Buteleczka problem z piciem mleczka

Mam ogólnie problem mój synek pijąc mleczko pije pije ale po dłuższej chwili jakby się bawił smoczkiem a nie pił mleko jest już zimne . Miała któraś taki przypadek? Ma prawie 4 msc

Moze butelka mu nie pasuje ? Spróbuj zmienic na inna z innym smoczkiem , moze to chwilowy skok rozwojowy :wink:

Od kiedy tak ma i czy cały czas jest na butelce ? I je sporo mniej czy podobnie? Mój synek ma teraz 3,5 miesiąca i od 1,5 tygodnia ma to samo. Łatwo się rozprasza podczas jedzenia, nie chce jeść, a jak je to szybko rezygnuje. Je teraz mniej niż wcześniej.
To co próbowałam to wymiana smoczka z butelki na inny, z szybszym przepływem, karmienie w innym miejscu, w takim gdzie jest cisza i nie ma żadnych rozpraszaczy. Trochę pomogły te 2 rzeczy, ale z tego co czytałam to może być to związane z takim etapem rozwoju . Ważne jest to żeby nie wpychać butelki na siłę bo dziecko może się zrazić, jak nie je to widocznie nie jest głodne :slight_smile: Jak przez 2-3 tygodnie będzie się utrzymywać ten stan to wybierzemy się do pediatry.

A może po prostu się bawi w ten sposób. Mój syn ma 3.5 miesiąca i też je je i ktoś przejdzie obok to nieważne jak był głodny to się odwraca i patrzy co się dzieje. Ale na ogół bawi się smoczkiem jak już jest najedzony.

moj starszy syn miał cos takiego i pil np zamiast porcje np 150 ml to po 30 ml sobie dzielil i dopijal zimne ale to przy skokach kub intensywnym zabkowaniu chwilowe i mijalo

Może warto też spróbować z inną butelką czy jest ten sam problem :slightly_smiling_face:

Może nie pasuje mu butelka, może sam przepływ skoczka, a może po prostu ma jakiś skok rozwojowy i taki akurat ma kaprys :sweat_smile:

Może to być skok, może potrzebuje większy przepływ smoczka. Ciężko powiedzieć tak naprawdę każde dziecko jest inne. Obstawiała bym jednak skok rozwojowy

Calkiem możliwe , ze nie pasuje butelka i warto spróbować innej

Może smoczek ma za wolny przepływ ? :wink: 3-4 msc to zazwyczaj czas kiedy się wymienia przepływ na troszkę szybszy :wink:

Bierzesz go do odbicia?? A moze poprostu jest najedzony. To zalezy co ile go karmisz i ile zjada.

Możliwe że skok rozwojowy, na tym etapie dziecko zaczyna się coraz bardziej interesować otoczeniem. Ja mam to samo i niestety - w moim przypadku im starszy tym gorzej :sweat_smile: wystarczy że np mąż sprząta po kąpieli gdy ja go karmię i dupa, widzi że ojciec chodzi po pokoju to on musi patrzeć i już nie je. Staraj się karmić tak żeby nie rozpraszać czyli żeby nikt nie chodził po pokoju, nie rozmawiał, nie grał telewizor itp. U nas to pomaga

No dokładnie, w tym wieku to już się dziecko zaczyna interesować otoczeniem. Ja z młodszą na karmienie to często muszę wychodzić tam gdzie jest cisza bo jak ktoś coś mówi albo coś zaszelesci to ona od razu się odwraca zobaczyć co to było i zapomina o jedzeniu

Może ma zły przepływ już i mu się nudzi, albo butelka mu nie pasuje. Tutaj przydałyby się wskazówki w postaci odpowiedzi czy cały czas jest na butelce i czy wcześniej było dobrze

Może to być spowodowane skokiem rozwojowym i kolejnym etapem rozwoju :wink: bo dziecko w tym miesiącu już bardzo interesuje się swoim otoczeniem i niejednokrotnie mój maluch też będąc nawet bardzo głodny, bardziej potrafil być zainteresowany tym że coś się dzieje wokół, coś szeleści, że ktoś przechodzi,.coś powie, że musieliśmy udawać się na karmienie w ustronne, spokojne miejsce, tak aby mogł na spokojnie skupić się na wypiciu mleczka :wink:

Ale sprawdź też przepływ smoczka, tak jak tu większość Dziewczyn podpowiada, bo może potrzebuje już większy i może okazać się, że tutaj będzie rozwiązanie problemu :blush:

Mój syn robił to samo. Po prostu najadał się i dalej traktował to jak smoczek. Chciał sobie pociumkać :wink: więc zaczęłam robić trochę mniejsze porcje mleka , wtedy kończył pić mleko i nie było tej zabawy smoczkiem.

1 polubienie

Mojsyn robi rak pod koniec karmienia ,zaczyna się Bawić mam wrażenie że poprostu już jest najedzony i się zaczyna już bawić. A twój syn bawi sir tak przez całe karmienie?

A próbowałaś zmieniać przepływ smoczka? Są różne rodzaje przepływu i może poprostu za wolno leci i dziecko zaczyna się nudzić bo długo to trwa. U nas zmiana przepływu się sprawdziła.

@Kamelia1987 i coś się już zmieniło ? Jest już lepiej ? U mnie już lepiej, kryzys jedzeniowy zażegnany. 1,5 tygodnia synek bardzo mało jadl, trochę zjadł i bawił się smoczkiem z butelki, a teraz wszystko wróciło do normy, więc u mnie było to spowodowane skokiem rozwojowym. Zauważyłam też że synek już nie lubi być karmiony na poduszce do karmienia, woli bez