Brak apetytu u dziecka podczas choroby - jak sobie radzić

Fajna porada, podsyłam znajomej mamie :) 

Jednym z objawów, które pojawiają się podczas przeziębienia jak również infekcji malucha, jest brak apetytu.

Brak ochoty na śniadanie obiad czy jakąkolwiek przekąskę może być spowodowane bólem gardła, brakiem zapachu czy smaku. Maluchy nie mają ochoty jeść pić a rodzice zaczynają się martwić.

Z tym apetytem to nawet u dorosłych ciężko przy chorobie. Dorosły jeszcze jakoś się zmusi do jedzenia ,ale dziecko nieraz ciężko zachęcić. Najgorzej kiedy mają ciężko z piciem.

Nas ratowały musy w czasie choroby kiedy syn nie miał apetytu.

U.mnie dzieci podczas choroby wolą bardziej płynne pokarmy. Jakieś musy , kaszki, delikatna zupka. Ważne żeby dużo dziecko tez piło.

U mnie również córka jak jest chora to płynne posiłki 

Ja jestem zawsze zabezpieczona i mam w domu elektrolity. Dzieci niechętnie piją ale zachęcam ich przez słomkę lub z kieliszka tak żeby była to frajda i żeby to jednak wypiły. Woda na każdym kroku i w każdym pokoju kubek żeby ich co chwilę zachęcać, soczki ze słomką bo z jedzeniem ciężko. Staram się wtedy ugotować to na co akurat mają ochotę. I zawsze robię mini kanapeczki bo takiej prędzej pójdą niż zwykłe :)

U nas jeszcze córka korzysta z piersi więc jak widać, że coś jej dolega to od razu chce więcej tej piersi jeść 

Fajnienrozkreca sie temat;) Paulina ciesze sie ze ci sie podoba ;)

Kiedy dzieci choruja to niestety trzeba sie czasami nagimnastykowac aby cos zjadly;/

nas podczas choroby ratuje mleko i dużo ilość wody 

Przeczytałam całkiem niedawno poradę i naprawdę mi się podoba u nas synek na co dzień pije bardzo dużo natomiast właśnie przy chorobie bywa z tym różnie i przykładowo metoda ze strzykawką nie działa u nas kompletnie ponieważ to od razu kojarzy mu się z podawaniem leków Podobnie jeżeli chodzi łyżeczkę muszę kombinować i właśnie picie podawać mu w czymś takim bardziej nieoczywistym czymś co go zaciekali zainteresuje

Podczas choroby to faktycznie dzieci wiła płynne posiłki.. najważniejsze żeby piły dużo wody. Zawsze tak mi lekarz powtarza 

U nas bardzo się sprawdziło picie ze strzykawki, zabawa, cwiczenie małych rączek i dbanie o odpowiednie nawodnienie. 

tylko czasami i z ta wodą też jest problem 

Podczas choroby brak apetytu to normalne zjawisko nie da się zmusić dziecka 

Ja musy daje to chociaż trochę zje 

Właśnie może musy albo jogurty w tubkach

Musa syn prawie nigdy nie odmawiał i rotowaly trochę nas ;)

Nawet dorosły jak jest chory to nie chce jeść, a co dopiero maluszek. Wydaje mi się, że właśnie takie "smaczne" posiłki powinny pomóc, coś co bardzo lubi :) I chyba dużo cierpliwości że strony rodziców też działa cuda ;) 

u nas teraz te jogurciki w tubkach nas ratują