Ciało malucha

Oliwka, albo emolienty specjalne do kąpieli który już w trakcie kąpieli nawilżają ciało niemowlaczka, później tylko pupke posmarować :wink:

Czym naj lepiej pielęgnować ciało po kapieli

Do kąpieli używamy emolientów, później nie smarujemy już niczym po takiej kąpieli skóra powinna być już dobrze nawilżona.
Niekiedy zdarza się, że noworodkowi łuszczy się skóra wtedy takie miejsca nawilżamy oliwką.
Całego ciałka maluszka nie należy smarować oliwką bo później skóra nie może swobodnie oddychać.
Ewentualnie lekki balsam.

Moim zdaniem jeśli skóra malucha jest normalna, nie jest wysuszona ,po kąpieli nie trzeba jej smarować tłustą oliwką,można ewentualnie zastosować lekki krem ,balsam ,albo mleczko ,które szybko się wchłania i nie zostawia na skórze tłustej warstwy.
Jeśli zaś skóra dziecka jest wyraźnie sucha,warto kąpać je w niezbyt ciepłej wodzie( gorąca woda jeszcze bardziej ja wysuszy,kąpiel tez powinna trwać krótko) z dodatkiem specjalnych emulsji nawilżających i natłuszczających-emolientach. Jeśli jest bardzo sucha i swędząca można stosować specjalne kremy ,balsamy i inne preparaty z serii emoliacyjnej,które zmniejszają swędzenie i zmiękczają naskórek.

1 polubienie

Zdecydowanie odradzam oliwkę, która nie pozwala skórze oddychać, jest zapychająca. Oliwka dobra jest na ciemieniuchę tylko i wyłącznie. Wychodzę z założenia, że jeśli skóra maluszka nie potrzebuje, to niczym nie powinno się jej smarować, by nie przyzwyczajać. Moja córa jednak miała problemy z suchą skórą, azs i podrażnieniami. Wówczas emolienty do kąpieli, a po kąpieli dodatkowo balsam z emolientem koniecznie. Obecnie skóra jest w ładnym stanie, dlatego do kąpieli dajemy emulsję z emolientem, a później już niczym dodatkowo nie smarujemy skóry córci.

Jeżeli skóra maluszka nie jest wysuszona to nie ma potrzeby smarować jej dodatkowo kosmetykami. Do kąpieli można używać emolienty lub mydło hipoalergiczne takie jak np Biały Jeleń. Natomiast gdy skóra dziecka jest wysuszona, skłonna do podrażnień można zastosować kosmetyki, które mają pozytywną opinię Instytutu Matki i Dziecka lub Centrum Zdrowia Dziecka. Bardzo popularne są naturalne kosmetyki dla niemowląt oraz dzieci, które są potwierdzone certyfikatami. Dobre są takie, które nie zawierają niepotrzebnych substancji zapachowych.

Zdecydowanie nie powinno się smarować skórę dziecka oliwką z kilku powodów po pierwsze oliwka wbrew pozorom wysusza skórę a po drugie tworzy na skórze nieoddychającą warstwę i zatyka pory. My też nie lubimy jak mamy na skórze jakąś warstwę i nie każmy się pocić naszym dzieciom. Dlatego oliwka wg mnie odpada.
No i zdecydowanie jeśli skóra dziecka nie jest wysuszona i nie ma skłonności do podrażnień ani AZS to nie powinno się jej czymś natłuszczać a pozwólmy jej swobodnie oddychać. Jeśli natomiast coś się dzieje tak jak u nas to ja stosuje kąpiel w emoilentach a po kąpieli można posmarować balsamem z emoilentem. Można zamiast emoilentów do wykąpać dziecko w krochmalu bądź w nadmanganianie potasu.

Jednak gdyby nic się nie działo to ja do kąpieli używałabym tylko jakiegoś mydełka hipoalergicznego i nie smarowała dodatkowo dosłownie niczym.

Jeżeli do kąpieli stosujemy emolienty to nie smarujemy po kąpieli malucha! Skóra dzieciątka musi oddychać, a oliwki ją zapychają.

Ja do kapieli corki stosuje emolient, zel z firmy Hipp lub zupelnie nic; po kapieli tez niczym nie smaruje. Corka ma fajna, gladka skorke bez problemow. Jest jedno ale: nie kapiemy sie codziennie. Mysle ze gdy dziecko kapane jest codziennie wtedy juz trzeba uzywac emolientu lub smarowac jakims lagodnym balsamem po kapieli - dla ochrony plaszcza lipidowego i by zapobiec przesuszeniu skory.

Ja do kapieli dodaje emolium,poniewaz moje malenstwo ma bardzo sucha skore i po kapieli rowniez uzywam emolium.Moja,siostra raz w tygodniu kapie swoje 6miesieczne dziecko w rumianku. Ja natomiast do odswiezenia skory buzi uzywam wody przegotowanej z dodatkiem rumianku,dzidziuś ma zdrowa skore :wink:

Sowinka z tym rumiankiem to super pomysł! Dzięki! Przecież ma on właściwości łagodzące no i jest naturalny :slight_smile:

Ja do pielęgnacji polecam emolienty, świetnie nawilżają. Największy ich minus to cena, ale odpowiednia jakość za odpowiednią cenę.

Myśmy używali oliwki przy pierwszym dziecku a przy drugim już emolienty ponieważ synuś miał problemy ze skórą a takie emolienty dobrze nawilżają i nie są uczulajace. No i nie tłuszczą tak ubranek jak oliwka.

Obecnie emolienty zrobiły się tak dostępne, że nawet już ich ceny wcale nie są tak odstraszające. A i też nie każdy emolient musi być idealny akurat dla naszego maluszka. My z córcią sporo ich przetestowaliśmy, nie wszystkie spełniały nasze oczekiwania, niezależnie od ceny.

Zależy jeżeli po kąpieli skróra nie jest sucha to nic a jezeli jet wysuszona oliwką

Ja kąpię swoją córkę codziennie dodając jej płyn do kąpieli Nivea lub emolium. Raz na tydzień balsamuję córkę i to wszystko. Skóra jest gładka, dobrze nawilżona, nic się z nią nie dzieje.

Ja również nie będę używać zbyt wielu kosmetyków. Jeśli emolient do kąpieli to oliwka moim zdaniem również zbędna, gdyż nie po to są tak delikatne kosmetyki oczyszczające żeby później zapychać skórę. Osobiście nie polecam Nivea gdyż mnie uczula i boję się, że dziecko również może mi uczulić jeśli już to emolium, albo Johnson baby z takich dostępnych w drogerii.

Ja również stawiam na Emolium, a kosmetyki Nivea z tych samych przyczyn co Annaleszk wykluczam. Tak jak już było pisane na forum - na wszelkie drobne zmiany skórne kąpiel w krochmalu :slight_smile:

Johnson Baby lubi uczulać lepiej nie stosować go u noworodków.
Teraz do kąpieli córci nic nie dolewam, żadnych płynów do kąpieli, nic, kąpie ja w samej wodzie, myję mydełkiem i od czasu do czasu balsamuje. Nie ma żadnych problemów ze skórą.

Jedynie co to po kapieli stosowalam oliwke na pupke. A tak to na cialko nie bo zamyka pory. Skora nie oddycha.