Ciekawe miejsca w Polsce dla dzieciaków

Dziewczyny,
brakuje mi takiego miejsca w którym umieszczałybyśmy ciekawe miejsca dla dzieciaków w Polsce. Sama od pewnego czasu robię taką listę dla mojego synka i wiem że niektóre z was też jeżdżą z maluchami w różne miejsca (w tym miejscu wspomnę @AnetteSo :smiling_face_with_three_hearts:) . Jesteśmy mamami z różnych części Polski więc można tu wrzucać miejsca które znacie z własnych doświadczeń czy regionów albo te które polecacie bo byłyście w waszymi pociechami. Ja zacznę od siebie w pierwszym komentarzu.

Ps. Przejrzałam posty i najświeższy związany nieco z tym tematem jest z 2024r ale jest tam mało komentarzy i większość już nieaktywnych mam. No i dotyczy wakacji.

3 polubienia

Pierwsze miejsce chciałabym podesłać głównie do @AnetteSo :grin: bo wiem że podróżuje dużo z córką.

Jest sezonowa wystawa bardzo fajna w Krakowie „Dzikie Harce”

1 polubienie

Ja polecam koncerty dla maluszków :wink: są w różnych miejscach w Polsce!:wink:

3 polubienia

Kolejne miejsce jakie mam na tapecie jak synek urośnie jest w Krakowie

https://smartkidsplanet.pl/krakow/?gad_source=1&gad_campaignid=23023454088&gbraid=0AAAABBTFvfusvb7z0Kb9I1AseCQranq-T&gclid=EAIaIQobChMI0bCMu7j4jwMVF6ODBx2dnhvFEAAYASAAEgIXkPD_BwE

To „Centrum Mądrej Zabawy”, gdzie pobudzana jest kreatywność i wyobraźnia dzieci. Mają na 1500m2 ponad 50 angażujących atrakcji.

1 polubienie

Dinozatorland , czyli park dinozaurów w Zatorze. Byłam już z 2.5 latką i się nie bała :smile:
Park miniatur Inwałd. Te dwa parki są 20 min od siebie, a na dodatek koło parku miniatur jest Dinolandia, czyli kolejny park dinozaurów ale mniej popularny niż ten w Zatorze

1 polubienie

Świat w budowie to wystawa Klocków Lego też w Krakowie

1 polubienie

W Parku Miniatur byłam ale bez małego :upside_down_face:

To miejsce dla starszych w sumie bo co to dla parolatka mini wieża Eiffla :sweat_smile: ja tam byłam z rodzeństwem jak brat najmłodszy miał 8 a ja 12

1 polubienie

Złoty stok (dolnośląskie) - kopania zlota + wypasiony park linowy z dużymi tyrolkami - jedna jest najdłuższa w europie
Kopalnie złota można zwiedzić również z pieskami i jedną z atrakcji jest przejażdżka wagonikami w kopalni.
A park linowy jest super ale to już dla trochę starszych dzieci, bo jest od 7 lat. Obie atrakcje zaliczyliśmy jednego dnia bo są obok siebie

1 polubienie

Minieuroland Klodzko :slight_smile: Dla ciut starszych dzieci. Aczkolwiek Nasz niespelna dwulatek byl zachwycony w poprzednie wakacje.
Trafiliśmy przyapadkiem jadac z Polanicy Zdrój

1 polubienie

A ja polecam inną część Polski. Centrum bajki koziołka matołka w Pacanowie woj świętokrzyskie. Są atrakcyje ale dużych i małych dzieci do tego park rozrywki i miniatur Sabat Krajno też świętokrzyskie. Jest też strona DZIECIOCHATKI gdzie można sobie zobaczyć co gdzie jest. Wybieramy region który nas interesuje i pokazują się propozycje

2 polubienia

https://ec1lodz.pl/centrum-nauki-i-techniki/
Może któraś z Was wybierze się do Łodzi ze swoimi pociechami, do Centrum Nauki i Techniki, gdzie w ofercie jest np. Ulica Żywiołów - taka przestrzeń na eksperymenty dla mniejszych czy Planetarium dla starszych dzieciaków, bądź różne wystawy techniczne :blush:

Ja osobiście jesczcze nie byłam, ale na pewno będę miała to na swojej liście na przyszłość, bo to tak gdzieś od 3 roku życia pewnie będzie już ciekawe dla dzieciaków :smiley:

1 polubienie

@SylwiaMK @Karcia @Karcia @Mamii poerwsze slysze o tych atrakcjach i już trafiły na moją listę :smiling_face:

Może tu powstać niezła baza wycieczek :upside_down_face:

1 polubienie

A właśnie byłaś na takim koncercie? Widziałam, że jest niedaleko mnie i się zastanawiam, czy by się nie wybrać z córką :sweat_smile:

W Krakowie też jest Muzeum Balonów

1 polubienie

I jeszcze ale pewnie dla starszych większą atrakcja można zrobic sobie spacer w Koronie drzew :face_with_peeking_eye: ta atrakcja jest ok 15km od granicy Polski po stronie Słowacji. Ja też się do tego przymierzam

1 polubienie

Super inicjatywa :blush: Bardzo mi się podoba taki pomysł, bo faktycznie każda z nas jest z innego regionu Polski i często mamy zupełnie różne, sprawdzone miejsca „u siebie”, które gdzie indziej w ogóle nie są znane 🩷

Taka wspólna lista byłaby mega pomocna przy planowaniu wyjazdów z maluchami – i krótkich wypadów, i dłuższych tras. Fajnie też, że opieramy się na własnych doświadczeniach, a nie tylko ogólnych poleceniach z internetu :+1:

1 polubienie

Cieszę się że Ci się spodobała moja inicjatywa. Też właśnie o tym pomyślałam że raz że doświadczenie mam dwa że czasem nawet w necie się nie znajdzie tego co mamy zaproponować mogą

1 polubienie

Ja lubię zagrodę kociewska na Pomorzu , Czarogrody to miejsce dla dzieci które uwielbiam odwiedzać

Ja pilecam Majaland !
Chce po roczku sie z mala wybrac . Duzo atrakcji dla maltch i troche starszych , a ze mam blisko to podjade na wybadanie terenu po roczku i w pozniejszych latach tez .
Wiem , ze w lato sa tez atrakcje na dworze , a w chlodne miesiace tulko wewnatrz

1 polubienie