Ciążowe zmiany ciała

Hej! Czy w czasie ciąży pojawiają/pojawiały się u Was jakieś objawy, o których wcześniej nie słyszałyście? U mnie są to plamki, jakby pieprzyki na brodawkach. O tym, że brodawki ciemnieją słyszałam, ale o takich nowych jakby pieprzykach nie. :woozy_face:

Dajcie znać czy coś Was zaskoczyło w Waszym przebiegu ciąży, a może też po :grinning:

1 polubienie

Nie, nic takiego u mnie się nie pojawiło :grinning:

Jednak słyszałam, że niektórym rośnie nos w ciąży i często rozmiar stopy :grinning: trochę się tego obawiałam, ale jak na razie (8msc) nie mam tego problemu :grinning:

1 polubienie

U mnie też pojawiały się pieprzyki w ciąży. Niektóre zniknęły a niektóre zostały do dziś.

ja bym to nazwala inaczej trochę jakby niejednolity kolor brodawek i fakt zdecydowanie wieksze i ciemniejsze. po poprzedniej ciazy “wróciły do normy” i stanu z przed ciąży, w obecnej ciazy powtorka z rozrywki

Każdy organizm inaczej reaguje, mi też pojawiło się kilka i zostały już ze mną

Ja miałam przebarwienia skóry, które już ze mną zostały, najwięcej na dekolcie :sweat_smile:

Ja nie miałam pojęcia że włosy potrafią tak szybko rosnąć , dwa razy byłam w ciąży i prędkość z jaka rosły mi włosy nie do uwierzenia . Nigdy w życiu nie miałam takiej długości

Brodawki faktycznie ciemnieją i się powiększają. Też zauważyłam takie piegi naokoło otoczki. A co do pieprzyków to byłam u dermatologa i dr powiedziała że w ciąży mogą pojawić się nowe pieprzyki, głównie na rękach. Ja jeszcze zauważyłam że mi się włosy długo nie przetłuszczają :smile:

U mnie pojawilo się na twarzy spore przebarwienie jasne pod okiem. I juz ze mną zostalo- troszke tylko jakby bardziej “wtopiło” się w skórę. Ale jest widoczne.

U mnie może nie pieprzyki ale tak jak @Mamaprzygod dobrze określiła były to takie raczej piegi. Ogólnie miałam baaardzo ciemną otoczkę, bałam się że już tak zostanie. Aktualnie jestem prawie 4,5 miesiąca po porodzie i nie ma po tym śladu, kolor wrócił do normy :wink:

U mnie pojawily sie pieprzyki i takie wlokniaki malutkie . Ale po rozwiazaniu wszytsko zniklo.
Rosly mit ez niesamowicie szybko paznokcie , ale to w zawrotnym tempie doslowenie . Tez juz wyhamowaly

U mnie też pojawiły się dwa włókniaki, jeden na szyi a drugi w okolicy piersi ale oba zniknęły po jakimś czasie :wink:

Ja miałam całą szyję w tych wlokniakach, i niektóre tak rosły że je wyrwałam pęsetą, bo się czułam jak wiedźma.
@Wesola95 to z tą stopa to przez relaksyne i ona stawy rozluźnia i dlatego tą stopa niby większa. Mi po porodzie nie wróciła do swoich rozmiarów i musiałam pożegnać niektóre buty. Mnie w pierwszej ciąży strasznie przez to stawy bolały, i kilka miesięcy po porodzie się to utrzymywało.

Szkoda butów ;( Ale wiadomo, bobo najważniejsze 🩷

@Syllpanda oo mnie jeszcze zaskoczyło, że w ciąży tak łatwo krwawią dziąsła :grinning: co myje to praktycznie wypluwam pastę razem z krwią :roll_eyes:

U mnie pojawiło się kilka nowych pieprzyków i część z nich jest taka odstająca. @Mamaprzygod z włosami sie zgodze! Też częstotliwość przetłuszczania się zmniejszyła! :sweat_smile:

Każdy organizm jest inny mi np mało urosły cycki za to zmiany hormonalne poczyniły horror z moją cerą :scream: o pieprzykach nie słyszałam

1 polubienie

To jeżeli chodzi o ciążowe objawy to mam to samo co Ty, u mnie też pojawiły się ciemne pieprzyki przy brodawkach, ale mam wrażenie że one się pojawiają i znikają.

Co do innych objawów to jeszcze przed ciążą wyskoczyły mi 3 ciemne plamki na twarzy pod oczami (na linii okularów) i teraz w ciąży znacznie się uwidoczniły i jeszcze bardziej przyciemniły. Pomimo stosowania jakiegoś serum rozświetlającego to nie pomaga,. więc jeżeli po ciąży to nie zajaśnieje to jedynie jakimiś zabiegiem kosmetycznym będę mogła to zminimalizować.

Z włosami miałam różnie, do 14 tygodnia ciąży były w świetnej kondycji pięknie rosły i nie wypadały, później był dramat strasznie szybko się przetłuszczały i wypadały ustąpiło to jakoś pod koniec drugiego trymestru. Teraz wypadanie ustało ale licze się z tym że po porodzie wszystko to co zostało i tak wyleci.

Okropne krwawienie z dziąseł, ale to jest normalne u kobiet w ciąży. Na szczęście nie miałam żadnego zapalenia.

Co do rozmiaru stopy na razie się nie wypowiem bo strasznie puchną mi nogi ale jeszcze mieszczę się w swoje adidasy, nie wiem jak to finalnie będzie wyglądało po porodzie.

Mi sie pojawil pieprzyk i zaraz mi doslownie odpadl. Bylam taka przestraszona. Najpuerw sie naderwal , odrazu dzwonilam do lekarza i prosilam o skierownaie do chirurga ale zanim poszlam na wizyte to odpadl . Tak ze byl i sie zmył :d to taki wlokniak batdziej

Mi i piersi urosły sporo i cera się zniszczyła, ale dopiero po porodzie :rofl::face_with_peeking_eye:

Ja po porodzie mialam tak opuchniete stopy i kostki , ze naprawde az sie bałam . Wygladaly strasznie , jak balony :dizzy_face: skora byla tak napieta , ze az sje blyszczala jak posmarowana olejem i bylo mi w nie strasznje gorąco. Przerazona szlam do pielegniarek a one spojrzaly na mnie z litoscia i mowia " ale to normalne, trzymaj sobie kochanie nogi w gorze " a ja juz widzialam najgorsze scenariusze :joy: