochę oszukuje to po co je robić?
To racja i czasem niepotrzebny stres może wyjść
Ja mialam robione dodatkowo PlGF prywatnie, bo lekarz tez mi to polecil. To badanie pomaga w ocenie ryzyka stanu przedrzucawkowego i problemow z lozyskiem, wiec daje wiekszy obraz niz samo PAPP-A i beta HCG. Nie jest to standard wszedzie, ale jesli masz mozliwosc i budzet to mysle ze warto – przynajmniej masz spokojniejsza glowe ![]()
W sensie jak oszukuje?
Dokładnie, warto dodatkowo je zrobić by ocenić stan łożyska ![]()
A tak z ciekawości, dużo takie badanie kosztuje?
Aaa przepraszam napisałaś kosztuje a ja przeczytałam z szybkości oszukuje ![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
ja aż patrzyłam czy mi słownik nie zrobił psikusa i nie zamienił