Hej dziewczyny. Czy któraś z was miała styczność z bólami brzuszka po witaminie c? Powiem wam że podaje synkowi 4 miesiecznemu od jakiegoś tygodnia bo zaczęły się u nas choroby i zauważyłam że ostatnio więcej pierdział. A dziś w nocy nie spał mi 3 godziny
Płakał, wyginał się, prężył. Nawet krople nic nie pomagały co zawsze nam pomagają jeśli zdarzały się dolegliwości brzuszkowe. Jestem ciekawa czy któraś z was miała z tym do czynienia i czy to może być powód tych dolegliwości
Zarówno mleko matki, jak i mm zaspokajają zapotrzebowanie malucha na witaminę C i nie ma potrzeby jej suplementować. Objawy, które opisujesz wskazują na przedawkowanie i polecam odstawić wszelkie preparaty uzupełniające. Czy lekarz zalecił dodatkowe podawanie witaminy C? Bo to robi się wyłącznie wtedy kiedy dziecko nie wypija zalecanej dziennej dawki mleka i jest ryzyko niedoboru, albo przy pleśniawkach.
Każde witaminy dla takiego maluszka należy konsultować z lekarzem
Teraz pytanie ile podawałaś dziecku tej witaminy C?
Mój syn jak był chory dostawał tylko 1 kropelkę dziennie! Jeśli dałaś więcej to wcale się nie dziwię ze są problemy. Skonsultuj się z lekarzem
Moja córeczka była przeziębiona mając 6 miesięcy i nam lekarz zlecił 5 kropki wit C przez 7 dni. Nie zauważyłam aby były jakieś problemy brzuszkowe. Sama od siebie nic bym nie podała takiemu maleństwu a jeszcze 4 miesięcznemu to wogole. Na większości nawet są zalecenia, że można stosować dopiero powyżej 6 miesiąca, więc podchodziła bym ostrożnie do podawania czegokolwiek bez konsultacji.
Może za dużą ilość podałaś
Dziewczyny tak byłam u lekarza i on zalecił. Ale dużo właśnie czytałam że witamina C powoduje takie objawy.
Żaba a dlaczego odrazu odstawić wszelkie preparaty uzupełniające.? Witaminę d też podaje i wcześniej nie było takich problemów
Ja tu miałam na myśli tylko preparaty uzupełniające witaminę C. Może nie doprecyzowałam, mój błąd:)
Chodzi mi o to, że jeżeli maluszek dostaje witaminę C wraz z mlekiem (mlekiem matki czy mm) i jeszcze dostaje suplement, to mały może nie dać rady jej przetrawić. Może lekarz złą dawkę zalecił i warto byłoby ją z lekarzem omówić, zwłaszcza że tak naprawdę podajesz witaminę C tylko profilaktycznie:)
Jaka podajesz witaminę d?
U nas był problem jak podawaliśmy probiotyk z witaminą d. I jak podawaliśmy vigantol też z mm jakimś
No tak myślę że to skonsultuje z lekarzem.
Żaba no ogólnie źle napisałaś.
Jeśli chodzi o to co podaje to witaminę C cebion. A witaminę d vigantol. Nic oprócz tego nie podaje
Monia, no nie wydaje mi się, że źle napisałam. Miłego dnia:)
Sama do stwierdziłaś, że nie doprecyzowałaś i twój błąd , nie ja. Miłego dnia również i dziękuję serdecznie za rady
Ja tylko doprecyzowałam, że chodzi mi wyłącznie i witaminę C, a nie wszystkie, bo po prostu o tym nie napisałam w swojej pierwszej wypowiedzi, chociaż wydawało mi się to jasne, skoro w temacie wątku jest poruszana tylko ta witamina. Co do reszty nie zmieniam zdania.
Monia daj znać jak się skończyło. Co powiedział lekarz.
No właśnie dobrze że doprecyzowałaś bo tak jak piszesz było to nie jasne i źle zrozumiałam.
Dzwoniłam i lekarz kazał odstawić i obserwować. Wczoraj też już nie podałam i nie było problemu z brzuszkiem więc podejrzewam że te bóle wynikały z jej podania
No, a jak ty napisałaś, że "ogólnie źle napisałaś" to ja zrozumiałam, że chodzi ci o wszystko:)
To dobrze, że jest poprawa :)
Nie niee. Tylko chodziło o tą kwestię. Ja źle zrozumiałam a ty mnie tak samo później. Nie o to mi chodziło. Ale już wyjaśnione.
Najważniejsze że wiadomo już o co chodzi. I dziecku juz nic nie jest
U nas na tą chwilę do czasu badania pH metrów żołądka lekarz kazał nawet odstawić witaminę D