Ciąża po odstawieniu tabletek antykoncepcyjnych

Ja wręcz słyszałam, że wtedy szybciej się zachodzi, bo jajniki pracują ze zdwojoną siłą po tym uśpieniu. Ale wiadomo, że to różnie bywa. Z pierwszą ciążą to już w drugim cyklu się udało.

Do dziewczyn które starają/starały się o maleństwo a brały przez dłuższy czas tabletki antykoncepcyjne. Ile czasu już się staracie/ ile czasu się starałyście?
Podobno po tabletkach trudno zajść w ciążę. Półtora roku temu odstawiłam tabletki (nie z wyboru lecz z przymusu-zalecenie lekarza), brałam tabletki od 3 lat. Co prawda nie planowaliśmy dziecka w tym czasie ale jakoś tak wyszło. Zaszłam w ciążę w pierwszym cyklu po odstawieniu tabletek, po jednym razie. Także jestem chodzącym dowodem na to że można od razu po odstawieniu zajść w ciążę.

Mama_Hani również słyszałam, że po odstawieniu tabletek wręcz łato zachodzi się w ciążę, znam takie przypadki. Gdzieś czytałam, że jest to duża sprawa hormonów. Kiedy nagle przestaniemy brać tabletki antykoncepcyjne nasza gospodarka hormonalna jeszcze szaleje. Nawet łatwiej można wtedy starać się o ciążę mnogą.

Ja długo brałam środki antykoncepcyjne, po odstawieniu miesiąc dałam sobie na detox a w drugim staraliśmy się o dziecko i od razu się udało. Ja słyszałam opinie zarówno że ciężko, ze wręcz niepłodność spowodowały ale również takie że łatwo. U nas raczej potwierdziło się to drugie. No i prawdopodobieństwo ciąży mnogiej jest wtedy większe

Problemy z zajściem w ciążę albo jej ułatwienie przez antykoncepcje to mity. Statystycznie każda zdrowa kobieta ma takie same szansę na zajście w ciążę bez względu na to, czy brała tabletki czy nigdy ich nie stosowała. Hormony znikają z organizmu po kilkunastu dniach i nie ma znaczenia ile czasu się stosowało :wink:

ja również zaszłam w pierwszą ciążę bardzo szybko po odstawieniu antykoncepcji- po około dwóch miesiącach

Ja nigdy nie bralam ale znajoma miala rok na zajscie w ciaze . Pierwsza poronila a druga czekamy na rozwiazanie :wink: i dlugo brala tabletki a jej szanse na zajscie juz byly marne ale udalo sie :wink:

Ja również czytałam, że tabletki a późniejsze zajście z ciąże to mit. Jednak znam wiele przypadków gdzie dziewczyny bardzo szybko w pierwszym czy drugim cyklu po odstawieniu zachodziły w ciążę.

Mama_Hani, nie jest to żadną anomalią, znam kilka osób, które po odstawieniu tabletek zaszły w ciążę w pierwszym cyklu i były strasznie tym faktem zaskoczone :slight_smile:

U mnie siostra brala antykoncepcję przez ok. 8Lat i jak odlozyla tabletki doktorka mowila zeby zrobila sobie miesiąc przerwy od strania sie o dziecko inpo miesiącu sie starala i za pierwszym razem sie nie udalo ale mowi ze tylko dwa razy współżyla a za drugim razem juz sie udalo, także mowi ze byla w szoku ze i tak szybko sie udalo a bala sie ze po takim czasie brania tabletel antykoncepcyjnych tak szybko sie udalo , także jednak cos w tym jest…ja nie wiem.bo nigdy nie bralam.tabletek antykoncepcyjnych .

Ja tabletki odstawiłam w listopadzie. W grudniu był okres z odstawienia. W styczniu pierwszy taki prawdziwy, a cykl w lutym zaowocował ciążą :slight_smile: Także myślę, że bardzo szybko, bo sama nawet byłam zaskoczona :slight_smile:

My też się zdziwiliśmy, w sierpniu ostatnie tabletki, wrzesień odpoczynek i w październiku zaczęliśmy sie starać i od razu się udało.
Moja znajoma brała wiele lat i potem miała bardzo duże problemy

Mój lekarz mówił, że jest duże prawdopodobieństwo zajścia w ciążę od razu, bo organizm chce “nadrobić” stracony czas. Ale to oczywiście w przypadku, kiedy nie ma jakichś innych zaburzeń czy przeszkód w zajściu w ciążę.

Z tabletkami to loteria. Jednym utrudnia, a innym ułatwia zajście w ciążę, chyba nie ma co generalizować, bo to kwestia bardzo indywidualna.

dokładnie nie można generalizować podejrzewam że wiele czyników po prostu składa się na naszą płodnośc i tyle

Juzen i sylwencka Sylwencja dokładnie macie racje, ja również bym na to nie patrzyła…tez różnie jest jakie dzieci sie cbora.koleżanka urodziła chore dziecko to wiem jak mowili o niej ze moze przez to ze brala tyle lat antykoncepcje, bo juz jakos powod znakda do plotek a ktos urodzi zdrowe a brala np. Więcej lat antykoncepcje i juz nikt nic nie mówi, takze wszystko jest sprawa indywidualna, tak jak sa matki co w ciąży pija i pala urodza zdrowe dziecko a sa takie co zdrowo sie odżywiają i noe uzywaja uzywek a urodza chore, także nie ma co porównywać…sprawa indywidulana.

największy wpływ niestety mają geny, choć wiadomo są wyjątki

zawsze jest szansa na ciąże

Myśle, że właśnie mając takie pytania powinnaś udać się do ginekologa żeby otrzymać na nie odpowiedz, a nie zadawać je na forum żeby odpowiadały randomowe osoby.

Nie wiem czy ktoś tutaj jest z Rzeszowa, ale mogę dać tutaj namiar na panią doktor, ktora powinna doradzić co dalej robić:

https://ginekolog-rzeszow.pl