Jakie macie sposoby na ciągły ból krzyża w 6 miesiącu? U lekarza byłam, mówiła, że wszystko jest dobrze, na wadze za dużo nie przybrałam więc nawet nie wiem skąd takie problemy. Po całym dniu jestem tak zmęczona że już boli mnie wszystko. Proszę o jakieś sprawdzone sposoby na ból krzyża dodam że nie chciałabym brać żadnych tabletek.
Niestety ból pleców w ciąży spowodowany jest hormonami - progesteron rozluźnia więzadła i kręgosłup ma mniejsze oparcie. Mi pomogły łagodne ćwiczenia, gimnastyka dużo daje - wystarczy 10 - 15 minut dziennie. Leżenie na twardszym materacu, trzymanie pleców w pionie w trakcie pochylania. No i zaangażuj partnera w masaż- To jest i skuteczne i przyjemne:)
Dobrze jest też korzystać z pomocy poduszek podczas snu - specjalnej dla kobiet w ciąży czy też zwykłego jaśka, układając sobie między nogami. U mnie ból się nasilał po nocy, przez zbyt długie leżenie i poduszka też pomogła.
A czy ten znany termofor z pestkami wiśni może pomóc?
Mnie w 6 mies bolał okropnie szczególnie wieczorami po całym dniu, a jak zaczęłam chodzić na fitness (już miesiąc chodzę) ból jest dużo mniejszy. Sama po sobie widzę, że ćwiczenia na kręgosłup bardzo pomagają. Termofor z pestkami wiśni również przynosił mi ulgę, ale tylko chwilową. Dla podtrzymania efektu wygrzewałam kręgosłup zakładając na noc pas z wełny - również trochę pomagało.
Ja również, mniej więcej w 5 i 6 miesiącu miałam spore problemy z bólem w krzyżu właśnie. Fakt, że aktywnie pracowałam i dużo czasu spędzałam albo przy biurku, albo na spotkaniach niestety nie pomagał. Co pomogło? Przede wszystkim poduszka dla cieżarówek. Spałam na niej w nocy, układałam się na niej na lewym boku po powrocie z pracy, aby chwilkę odpocząć, a nawet gdy siedziałam, to zawijałam ją sobie wokół pleców, aby je odciążyć. Pomogły też ćwiczenia rozciągające i dbałość o to, aby przez cały dzień mój kręgosłup czuł się komfortowo nawet w pracy (wystarczyło, że godzinę posiedziałam w niewygodnej pozycji na spotkaniu i już przez cały dzień miałam problem z bólem).
Bardzo fajnie sprawdzały się też ciepłe kąpiele z dodatkiem odprężającej soli czy olejku.
Paradoksalnie teraz ból pleców mi nie doskwiera (koniec ósmego miesiąca), choć brzuszek już ciąży
Poduszla dla ciezarnych, umiarkowana ale systematyczna aktywnosc fizyczna - spacery, pilates dla ciezarnych. Nie zlikwiduja bolu, ale na pewno zlagodza - u mnie bardzo pomagalo, jak tez polozenie sie od czasu do czasu na chwile na podlodze i “rozprostowanie” kosci.
Spanie z poduchą ciążowa, uniekanie jakiegokolwiek dzwigania nawet głupiej torebki żeby nie obciążać kręgosłupa, nie dźwigać rąk np żeby coś sięgnąć, odpoczywać, nogi do góry, polewanie prysznicem w miejscu bólu ciepłą ale nie gorącą wodą i termofor z pestkami również miałam bóle ale dałam radę! Możesz poprosić męża bądź partnera żeby też delikaytnie pomasowal jak się polozysz na boku
Oprócz poduszki ciążowej polecam ćwiczenia przeznaczony dla kobiet w ciąży, typu Aktywne 9 miesięcy. Można znaleźć przykładowe ćwiczenia w książkach o ciąży lub w internecie, ale najlepiej zapisać się na takie grupowe ćwiczenia i ćwiczyć pod okiem wykwalifikowanego instruktora, który w razie potrzeby dobierze odpowiednie ćwiczenia i będzie czuwał nad poprawnością ich wykonania.
Mi na szczęście ból krzyża nie dokucza, a pracowałam praktycznie do 9 miesiąca w pozycji siedzącej, po kilka godzin dziennie, więc zapewne wygodne, wyprofilowane krzesło zrobiło robotę czasem jak bolą mnie plecy to siadam wygodnie na kanapie i podkładam pod krzyżę poduszkę, mi to wystarczało.
Ból pleców spowodowany jest tym, że nasze ciało w trakcie ciąży przygotowuje się do porodu. Rosnący brzuszek sprawia, że środek ciężkości ciała kieruje się ku przodu. Kręgosłup za to wygina się w części krzyżowej.
- Przede wszystkim nie obciążaj kręgosłupa, nie schylaj się tylko przykucnij.
- Unikaj dłuższego stania, ponieważ przy jednej pozycji ból pleców pojawia się częściej.
- Również siedzenie przez dłuższy czas nie jest najlepsze dla pleców kobiety w ciąży, warto wtedy robić sobie przerwy i chociażby przejść się przez chwilę.
