Ciemieniucha

Dzidzia 2.5 miesiąca. Ma Ciemieniuchę, jest kąpana codzień, smaruję główkę oliwką po kąpieli. Przed kąpielą stosuje spray na ciemieniuchę. Nic nie pomogą. Drogie mamy macie jakieś sprawdzone Metody?

Polecam kremowy olejek myjący na ciemieniuchę z “Ziajki”. W przypadku mojego Syna sprawdził się idealnie. Używaliśmy go do mycia główki i był mniej uciążliwy niż smarowanie oliwką, a efekty - po dwóch, trzech tygodniach śladu ciemieniuchy brak. Pielęgniarka podpowiedziała nam jeszcze, by smarować tłustym masłem, ale nie próbowałam.

Ja też używałam preparatu z Ziajki, ale co którąś kąpiel. Mokrą głowę dziecka podczas mycia wyczesywaliśmy miękką szczotką, dobrze nawilzona skóra się złuszczała i w końcu problem zniknął. Uważaj żeby nie przegrzewać dziecka czapkami, skóra musi oddychać, a nie sprzyja temu pocenie pod przykryciem.

My też mieliśmy spory problem. najlepiej nałożyć oliwke przed kąpielą i później wyczesanie najlepiej szczotka ja też ściągałam trochę ile się dało z włosów i kąpiel w ziajce na ciemieniuche. U nas migiem w taki sposób zeszła ciemieniucha. i czesalam wyczesywalam grzebykiem i szczotka często kilka razy dziennie.

Oliwka kompletnie nic u nas nie pomogła, ciemieniucha utrzymywala się do 4 miesiąca… Dopiero po zastosowaniu Oillan na ciemieniuche przeszlo jak ręka odjął i to juz po 2 aplikacjach. Ciemieniucha nie powróciła. Dermatolog polecala nam też Emolium na ciemieniuche, ale akurat w aptece tego nie było

Na ciemieniuchę u swojej córki stosowałam krem Ollian Baby na ciemieniuchę. Na pół godziny przed planowaną kąpielą smarowałam dokładnie główkę dziecka. Po wykąpaniu wyczesywałam szczotką dla niemowląt. Parę dni i ładnie zeszło. Możesz spróbować zwykłą oliwką, nie musi być to specjalny krem.

nas ciemieniucha ominęła na szczęście. Położna doradzała żeby smarować główkę tak pół godziny przed kąpielą oliwą z oliwek, potem normalnie główkę umyć i często szczotkować.

Polecam olej kokosowy do wcierania w postaci stałej . Świetnie nawilża i ułatwia zczesywanie .

Warto często szczotkować główkę, może nawet twardszym włosiem niż w szczoteczkach dla dzieci

Szczotkowac wyczesywac to. Jak nam lekarka zobaczyła że mamy szczoteczkę z miękkiego włosia to powiedziała zezaglaszczemy tym dziecko. więc są specjalne grzebyki do dzieciaczków alvo szczoteczki my np mamy z Canpol Babies taka to ona ma już ten włos taki barzziej sztywny ale dalej delikatny więc już lepiej czesala. I odpowiednią pielęgnacja. Oliwka nie wiele pomaga. Polecam Oillan :wink:

Najlepszym sposobem jest systematyczne wyczesywanie co bardzo szybko u mnie pomogło. Pomocne może być również używanie kremu ja polecam Oilan.

Właśnie też słyszałam że miękkie szczotki to tylko do zrobienia fryzury służą :slight_smile: warto użyć grzebyka albo nawet szczotki z twardszym sztucznym włosiem

wyczesywanie naprawdę daje dużo. i właśnie warto mieć z twardszym włosiem nie takim mieciutkim całkiem.

My używaliśmy żelu zmiękczającego na ciemieniuchę z Emolium i naprawdę polecamy, u nas okazał się bardzo skuteczny i szybko pokonaliśmy ciemieniuchę.

emolium zawiera olej mineralny który niestety powoduje przybywanie ciemieniuchy dużo lepszy jest
BabyCap Ciemieniucha, spray na ciemieniuchę można kupić w rossmanie. oczywiście jak coś nie działa to lepiej spróbować wszystkiego.

Najlepszym sposobem jest konsekwencja. Przed kąpielą nałożyć oliwkę, można nawet założyć czapeczkę. I oczywiście wyczesywanie, wyczesywanie i wyczesywanie. Grzebyczek lub szczoteczka do zębów może się sprawdzić. Mieliśmy też ziajkę na ciemieniuchę, ale myślę, że przede wszystkim sprawdziło się wyczesywanie. Na pewno nie ma się co łudzić, że jednorazowy zabieg wystarczy i niestety ciemieniucha lubi też wracać.

Kochana, moje malenstwo z dnia na dzien mialo mnostwo ciemieniuchy. Kapalam go co dwa dni, najpierw wyczesywalam ja i smarowalam oliwka, ale od oliwki malemu wychodzily krostki i brudzil mi wszystko oliwka na zolto. Wyprobowalam kosmetyki z Dermy dokladnie krem po kapieli, i smarowalam go nim calego plus w trakcie kapieli Ziaja na ciemieniuche(zel) i pomoglo w tydzien zeszla calutka i sie nie pojawia. To zasluga konsystencji. Od razu wszystko ladnie sie obiera z glowki.

Ciemieniucha lubi nawracać więc trzeba bacznie obserwować. Oliwka, masło lub specjalne preparaty. U nas wystarczyła oliwka, czapeczka i systematyczne wyczesywanie. Gdzieś mi poradzono używać szczoteczki do zębów i dobrze się sprawdziła.

Ja ciemienuchę zwalczyłam u Syna na prawdę bardzo szybko. Ale trzeba obserwować dziecko i od razu reagować jak tylko ją zobaczymy. Nakładałam na główkę oliwkę odczekałam z tego co kojarzę około 15 minut i później wyczesywałam szczoteczką do zębów najdelikatniejszą dla dzieci wg mnie jest ona najlepsza (a już na pewno lepsza niż grzebyczek).
Ciemieniucha lubi wracać i córka mojej koleżanki walczyła z nią poraz drugi jak jej córka miała 2 latka teraz ma 3 i na nowo się jej pokazała.

Ja u córki dość długo meczylam się z ciemieniucha. Ciemieniucha cały czas wracała. Ale ja z ciemieniucha u córki zadzilam sobie w taki sposób, że smarowalam córce główkę oliwka dość grubo i zakladalam córce czapke. Najlepiej stara bo już czapki się nie dopierze. Po godzinie czasu czapka była zdejmowana, a ciemieniucha była wyczesywana szczotką. Zaraz po wyczesaniu córka była kapana i znowu szczotka szła w ruch.