Szukam pomysłów na lekkie, szybkie i smaczne obiady, które nie obciążą w gorące dni, a jednocześnie będą pożywne dla całej rodziny.
U nas w upalne dni gotuję makaron a do niego dodaję pokruszony biały ser i mus z owoców, np truskawek lub dżem z mirabelek. Z samymi owocami jest według mnie za mało pożywnie.
Innym daniem na ekstremalne temperatury jest chłodnik z buraków lub ogórków, do niego ugotowane na twardo jajko lub gotowane ziemniaki.
Hitem też są młode ziemniaczki, sadzone jajko i kefir bądź mizeria.
Myślę, że naleśniki, gofry, racuchy z dodatkiem sezonowych owoców również dobrze się sprawdzają.
Nie jesteśmy wegetarianami ale w upały nie mamy ochoty na dania mięsne.
Makaron z truskawkami to moje ulubione danie na upały. Ziemniaczki z kefirem i sadzonym jajkiem są na drugim miejscu. Ogólnie nie robię w tedy zup bo jest za gorąco żeby je jeść. Jakieś pieczone ziemniaczki z filetem i mizerią też się zdarzają.
Ja też często robię makaron z truskawkami i do tego dodaję jeszcze twaróg
Często robię spaghetti, albo ryż z warzywami na patelni albo z kurczakiem i też makaron na słodko
Uwielbiam mizerię, mogłabym ją jeść codziennie ![]()
![]()
Ojej, makaronu z truskawkami to ja już dawno nie jadłam, aż mnie naszła ochota, jutro chyba zrobię ![]()
Ja też. Kocham mizerię i lubię też pomidory ze śmietaną i cebulką ale już pomidory i ogórki razem ze śmietaną mi nie smakują
To masz pomysł na obiad ![]()
![]()
Chłodnik! Ja daje jajko gotowane, rzodkiewkę, ogórka, trochę koperku
Ziemniaczki z jajkiem u nas też zdają egzamin tylko ja wolę z mizeria z ogórków lub z sałatą ze śmietana ![]()
Wszystkie danie jednogarnkowe , zupy , leczo. Coś co gotuje się szybko , jest lekkostrawne. My jemy też dużo makaronu czy ryżu z warzywami.
Większość ludzi je chłodniki , ale moja rodzina nie lubi ![]()
Najszybciej to spaghetti
u nas się sprawdza każdy chętnie je
Oooo spaghetti to i u nas króluje
tyle , że robię dla syna i męża. Córka wtedy je swoją wersję spaghetti
czyli makaron z jogurtem ![]()
Albo latem też lubimy zupę owocową makaron z owocami ![]()
O taak, i do tego kluseczki ![]()
Ja robię tak żeby było dużo warzyw i żeby można było zjeść to nawet trochę chłodniejsze. Ostatnio chłodnik, teraz leczo, w planach mam ziemniaki z jajkiem i fasolka szparagową, naleśniki. W weekend dla gości robiłam tartę z cukinią cebulką i pieczarkami.
Staram się też by dania były takie że wstawię i się gotuje / piecze niż żebym stała i ciągle mieszała w garnku.
Dla mnie priorytetem jest żeby obiad w upalne dni zrobić szybko, bo wolę siedzieć w upał na ogródku niż spędzić pół dnia w kuchni. Sprawdzają się tutaj wszelkie mrożonki, które wystarczy wrzucić na patelnię czy ugotować kilka minut. Np. zupa wiosenna z mrożonek, czy kurczak z warzywami po chińsku.
Zupę przeważnie albo jakiś makaron , często jemy też grilla ![]()
U nas zupa owocowa z makaronem
Jajko sadzone z ziemniakami i mizeria
A synek lubi zupę koperkowa z lanymi kluseczkami
Placki ziemniaczane