- Nie obciążymy kręgosłupa kiedy będziemy chodziły/ siedziały prosto.
- Nie dźwigaj.
- Spanie na twardym materacu jest teraz najlepsze dla twoich pleców.
- Wybieraj pozycję do spania na lewym boku.
- W ciąży lepiej zrezygnować z wysokich szpilek w zamian wybrać wygodniejsze buty.
- Poproś męża/ partnera o masaż, nic tak dobrze nie relaksuje zmęczonych mięśni. Również ciepła kąpiel czy termofor pomoże złagodzić bóle pleców.
No mi właśnie nie pomaga nic. Na koniec dnia jestem już tak zmęczona że szkoda mówić
Też miałam ten problem w ciąży. Zaczęłam regularnie wykonywać ćwiczenia Moniki Cywińskiej, trening dla kobiet w ciąży i POMOGŁO:) jest sporo jej filmików na You Tub'ie, podsyłam link: https://www.youtube.com/watch?v=XvZdnRyurwM
Dużo siły i zdrowia życzę
Kochana ja używam termoforka, rozgrzewam go i przykładam do pleców, ponadto jak czuję się naprawdę kiepsko proszę męża o masaż okolicy lędźwiowej…dla mnie super relaksujące. Jeśli jestem sama w domu to kładę się trochę na jednym boku trochę na drugim i unoszę nogi np.na poduszkę lekko zgięte w kolanach.
Kochana ból odcinka lędźwiowego w ciązy to całkiem normlana “przyadłosc” choc wiem ze bardzo nieprzyjemna. Moga byc spowodowane wzrostem wago choc nie zawsze. Ale najczęstsza przyczyną jest po prostu zaburzenie równowagi narzadu ruchu. WIadomo, że w ciąży środek cięzkosci się zmienia i przenosi się ku przodowi. Natomiast dochodzi tu jeszcze aspekt hormonalny… relaksyna i estrogen działają rozluźniająco na stawy (dzieki temu cialo kobiety przygotowuje sie do porodu) I te 2 aspekty wlasnie wplywaja na bóle w odcinku lędźwiowym. Żeby uniknąc takich bóli, badź chcoiaż troche je zredukować nalezy unikać szybkiego marszu (o bieganiu juz nie wspominam), gwałtownych ruchów i szybkiego wstawania czy to z łozka czy z sofy, długiego siedzenia jak i stania, nagłych zmian pozycji w której długo sie znajdowalismy no i oczywiscie podnoszenia i dzwigania cięzarów. Niestety ale nie jestesmy nauczeni odpowiedniego podnoszenia nawet zakupów, co dodatkowo powoduje okropne przeciążenia na kregosłupie (prawidlowo, aby podniesc nawet zakupy nalezy zrobić “przysiad” pamietajac aby kolana nie wystawały za linię stóp, ręce skierowac pomiędzy nogi i tak delikatnie i powoli podnosic np zakupy, wtedy podnosimy siłą nóg a nie przez kregosłup)
A co zrobic zeby uniknąc badź chociaz troche sobie ulyc w bólu…
- zawsze o tym mowie…basen, basen, basen
2)nie garbimy sie
3)odpowiednia technika podnoszenia !!!
4)można wykonywać tzw koci grzbiet
5)wygodne obuwie!!! ale nie baleriny bez podeszwy, które obciazają stawy
6)podczas siedzenia można pod odcinek lędźwiowy podkładać małą poduszeczkę, zeby rozluźnić mięsnie
7)Twardy materac do spania to podstawa - utrzymuje kręgosłup w odpowiedniej pozycji
8)mozna skorzystac z masazu ciała- oczywiscie odpowiedniego dla kobiet w ciazy u wykwalifikowanego fizjoterapeuty i tylko za zgdą lekarza - pomocny jest rowniez pas ciążowy, który stabilizuje całą sylwetkę, utrzymuje ciało we wlasciwej pozycji i redukuje obciążenie kregosłupa
Basen zdecydowanie odpada ze względu na dużo podatność na infekcje okolic intymnych
Skrzaty no to faktycznie Lepiej nie ryzykowac jesli ma się tendencje do infekcji.
Są takie specjalne maty do masażu z kolcami. Moja znajoma używała ich w trakcie ciąży i była bardzo zadowolona. Ja również korzystałam z termofora i tego tradycyjnego i z pestkami wiśni. Czytałam też kiedyś, że warto w ciąży położyć się pod wieczór na plecach i delikatnie unieść nogi poprawia to krążenie i zmniejsza napięcie kręgosłupa. Może pomoże?
No i chyba ból kręgosłupa był oznaką czegoś niedobrego nadchodzącego. Od wczoraj jestem na patologii ponieważ dostałam krwawienia. Lekarze mówią że z dzieckiem wszystko w porządku ale skąd wtedy takie duże krwawienie? Czy któraś z was tak miała?
Może to z przemeczenia?
Skrzaty, a nie smakowałas moze kręgosłupa jakąś mascia? Bo może ona spowodowalaby krwawienie? Albo zastanów się co innego stosowalas na kręgosłup - może znajdzie sie przyczyna krwawienia… Najważniejsze, że z maleństwem wszystko dobrze