Dlaczego poród boli? Jak rozpoznać skurcze porodowe? Jakie są naturalne sposoby kojenia bólu porodowego? Jakie znieczulenie jest dostępne w szpitalu? Przeczytaj artykuł
Ja zawsze się upierałam w ciąży że nigdy nie użyje gazu bo będę gadać głupoty a finalnie to ciągnęłam go za każdym wdechem i to było przy 4 porodzie pierwsze trzy były bez jakichkolwiek znieczuleń
Ja korzystałam z gazu. Miałam poród indukowany, przez oksytocynę bardzo szybko postępował i jedyne co zdążyliśmy użyć to gaz. Czy łagodzi ból? Nie powiedziałabym. Ale za to daje rozweselenie pomiędzy skurczami Niestety u mnie gaz działał tylko w początkowej fazie porodu. Przez oksytocynę miałam silne i częste skurcze, szyjka rozwierała mi się bardzo szybko więc i poród miałam bolesny. Gaz to ciekawe doświadczenie, z chęcią spróbowałabym jeszcze raz ale już bez rodzenia
Dokładnie ja to skupiałam się na tym co się dzieje w mojej głowie po nim i mi pomógł przy partych też, ale już do zabiegu po porodzie nic nie dawał mimo że dali mi czas żeby się go nawdychać
Chciałabym spróbować bez znieczulenia, ale jak wyjdzie to się dopiero okaże
Na razie kupiłam sobie taki fajny solidny grzebień bo podobno przy skurczach bardzo pomaga ściskanie go
Bierz, bierz. Ja ściskałam przedramię męża. Dopiero kilka dni po porodzie mi powiedział że raz aż go skręciło z bólu, ale twarz odwrócił żebym nie widziała mówił że nigdy by mnie nie posądził o taką siłę jak ja nieraz nie mogę ketchupu otworzyć
Ja miałam gaz od 8cm do końca, ale miałam wogole ciężko bo mała nie chciała się wstawić, wody odeszły mi przy 6cm, tu metoda speening babies weszła na maxa udało się naturalnie choć mówiły położne że jeszcze z 3 minuty i by cesarka była, urodziła się twarzyczkowo, ze względu że nie oczyściła się macica lekarz musiał wykonać zabieg i tu właśnie już nie pomagało nic wolała bym urodzić 3 razy jak jeszcze raz mieć ten zabieg
Ja miałam indukcję oksytocyną po wcześniejszej pre indukcji balonikiem. Szczerze skurcze po założeniu balonika to była jakaś masakra, strasznie cierpiałam przez 3 godziny potem przeszło ale skurcze na ktg były konkretne. Jeśli chodzi o sam poród to zdecydowanie boli, używałam gazu i on pomaga chyba jedynie w ten sposób, że się oddycha regularnie jak się go wdycha. Po skurczu kręci się w głowie więc czas miedzy skurczami szybciej leci. Mi pomogł dopiero ZOP ale koniec konców trzeba było robić CC.
Ja niestety nie doznałam bólu podczas porodu bo miałam nagla cesarke tylko miałam skórcze i mała była bardzo ruchliwa śpieszyło jej się szybko na świat
Ja miałam oba porody bez znieczulenia, oba przedwczesne, ale też dzięki temu nie zbyt długie i bez żadnych wspomagacze. Teraz przy synu dodatkowo rodziłam w wodzie i bardzo polecam, jeśli tylko szpital oferuje taką opcję.
Ja na pierwszy poród szykowałam się na naturalny bez znieczulenia. Też miałam spakowany do torby grzebień drewniany, Tens, jakieś piłki do masażu. Ale nie miałam żadnych skurczy i była nagła CC. Teraz też nie mam przepowiadających nawet. Ciężko się to czyta, nawet nie wyobrażam sobie takiego bólu. A miałyście zewnątrzoponowe w celu złagodzenia bólu?
Moj pierwszy porod trwal 26 godzin to byl covid wiec bylam sama bez meza i pomocy poloznej. W pierwszej fazie poszlam do niej ze nic mnie nie boli i ze chyba to nie jest ok polozna powiedziala mi tylko ze mam sie cieszyc bo jeszcze zaboli…
wyrazilam zgode na indukcje porodu oksytocyna i od tego momentu to byl dramat 11godzin przerywanego bolu… siedzialam na pilce pod prysznicem niestety nic nie pomagalo. Po podaniu znieczulenia i braku postepu mialam cc. Naturalnie corki bym nie urodzila bo miala pepowine owinieta wokol szyjki i nozek.
W Mamach drzemie ogromna sila, z ktorej sobie nie zdajemy na codzien sprawy, a porod tak boli po to zeby nam o tym przypomniec Uwazam
Kazda z Mam za Bohaterke bez wzgledu na to jak rodzi 🩵 i sloiki pozniej nie sa strazne @Mamusia22
Rodziłam dwa razy SN bez jakiegokolwiek znieczulenia . pierwszy 13h , bóle krzyżowe o matko ból taki że dramat . Gaz nic nie pomagał
Za drugim razem poród indukowany i to w jakim tempie się wszystko działo , urodziłam szybko ale ból był taki że w jednym momencie powiedziałam do męża że chyba zemdleje bo nie mam już siły .
Ale każda kobieta powinna poćwiczyć oddychanie przed porodem bo w momencie skurczu jest to bardzo istotne
Zgadzam sie oddychanie baaaardzo dużo daje.
Dwa porody i to przy dwoch mi się sprawdziło z tym ze w czasie porodu zapomniałam jak mam oddychać i pytałam poloznych jak mam to robić teraz się moge śmiać ale wtedy do śmiechu mi nie było pierwsza córka rodzona z bólami krzyżowymi i myślałam że umieram a przy drugiej parte i ból duuużo mniejszy i nie wiedziałam ,że juz rodzę bo spodziewałam się większych boleści
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.