Witam. Mam 2 pytania odnosnie ciemiączka. To moje pierwsze dziecko, wielu rzeczy mogę jeszcze nie wiedzieć i po prostu się martwię , ze coś jest nie tak. Moja córka ma 6 i pół tygodnia. Ostatnio zauważyłam, ze urosła jej głowa (Może mi się wydaje, ze jest taka duża). Dodatkowo ostatnio wyczułam, ze z tylu głowki ma wgłębienie. czy to normalne ? Kupiłam poduszkę ortopedyczna, moze ona coś da? Czy przednie ciemiaczko wyglada dobrze? Nie jest wypukłe? Od razu zaznaczam, ze wizytę położnej mam w piatek, a w czwartek idę z mała na szczepienie to zapytam się o wszystko. Do tego czasu zwariuje.
Na moje oko wszystko jest w porządku ale my tutaj nie jesteśmy lekarzami więc na 100% ci nie powiemy pozostaje Ci bardzo cierpliwie czekać do wizyty położnej do wizyty na szczepieniu u lekarza natomiast Wydaje mi się że martwisz się zupełnie bezpodstawnie nie denerwuj się nie stresuj bo to na pewno dobrze nie wpłynie ani na ciebie ani na maluszka A jeżeli faktycznie bardzo cię to niepokoi to może zadzwoń do położnej i spróbuj się skontaktować z nią jakoś telefonicznie podesłać jej zdjęcie już dziś może w takim sposobem chociaż odrobinę cię uspokoi tak abyś mogła wytrwać do piątku
Zgłoś się do Pediatry jeśli coś cię niepokoi :) poduszka super sprawa główka nie będzie się odkształcać mam nadzieję że wszystko będzie w porządku ale jeśli chodzi o ciemiączko różnie się zrasta jak jest coś nie tak z reguły lekarz podaje większą ilość witaminy D więc spokojnie :) dawać znać po wizycie co się dowiedziałaś :)
Lekarzem nie jestem wiec ciezko sie wypowiedziec na temat ciemiaczka bo nawet sam lekarz musi je dotknac obmacac i wtedy stwierdzi czy prawidlowo zarasta a co dopiero fotka ;) ale ja tam sie nie znam;D
Czesto jest tak ze blache rze zy zawszataja nam glowe ;( ale za moment masz wizyte wiec spisz sobie wszystkie pytania aby nic ci nie umknelo na wizycie bo jako mloda swiezo upieczona mama zapewne bedziesz w gabinevie miala dodatkowo mnustwo pytan;)
Co do poduszki...
Jak nie ma potrzeby nie ma vo inwestowac w poduszke ale wiem sama jak to jest ;)
Poduszka dziala na odksztalcenia glowki ale aby tego uniknac wystarczy ukladac malucha do snu raz na jednym boku raz na drugim, u nas doszlo do odkształcenia niewielkiego i taka poduszke tez mamy a to za sprawa ulubionego boku ;)
Anisss u nas się to nie sprawdziło bo mała tak czy tak spala na jednym boku bo się przekręcała więc jedyny plus to była ta poduszka z dziura na glowe która uratowała sytuacje
Moja mała wlasnie sama przekręca główkę. W nocy nie jestem w stanie tego przypilnować, ale i w dzień bywa ciężko. Obracam jej główkę na bok, idę coś robić , patrzę za kilka minut, a ta już ma głowę obrocona
Ja bym zapytała lekarza . Tak jak niżej, nawet lekarz dostykajac ciemiączka je ocenia więc ciężko tak że zdjęcia wywnioskować cokolwiek. Co do poduszki to też bym najpierw zapytała lekarza czy ewentualnie widział by taką potrzebę. Ja układałam główkę raz z jednej raz z drugiej . Jak córka i tak odkręcał bo preferowała jedną stronę to starałam się jakoś ją zachęcić jednak do zmiany
Na pewno wszystko jest w porządku :) Oczywiście dopytaj i lekarza i położną ale na początku główka bardzo szybko się odkształca więc trzeba o nią dbać układając dziecko ran na jednym raz na drugim boku. Nawet jeśli teraz jest jakieś odkształcenie to minie z czasem :)
Co do poduszki o tym czy powinniśmy ją stosować decyduje lekarz, ja bym takiemu maluszkowi nie dawała poduszki bo dziecko powinno jak najdłużej leżeć tylko na płaskim i twardym materacu.
6 tygodni to jeszcze ta główka dalej jest zniekształcona po porodzie. Mój syn długo miał przy jednym ciemieniu wystającą część jakby kości ,położna mówiła, że jest okej. Do neurologa chodziliśmy z innego powodu też było okej. Potem to się gdzieś wyrównało U takich dzieci głowa jest duża zwykle zajmuje 1/3 ciała . Jak Cię niepokoi wielkość to zmierz sobie obwód i nałóż na siatki centylowe będziesz spokojniejsza :)
Corka nie ma zniekształconej główki przez poród, bo miałam cc. Byla u mnie położna i stwierdziła, ze według niej poduszke jak najbardziej moge uzywac, a główka wyglada dobrze. Widac, ze ma preferowana jedna stronę (prawa) i trzeba jej plinowaC. Trochę ciezko, bo mały skubaniec jest uparty i odwraca głowę na prawy bok, ewentualnie na wznak. Na lewej stronie w ogóle nie chce spac , zaraz się przekręca.
Z kolei u pediatry masakra. Próbowałam sie coś dowiedzieć, ale tak jej się spieszyło, ze ledwo co mnie wysłuchała, było opoznienie w przychodni. zbadała ja bez słowa tak naprawdę (Ale przyjelam , ze skoro się nie odzywa to wszystko jest ok)
Bez sensu. Taka wizyta to coś okropnego i gdyby tak miało wyglądać zawsze to szybko szukała bym innego lekarza . Mój lekarz zawsze wysłucha i odpowiada na zadawane pytania . Nie patrzy na zegarek bo mu się szpieszy .raz pamiętam nawet taką sytuację że zadzwonił z teleporadą oo godzinach. Pamiętam jak pani z rejestracji pytała na jaką chce godzinę teleporadą dla córki bo lekarz pracuje do 18. Zadzwonił jakoś 20 po :D myślałam początkowo że o mnie zapomniał czy coś . Ale nie, musiał po prostu swoje zrobić jak już miał pacjenta
Wydaje mi się że to normalne że u dziecka to główka nie jest idealna. U nas też tak było, jak mały zaczął rosnąć wszystko się unormowało. Z tym leżeniem na jednej stronie to owszem trzeba uważać. Ja swojego syna przekładałam z jednej na drugą, ale masz rację najgorzej jak dziecko uparte i cały czas przekręca głowę. Wtedy można podłożyć coś miękkiego żeby to uniemożliwić.
Co do Twojego pediatry to bym się zastanowiła nad zmianą. Nie rozumiem jak lekarz może nie mieć czasu, jest wizyta więc powinien wysłuchać.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.