Co na ciemieniuchę

Na ciemieniuche najważniejsze jest regularne wyczesywanie kilku minutowe włoskow miękką szczoteczką … Na prawdę solidne wyczesywanie główki maluszka
ja stosowałam w zaawansowanej ciemieniuszce
BabyCap Ciemieniucha, spray na ciemieniuchę
Nam pomógł zdecydowanie, a tez był problem…
a potem już profilaktycznie od czasu do czasu.
Składniki sprayu działają bezpośrednio na przyczyny ciemieniuchy. Wygodna forma sprayu z aplikatorem, zawiera przyjazne składniki, preparat szybko się wchłania, nie pozostawiając tłustej warstwy na skórze.
Potem wystarczy profilaktyczne ale częste intensywne aczkolwiek delikatne czesanie główki po kąpieli i oliwka - najpierw na kilka minut oliwka na włosy dla zmiękczenia a potem wyczesanie
Umycie i znowu wyczesanie.

Kochane , mój synek ma 3 mce i ciagle walcze od 2 mcy z ciemieniuchą, stosowałam oliwkę , emolium i dalej sie pojawia, po kąpieli wycieram główke pieluchą tetrowa zeby delikatnie zetrzec ta łuske ale na drugi dzien znów to samo . Co stosowałyscie i ile to trwało ?

Ja stosowałam spray na ciemieniuchę, oliwkę, i wazelinę. nacierałam grubą warstwą główkę dziecka np wazeliną pozostawiałam to na kilka minut by ta ciemieniucha namokła, następnie mięciutką szczoteczką do włosków wyczesywałam, i tak do skutku powtarzałam, aż wszystko zeszło. Stosowałam nawet specjalne płyny do kąpieli na ciemieniuchę, chyba Ziaja…

Oliwka i nie piesc sie z dzieckiem chodzi mi o pieluche tetrowo czyli ze robisz to delikatnie. Nie mowie o przesadzaniu ale przy czesaniu glowki powinnas normalnie grzebyczkiem do dzieci najlepiej i szczoteczki z twardszym wlosem niz te z miekkim. nam od poczatku lekarka mowila ze szczoteczka z miekkim wlosie zaglaszczemy dziecko, ma delikatna skore ale trzeba wlasnie czyms twardszym wyczesywac te suche czesci skory i mielismy szczoteczke twardsza i grzebyk dla dzieci

Przed kąpielą mocno natłuścić główkę dziecka , odczekać i wyczesywać miękka szczotką , to naprawdę pomaga. Mój synek miał ciemieniuchę nawet na brwiach , oliwka i wyczesywanie pomogły.

U mnie synek dlugo mial ciemieniuche i rozne preparaty uzywalam olejki, emoliety, wiem ze najbardziej pomagal taki plyn na ciemieniuche z ziaji…i pisalo ze jest na cormieniuche o to najbardziej pomagało ale nie do konca, bo u synka problemy skórne byky czesto bo kesr alergikiem i tez od ok. 2Mc mual problemy z sucha skóra az do teraz a ma 4latka.

U nas na szkole rodzenia i starsze pokolenia (mama) na ciemieniuche polecamy oliwę z oliwek. Nas na szczęście ominęła, a stosujemy szampon dla małego i parę razy dziennie szczotkujemy włoski

Kornelka… absolutnie nie oliwa! Ciemieniuszka powstaje w wyniku namnażania się bodajże drożdżaków, więc starsze sposoby stosowania oliwy co prawda natłuszczały skórę głowy Dziecka, ale stanowiły też pożywkę dla dalszego rozwoju drożdżaków. Serdecznie polecam Ci szampon w piance Mustella! Jest rewelacyjny, łagodny i bardzo wydajny. My mamy od urodzenia do dzisiaj - stosujemy codziennie 8 miesięcy, więc warto! :slight_smile:

Po kąpieli delikatnie wyczesz włoski i wymasuj skórę głowy Maluszka miękką szczoteczką. Nam wystarczyły dwie aplikacje. Później stosowałam szampon profilaktycznie co drugą kąpiel. Teraz, kiedy mamy WŁOSY :wink: myjemy je tylko w tym szamponie :slight_smile:

My z ciemieniuchą walczyliśmy długo ponieważ okazało się, że maluszek może mieć alergie skórną Stosowałam wiele metod byłam przerażona Najważniejsze jest zachować spokój, cierpliwość i systematyczna praca przyniesie efekt :slight_smile: U nas sprawdziła się najzwyklejsza oliwka bambino , stosowałam ją na wacik kosmetyczny i delikatnie wcierałam w główkę dziecka Część łusek już przy tym zabiegu zostawała na płatku kosmetycznym Pozostałe łuski wyczesywałam szczoteczką z naturalnym włosiem Później kąpiel i zabieg powtarzamy Trzymam kciuki żeby się udało :slight_smile:

Zapomniałam dodać, że przy tym zabiegu lekarka zwracała mi uwagę żeby szczególnie ostrożnie masować w okolicy ciemiączka Kornrelka i nie stresuj się jak zaraz po użyciu płatka kosmetycznego skóra maluszka będzie czerwona (czasami mocno) U nas niestety tak było ale po kąpieli mijało :slight_smile:

Nie trzeba miekka szczoteczka :wink: chodzi wlasnie o wycasanie tego wiec wloski nie powinny byc za delikatne. Mamy wlasnie taka czerwona z canpol babies to tam te wloski sa troche sztywniejsze i lepiej wyczesuja :wink:

Tego ciemiączka to się najbardziej boję ! ale spróbuje Waszych rad , dziekuje za pomoc :slight_smile:

Właśnie weszłam na forum, aby zacząć ten sam wątek, a tu już czekają na mnie gotowe porady :slight_smile: Jak widać ciemieniucha sieje spustoszenie na wielu bobaskowych główkach niestety… My też walczymy mu od tygodnia, ale niestety bez rezultatów. Stosuję opiekę Hipp przed kąpielą, wyczesuję, a w kąpieli myję główkę synka olejkiem mającym przeciwko ciemieniuszce (Ziaja) i nic… Anka, używam także szczoteczki z Canpolu z twardym włosiem i faktycznie dużo lepiej się sprawdza niż taka z naturalnego włosia - w tej konkretnej sytuacji. Konsultowałam się także z naszym pediatrą w tej kwestii, bo faktycznie mój starszy synek miał problem ze skórką na głowie. Wyglądało to jak ciemieniucha, ale nią nie było i dopiero teraz, po 8 latach, udało mi sie tego pozbyć peelingiem trychologicznym do skóry głowy z Pharmaceris, a już nawet maści sterydowe były grane
@BabaYaga spróbuję na pewno tej Mustelli! :slight_smile:

Mama_Ola wczoraj spróbowałam jednej z porad i posmarowałam wazelina główkę , potrzymalam z pół godziny wyczesalam i do kąpieli . Po kąpieli znów wyczesalam i dziś duża poprawa!! Ciekawe czy efekt się utrzyma

mój synek miał również silna ciemienuszkę bo za delikatnie wyczesywałam główkę - dodatkowo zaczełam stosować BabyCap Ciemieniucha, spray na ciemieniuchę
Nam pomógł ciemieniucha nie powracała po solidnym czesaniu i profilaktycznym stosowaniu

Jedna aplikacja pianki z szamponu Mustela wystarczy na jedno mycie. Mam taką małą butelkę od urodzenia i nadal jest.
Główkę powinno się delikatnie masować, żeby te czynności pielęgnacyjne kojarzyły się Dziecku z przyjemnością :slight_smile: Szczoteczka może mieć twardsze włosie, ale skóra będzie zaczerwieniona wówczas bardziej. Ja stosowałam szczoteczkę od Canpol Babies z serii Newborn.
Ważna informacja - ciemieniuszka często “lubi” wracać :frowning:

Tak dokładnie ciemieniucha lubi nawracać ale dlatego ważne jest solidne czesanie główki i profilaktyka
A swoją drogą to uwielbiam produkty Mustela w moim mieście dostępne są tylko niestety w jednej aptece a przecież aptek mamy nawał a szkoda …

Ciemieniucha do nas wróciła parę miesięcy przed 2 urodzinami. Byłam bardzo zaskoczona, na szczęście szybko się z nią uporałyśmy i mam nadzieję, że mamy ją z głowy. Na ciemieniuchę najlepsza zwykła oliwka, choć używaliśmy też z ziaji olejku na ciemieniuchę. Po nałożeniu oliwki zakładałam czapeczkę. A potem wyczesywałam. Najlepiej takim maleńkim grzebykiem dla dzieci, albo szczoteczką do zębów, niezbyt sztywną. Przy ciemieniuszce najważniejsza jest systematyczność i dokładność.

My mieliśmy doczynienia z ciemieniucha tylko przez chwilę. Smarowałam wtedy główkę oliwką później zakładałam czapeczke tak na około 15 minut przed kąpielą. Później wyczesywałam a najlepsza do tego jest najdelikatniejsza szczoteczka do zębów dla dzieci. Najłatwiej się nią wyczesuje. Ale ważna jest właśnie przede wszystkim systematyczność.