Bolesne współżycie po porodzie - 3 rozwiązania od uroginekolożek

Jakie są przyczyny bolesnego współżycia po porodzie? Do jakiego specjalisty się udać, żeby poradzić sobie z tym problemem?

Konsultacja merytoryczna: Urszula Gałązka - fizjoterapeutka uroginekologiczna i Natalia Aussenberg - fizjoterapeutka uroginekologiczna.

Przeczytaj artykuł i poznaj odpowiedzi: https://canpolbabies.com/porady-mam/bolesne-wspolzycie-po-porodzie-3-rozwiazania-od-uroginekolozek

Drogie mamy, czy korzystałyście z konsultacji z fizjoterapeutą uroginekologicznym po porodzie? Czy było to pomocne? :smiling_face_with_three_hearts:

7 polubień

Ja nie korzystałam, nie miałam żadnego problemu. Bardzo ciekawy artykuł , prześlę siostrze na pewno jej się przyda

Ciekawy artykuł. Ja osobiście nie korzystałam z takiej konsultacji po porodzie, ale myślę , że może być bardzo przydatne . Przyda się :blush:

Bardzo pomocny artykuł! Niestety ten temat jest bardzo czesto pomijany i super , ze go poruszyliscie . U mnie w miescie niestety nie ma takiego specjalisty , a mierzylam sie niestety z tym problemem . Na szczescie mi pomogly porady glownie z internetu i po jakims czasie bylo juz lepiej .

1 polubienie

Nie korzystałam ale np nie miałam ochoty wgl na sex przez kilka miesięcy. Podszszczypywanie , zaczepki działy wręcz w drugą stronę że dostawał lepa ode mnie :roll_eyes::roll_eyes:

1 polubienie

Ja na pewno chce skorzystać po porodzie z wizyty u fizjoterapeuty uroginekologicznego , żeby sprawdzić czy wszystko w porządku. Na szkole rodzenia mieliśmy zajęcia właśnie z takim specjalistą , uczyliśmy się masażu krocza i od początku położna zalecała skorzystać z takiej wizyty w trakcie ciąży i zarówno po porodzie.

super ze jest faki artykuł bo czesto kobiety o tym nawet nie wiedzą osobiście nie mialam problemu zbytnio. po prostu trzeba było dac sobie czas i regeneracje ciala aczkolwiek fizjo uroginekologiczna bardzo polecam nie tylko w tym temacie ale chociażby z nietrzymaniem miczu czy wsparciem brzucha do regeneracji po porodzie
ja poprzednio jak i teraz bylam i chodzę do fizjoterapeutki uroginekologicznej ale z tematem blizny po cc wewnątrz i wzmocnienia jej okolic

Ja nie korzystałam i szczerze żałuję, muszę się wybrać teraz bo jednak czuję duży dyskomfort głównie podczas okresu oraz czuję że mam słabe mięśnie dna miednicy

Ciekawy artykuł, dobrze wiedzieć takie rzeczy. Ja szczerze mówiąc nie wiedziałam o tym efekcie przy KP. Człowiek wiecznie się uczy☺️

Na szczęście nie miała takiego problemu i z tego się cieszę. Ja rodziłam przez CC i zaraz po porodzie zaczęłam chodzić do fizjoterapeuty urologicznego i ćwiczyłam oraz robiłam mobilizację blizny.

Świetny artykuł! Ja korzystałam i polecam każdej mamie :wink: i tu nie chodzi o to, czy ktoś miał potrzebe czy nie - taką wizytę warto odbyć profilaktycznie :wink:

3 polubienia

Bardzo ciekawy artykuł. Ja korzystałam z fizjoterapeuty uroginekologicznego przed i po porodzie. Polecam każdemu taką wizytę aby specjalista ocenił nie tylko mięśnie dna miednicy, ale i rozejście mięśni brzucha i sprawdził bliznę po cc

Ja nie korzystałam, bo na szczęście nie miałam takiej potrzeby i u mnie wszystko było w porządku. Jednak uważam, że jeśli ktoś odczuwa jakikolwiek dyskomfort lub ma problemy po porodzie, to na pewno warto skorzystać z takiej konsultacji u specjalisty! :blush:

Byłam u urofizjoterapeutki zaraz po pierwszej wizycie u ginekologa. Zależało mi na tym po cięciu żeby zadbać o bliznę bo wiem że jej stan ma duży wpływ na całe ciało. Z artykułu się dowiedziałam, że karmienie piersią wpływa na nawilżenie, domyślałam się że to przez brak cyklu. Natomiast największą bolączką podczas wczesnego macierzyństwa jest bardzo niskie libido…

Ogólnie mi położna i po porodzie w szpitalu mówili by skorzystać z usług

Hej. Nie korzystałam z takiej pomocy, ale w sumie to przydałoby się bo jestem 4 miesiące po porodzie i jednak odczuwam dyskomfort przy stosunku mimo że nie rodziłam naturalnie a miałam cc

Korzystałam i bardzo polecam taką wizytę.
Nie tylko doradziła w kwesti współżycia, ale również pomogła z blizną po cc oraz pomogła z dnem macicy.

O tych usługach mówili też na szkole rodzenia i zachęcali to takich wizyt

Nie byłam bo w zasadzie nie miałam takiej potrzeby. Bardzo waży artykuł bo mało się o tym mówi. Co do współżycia to nie miałam na to w ogóle ochoty. Zmęczenie brało górę

Rodziłam naturalnie - niestety u mnie dyskomfort wywołuje już samo dłuższe chodzenie, spacery a gdzie mowa o współżyciu :frowning:
Muszę skorzystać z pomocy specjalisty. Aktualnie czekam na wizytę.

Bardzo przydatny artykuł :blush:
Ja osobiście nie korzystałam z wizyty, ale słyszałam od koleżanek, które chodziły do fizjoterapeuty uroginekologicznego już przed ciążą, żeby się przygotować i potem kontynuowały wizyty po ciąży i były bardzo zadowolone :wink: