Biały nalot na języku

Jeżeli jest on taki grudkowaty to mogą to być pleśniawki

Drogie mamy, czy u Waszych dzieci też czasem pojawia się biały nalot na języku? Co to może oznaczać i jak sobie z tym radzić? 

Nasz mały czasami miał biały język po prostu od mleczka. Ale też obserwowałam bardzo, czy ten nalot nie jest twarożkowy, wtedy mogą być to pleśniawki. Wszystko też zależy od wieku dziecka? O jakiego malucha co chodzi? 

A w jakim wieku jest Twój dzieciaczek?

Mój młodszy synek miał jako niemowlak i teściowa cały czas zwracała mi uwagę że kiedyś to przemywano czymś tam fioletowym. A że kropla drąży skałę to w końcu sama zaczęłam się martwić.

Lekarka natomiast mnie uspokoiła że to od mleka i po prostu mogę owijać palec mokrym gazikiem i przemywać mu języczek. To nic niepokojącego. Jakby jakieś białe plamki w buzi to trzeba do lekarza. A tak to tylko mleczko, więc spokojnie.

Niecałe 4 miesiące. Właśnie też mi się wydaje, że od mleka, czasami jest tego malutko a czasami taka grubsza warstwa się tworzy ale samo znika po kilku dniach

To może być zarówno nalot od mleka który wystarczy usunąć przez zwykłą codzienną  pielęgnacje jamy ustnej 

Natomiast może być to również pleśniawka musisz obserwować jeżeli ten nalot nie jest tylko na chwilę a  ciągle dziecko jest niespokojne nie chce jeść sprawia wrażenie jakby bolało je w buzi warto skonsultować to z lekarzem bo może być to pleśniawka i będzie potrzebny odpowiedni lek na receptę aby ją usunąć

Jeżeli da się to wycisxix to pewnie jest to nalot z mleka a jeśli maluszek jest rozdrażniony, jest problem z apetytem i nie da się tego wyczyścić podczas codziennej pielęgnacji jamy ustnej to mogą być to pleśniawki 

Ja jak karmilam piersia to nalotu mala nie miala jak wprowadziliśmy mm to się pojawiał ale tylko po jedzeniu, teraz jest na mieszańce mlekozstepczej i nalotu również nie ma .

Taki nalot tez moze mieć podłoże pleśniawek.

Ale przy plesniawkach to już inne dolegliwości są, a przy zwykłym.nalocie dziecku nie powinno nic dolegać.

Udaje się to umyć gazikiem. Je tylko mleko z piersi a zauważyłam, że ten nalot pojawia się raz na jakiś czas. Ostatnio jak ją dostawiam do piersi to zaczyna płakać zanim w ogóle spróbuje coś zjeść, dzieje się tak w ciągu dnia tylko i to nie przy każdej próbie karmienia

Roz_zane to pewnie tlko od mleczka:) poobserwujesz jeszcze parę dni,bo jak pleśniawki to by chyba tez tak łatwo nie schodziły od razu tlko się utrzymywały pare dni

Jutro mamy lekarza więc pewnie zerknie do buźki i się wszystko wyjaśni

U nas też pojawiał się taki biały nalot i był to zwykły nalot z mleka. Mogą też być pleśniawki ale one tam łatwo nie znikają po przemyciu jamy ustnej. Myślę że pediatra rozwieje jednak wszelkie wątpliwości :) 

rozanett to dajcie znać jak u was ta kwestia się ma i co na to lekarz

Lekarz stwierdził, że to od mleka i trzeba częściej przemywać gazikiem, nawet po każdym posiłku 

Pamiętam że córka tez tak miała 

No i super:) Czyli forumowe mamy też specjalistki;)

Czasami idą się utrafic z diagnoza ;) ale zawsze lepiej jak lekarz zobaczy i zbasa;)

U nas syn miał właśnie od mleka. Wystarczy gazikiem przejechać, jeżeli schodzi, to od mleka, jeżeli nie to mogą być pleśniawki :)

U nas właśnie nie chciało zejść to przy czyszczeniu gazikiem ale po kilku dniach tego nie było już a za jakiś czas znowu to samo