Mam problem, dziś nagle pojawił się brzydki zapach z pralki i na ubraniach, nigdy wcześniej czegoś takiego nie miałam. Macie jakieś pomysły, co może być przyczyną i jak to naprawić? Będę wdzięczna za każdą radę
Dolej octu do płynu do płukania i włącz pralkę na pusto żeby się wyczyściła , ja tak robię i już nic nie śmierdzi
Mam ten sam problem. Niczym nie mogę się tego pozbyć. Już płynem do czyszczenia pralek robiłam. Octem. Sodą i dalej nic. Pralka otwarta cały czas żeby była sucha. W ogóle nie pachną mi płynem do płukania. A mam dość mocny, angielski
A ten filtr na dole w pralce co się odkręca ? Ja podkładam pampersa jak to odkręcam żeby wolą się nie wylewała
Niestety znam ten problem ;( od jakiegoś czasu przed praniem wstawiam krótki cykl - wlewam wyłącznie ocet a do drugiej przegródki płyn do płukania. Po takim cyklu piorę normalnie ubrania i jest lepiej.
To może być osad z detergentów, wilgoć lub brud w uszczelkach. Włącz pranie „na pusto” z octem lub specjalnym środkiem czyszczącym, wyczyść filtr i zostaw drzwiczki otwarte po każdym praniu. Sprawdź też szufladkę na proszek
Zrobiłam tak od razu i nie pomogło ;/
Nigdy wcześniej tak nie miałam. Kiedyś może lekko czułam, że pranie nie pachnie płynem, wlałam ocet i włączyłam pralkę na pusto i to wystarczyło. A teraz czuję tylko brzydki zapach, mimo że to samo pranie wyprałam dwa razy, bo już myślałam, że mój narzeczony miał coś wyjątkowo brudnego i może to przez to.
No właśnie ten filtr jest czysty
Wyczyścić porządnie pralkę , wszystkie filtry.
Ja bym wyczyściła filtr, uszczelki i szufladki na detergenty. Robię tak raz na 3/4 tygodnie i po tym puszczam pustą pralkę z tabletką do zmywarki na 90 stopni ustawiona, nigdy nie miałam problemu z praniem ani nieprzyjemnym zapachem w pralce.zawsze też zostawiam otwarte drzwi w pralce
A ile lat ma pralka? Może wiek juz robi też swoje?
Uchylone drzwi to podstawa
A wyjmujesz od razu też pranie?
Mam ją już około 3 lata
Zaraz się za to zabieram, oby to pomogło
Ja ustawiam czyszczenie bębna, ale już nie daje nic do pralki, sam woda wystarcza
Też kiedyś tak miałam i octem z sodą czyscilam i wstawiłam sama pralkę
U mnie samo czyszczenie octem i sodą niestety nie dało efektu, więc szukam innych sposobów
sprobowałaś z ta tabletka do zmywarki może musisz kilka razy , jak nigdy nic nie robiłaś to może musisz kilka razy
Ja jednak do czyszczenia wolę dodać detergent. W końcu w pralce zbierają się też różne osady chociażby z płynów do płukania.
Wychodzę z założenia, że gdyby sama woda miała coś domyć, to do mycia naczyń też używałabym tylko wody
Często to przez pleśń albo brud w uszczelce lub filtrze. Włącz puste pranie z octem lub specjalnym środkiem do czyszczenia pralek, wyczyść dokładnie szufladkę i filtr.