Od drugiego trymestru od czasu do czasu bolą u mnie kości biodrowe. Kto miał taką problemę? bo naprawdę ta ból coś niesamowite. Staram się nie spędzać dużo czasu w łóżku, bo myślę że ta ból zwiększa się kiedy spędzam czas w łóżku albo na kanapę, przez ciążę leżę tylko na bokach.
Ból w biodrach
Było już dużo wątków na ten temat. Ból w biodrach związany jest z rozejściem spojenia łonowego to normalne że boli. Czasami jest to mniejszy ból czasami większy. Możesz iść do fizjoterapeuty i zastosować tejpy trochę pomogą.
Normalne :)
Ból bioder i miednicy w ciąży to częsta przypadłość, winne są temu zmiany hormonalne i rozciąganie więzadeł. Może pomóc wizyta u fizjoterapeuty - może dobierze jakieś ćwiczenia. Bólem bioder ponoć może też objawiać się rwa kulszowa -warto zasięgnąć rady specjalisty. U mnie bóle bioder też się pojawiają ale na szczęście nie są mocno dokuczliwe.
Niestety , ale też to miałam. unormowało się po porodzie. Karoliga wszystko dobrze opisała :)
norma :) kup poduszke ciazowa - pomoze
Też tak miałam, ale u mnie zaczęło się w 3 trymestrze, poduszka między nogami do spania trochę pomogła i więcej spacerów w ciągu dnia 😉
Polecam puścić sobie jakąś muzyczkę do bujania bioderkami i nimi troszkę poruszać na boczki tył przód i kółeczka :)
Ból bioder a nawet nóg towarzyszył mi i w poprzedniej i tej ciazy. Poduszka ciążowa pomaga. Ruch? Hmm….w tamtej ciąży byłam bardzo aktywna a wydaje mi się że bardziej mnie te bóle męczyły, miałam tak szczególnie w nocy. Pytałam wtedy lekarza i mówił że to normalne, trzeba przeżyć a po porodzie minie i faktycznie minęło.
Poduszka między nogi to zdecydowanie dobry pomysł :) mi też pomagało :)
Ja zwijalam sobie koc w taki rulon i jedną część miałam między kolanami a drugą pod brzuchem i pod głową. Poduszka ciążowa była za krótka więc poradziłam sobie inaczej. Potrzeba matką wynalazków hihi
U mnie ostatnio w nocy pojawia się ból kolan... :( i nic nie pomaga, ani spanie z poduszką czy rogalem między nimi...
U mnie taki ból pojawiał się w czasie spania i po nocy. Pomagały ćwiczenia dla kobiet w ciąży, jakaś joga czy chociaż spacery.
Ja miałam ból bioder w ciąż ale przeszło jak urodziłam
Pod koniec ciąży też tak miałam i dodatkowo ból nogi że nie mogłam na jedną stanąć. Jak urodziłaś wszystko przeszło jak ręką odjął.
U mnie ból bioder pojawiał się jeszcze po porodzie jak długo karmiłam dziecko na leżąco w łóżku na jednym boku. Ale też po porodzie przestałam ćwiczyć, dlatego ból pleców i bioder mi doskwierał.
Mnie też już zaczynają powoli pobolewac, szukam wygodnych pozycji, podkładam poduszkę pod kolana.
W 1szej ciąży ostani tydz to już spałam na siedząco, nie dałam rady leżeć na boku bo aż mnie piekły i modliłam się żeby już urodzić :) :)
Niestety te bóle czasem do płaczu i szału doprowadzają. Chwilami miałam wrażenie , że boli wszystko.
Im bliżej rozwiązania tym niestety gorzej. Też wtedy już ciężko mi się spało.