Chodzenie z kupą w pampersie 2,5 latek

Dziewczyny, czy u Was maluchy tez chodziłyby w pampersie z kupą pół dnia ? Rzadka to tragedia , bo taki bobek to jeszcze jeszcze…
Nie da sobie cwaniara przebrać kupska, nie pomagają niespodzianki ani ze dostanie ciastko.
Już nawet przestałam gadać ze przebieramy śmierdzącą kupę / wyczytałam że to bardziej szkodzi w odpieluchowaniu i daję dziecku informacje że skoro brzydko pachnie to nie bedzie siadło na nocnik żeby nie smrodzić i już lepiej w pampa robić /
Gdzie ja robię błąd? Wiecie chodzi mi zeby do zum nie doszło :frowning:

U nas nie było tego problemu , syn zgadzał się za każdym razem na zmianę pampersów jak wiedział że ma kupke :face_holding_back_tears:

U nas to samo odrazu mu przeszkadzala kupa w pampersie :see_no_evil: pozniej juz zaczął robic na nocnik a moze spróbuj wogole nie ubierac pampersa, raz zrobi w majteczki to moze zacznie siadac na nocnik :wink:

Dziwne, że dziecku podoba się brudna pieluszka bo zazwyczaj jest na odwrót i jest wrzask żeby zmienić :slight_smile: może sprobuj tak jak @ewelka8990 pisze słyszałam, że to działa.

1 polubienie

Tak planuje robić , czasem lata w bez pampersa i panele czy dywan mokry :blush:

1 polubienie

Najlepiej w wakacje jak macie podworko czy ogrod :rofl::see_no_evil:

Malo tego - poszła z nią na górę i tam leży :frowning:
Ona jest strasznie uparta , i musi być po jej - jesli nie jest to awantura i ryk :frowning:

To prawda jak dziecko sobie cos upatrzy to koniec … czy to brudne czy śmierdzące nie odda :rofl:

A może spróbuj na próbę odpuścić, wytłumacz że im dłużej ma kupke tym ciężej umyć i że jest niewygodnie i może jak trochę odpuścisz to sama zechce zmiany. Niektóre dzieci jak sie uprą to ciężko namówić, a im bardziej będziesz namawiać tym bardziej nie będzie chciała

U nas też od razu przeszkadzała kupka

U nas córka mówi, że ma kupke, ale jeszcze na nocnik nie udało się xd siku parę razy zrobiła do nocnika, ale poza też :rofl::rofl:

Hmmm ciężko powiedzieć gdzie popełniasz błąd. Moj już na szczęście nie robi w pampersa od zeszłych wakacji ale mam znajomą której synek jest z lipca więc 2 miesiące różnicy tylko między dziećmi i z nim ma też problem. Mimo proszenia i zaczynania odpielucjowania w zeszłym roku mały dalej robi w pampersa i nie chce się nauczyć robić na nocnik czy deseczkę. Może po prostu ma taki etap że nie i już. Może zamiast mówić że śmierdzi albo coś to może spróbuj tłumaczyć że będzie ja dupka bolała jak sobie odparzy itp. Bardziej spokojem niż gonieniem za dzieckiem. Zauważyłam i swojego że jak nie chce czegoś zrobić to czekam chwilę jak się uspokoi i dopiero tłumacze dlaczego musimy tak zrobić i to naprawdę pomaga. A może za bardzo chciałaś ja odpieluchowac i się zraziła? :neutral_face: Powiem ci tam u nas pomogło postawienie nocnika w salonie i latanie z gołym tyłkiem ale no to było lato teraz jest trochę chłodno na takie akcje. Moim zdaniem lepiej odpuść może teraz kilka tygodni i na spokojnie zacznij bliżej czerwca jak będzie ciepło :crazy_face:

Rozumiem Twoją obawę, bo faktycznie jednak ta kupka jak tak dużej tam się “kręci” w tym pampersie to jednak ryzyko, że do tej cewki moczowej te bakterie mogą się dostać :pleading_face:
A jak ma siku to bez problemu pozwala sobie zmienić? :wink:

A cos Ty ano tak ani srak nie idzie jej wytłumaczyć :roll_eyes::roll_eyes::roll_eyes::roll_eyes: ale w końcu zeszla na dół i przekonałam ją tym że wiewiórki na polku czekają na nią i na orzeszki :sweat_smile::sweat_smile:

@ironiczniepateyczna Na nocniku kilka razy zrobiła siku , czasem musi brać zabawkę do wspólnego sikania :grin:

@Karcia Bedzie lato to nie ma zmiłuj, bedzie goniła bez pampersa.

Ile bym dala żeby dala sobie bez awantur przebrać pampersa​:roll_eyes::roll_eyes::roll_eyes:

@Mamii siku normalnie bez oporów, ale też boki pantsa rozrywam i cyk ubieram kolejnego. Czasem mowie ze ubierzesz siostry pampersa bo ma inne malunki i zaklada od razu :grin:
@SylwiaMK no czasem jak widzę że idzie z tą kupą się bawić np układać duplo czy po swojemu czytac to mi słabo bo wiem że nie bedzie rady jej od tego odciągnąć , a jak dziś chciałam przebrać tego smierdziorka to mi powiedziała układając te klocki że gra w chińczyka :sweat_smile::sweat_smile::sweat_smile:

1 polubienie

U nas synek sam biegnie i mówi że kupa ale czasami się rozprasza i chce cos robić to staram sie to wykorzystać np. jeżeli jest to książeczka to tłumaczę ze położy się będzie oglądał a ja zmienię papusia, w sytuacjach kryzysowych pomaga mąż jak jest w domu i trzyma za rączkę jako wsparcie. My też jakby z uśmiechem oko nic złego mówimy przy zmianie “a fuj co za śmierduch, dobrze że go zmieniamy” i tak przed nosem ręką że śmierdzi wtedy syn też pokazuje ze mu to nie pachnie, no i oczywiscie tłumaczymy ze musimy zmienić bo pupa bedzie bolała .

A jak wcześniej wyglądała zmiana kupy? Zawsze był taki problem? Może coś sie zadziało albo taki chwilowy etap z tą kupą, że jej nie przeszkadza?

No to u nas lale i misie też są uczone xD

Najlepsza pora to lato , jak widzi że po nodze leci kilka razy to potem już samo woła :laughing:

Hmmm czasem nie chciała ale nie było takich oporów jak teraz od kilku dni :roll_eyes::roll_eyes:
Wczoraj to az getry jej przesiąkły i skarpetki bo siedziała na nich , nie przebierze i koniec.

Na spokojnie może to jeszcze nie jej czas. Im bardziej ty chcesz tym bardziej ona pewnie nie chce. A skoro już i tak chodzi z tą kupą to może nic nie mów zobaczysz czy sama nie zawoła żeby przebrać a jak nie no to już musisz niestety swoimi sposobami

Dokładnie , chociaż mojej szwagierki synek przestraszył się kupki i nie chciał potem robić i płakał cały czas nowa brzuszek go bolał