Na ciemieniuche najważniejsze jest regularne wyczesywanie kilku minutowe włoskow miękką szczoteczką … Na prawdę solidne wyczesywanie główki maluszka
ja stosowałam w zaawansowanej ciemieniuszce
BabyCap Ciemieniucha, spray na ciemieniuchę
Nam pomógł zdecydowanie, a tez był problem…
a potem już profilaktycznie od czasu do czasu.
Składniki sprayu działają bezpośrednio na przyczyny ciemieniuchy. Wygodna forma sprayu z aplikatorem, zawiera przyjazne składniki, preparat szybko się wchłania, nie pozostawiając tłustej warstwy na skórze.
Potem wystarczy profilaktyczne ale częste intensywne aczkolwiek delikatne czesanie główki po kąpieli i oliwka - najpierw na kilka minut oliwka na włosy dla zmiękczenia a potem wyczesanie
Umycie i znowu wyczesanie.
Kochane , mój synek ma 3 mce i ciagle walcze od 2 mcy z ciemieniuchą, stosowałam oliwkę , emolium i dalej sie pojawia, po kąpieli wycieram główke pieluchą tetrowa zeby delikatnie zetrzec ta łuske ale na drugi dzien znów to samo . Co stosowałyscie i ile to trwało ?
Ja stosowałam spray na ciemieniuchę, oliwkę, i wazelinę. nacierałam grubą warstwą główkę dziecka np wazeliną pozostawiałam to na kilka minut by ta ciemieniucha namokła, następnie mięciutką szczoteczką do włosków wyczesywałam, i tak do skutku powtarzałam, aż wszystko zeszło. Stosowałam nawet specjalne płyny do kąpieli na ciemieniuchę, chyba Ziaja…
Oliwka i nie piesc sie z dzieckiem chodzi mi o pieluche tetrowo czyli ze robisz to delikatnie. Nie mowie o przesadzaniu ale przy czesaniu glowki powinnas normalnie grzebyczkiem do dzieci najlepiej i szczoteczki z twardszym wlosem niz te z miekkim. nam od poczatku lekarka mowila ze szczoteczka z miekkim wlosie zaglaszczemy dziecko, ma delikatna skore ale trzeba wlasnie czyms twardszym wyczesywac te suche czesci skory i mielismy szczoteczke twardsza i grzebyk dla dzieci
Przed kąpielą mocno natłuścić główkę dziecka , odczekać i wyczesywać miękka szczotką , to naprawdę pomaga. Mój synek miał ciemieniuchę nawet na brwiach , oliwka i wyczesywanie pomogły.
U mnie synek dlugo mial ciemieniuche i rozne preparaty uzywalam olejki, emoliety, wiem ze najbardziej pomagal taki plyn na ciemieniuche z ziaji…i pisalo ze jest na cormieniuche o to najbardziej pomagało ale nie do konca, bo u synka problemy skórne byky czesto bo kesr alergikiem i tez od ok. 2Mc mual problemy z sucha skóra az do teraz a ma 4latka.
U nas na szkole rodzenia i starsze pokolenia (mama) na ciemieniuche polecamy oliwę z oliwek. Nas na szczęście ominęła, a stosujemy szampon dla małego i parę razy dziennie szczotkujemy włoski
Kornelka… absolutnie nie oliwa! Ciemieniuszka powstaje w wyniku namnażania się bodajże drożdżaków, więc starsze sposoby stosowania oliwy co prawda natłuszczały skórę głowy Dziecka, ale stanowiły też pożywkę dla dalszego rozwoju drożdżaków. Serdecznie polecam Ci szampon w piance Mustella! Jest rewelacyjny, łagodny i bardzo wydajny. My mamy od urodzenia do dzisiaj - stosujemy codziennie 8 miesięcy, więc warto!
Po kąpieli delikatnie wyczesz włoski i wymasuj skórę głowy Maluszka miękką szczoteczką. Nam wystarczyły dwie aplikacje. Później stosowałam szampon profilaktycznie co drugą kąpiel. Teraz, kiedy mamy WŁOSY myjemy je tylko w tym szamponie
My z ciemieniuchą walczyliśmy długo ponieważ okazało się, że maluszek może mieć alergie skórną Stosowałam wiele metod byłam przerażona Najważniejsze jest zachować spokój, cierpliwość i systematyczna praca przyniesie efekt U nas sprawdziła się najzwyklejsza oliwka bambino , stosowałam ją na wacik kosmetyczny i delikatnie wcierałam w główkę dziecka Część łusek już przy tym zabiegu zostawała na płatku kosmetycznym Pozostałe łuski wyczesywałam szczoteczką z naturalnym włosiem Później kąpiel i zabieg powtarzamy Trzymam kciuki żeby się udało
Zapomniałam dodać, że przy tym zabiegu lekarka zwracała mi uwagę żeby szczególnie ostrożnie masować w okolicy ciemiączka Kornrelka i nie stresuj się jak zaraz po użyciu płatka kosmetycznego skóra maluszka będzie czerwona (czasami mocno) U nas niestety tak było ale po kąpieli mijało
Nie trzeba miekka szczoteczka chodzi wlasnie o wycasanie tego wiec wloski nie powinny byc za delikatne. Mamy wlasnie taka czerwona z canpol babies to tam te wloski sa troche sztywniejsze i lepiej wyczesuja
Tego ciemiączka to się najbardziej boję ! ale spróbuje Waszych rad , dziekuje za pomoc
Właśnie weszłam na forum, aby zacząć ten sam wątek, a tu już czekają na mnie gotowe porady Jak widać ciemieniucha sieje spustoszenie na wielu bobaskowych główkach niestety… My też walczymy mu od tygodnia, ale niestety bez rezultatów. Stosuję opiekę Hipp przed kąpielą, wyczesuję, a w kąpieli myję główkę synka olejkiem mającym przeciwko ciemieniuszce (Ziaja) i nic… Anka, używam także szczoteczki z Canpolu z twardym włosiem i faktycznie dużo lepiej się sprawdza niż taka z naturalnego włosia - w tej konkretnej sytuacji. Konsultowałam się także z naszym pediatrą w tej kwestii, bo faktycznie mój starszy synek miał problem ze skórką na głowie. Wyglądało to jak ciemieniucha, ale nią nie było i dopiero teraz, po 8 latach, udało mi sie tego pozbyć peelingiem trychologicznym do skóry głowy z Pharmaceris, a już nawet maści sterydowe były grane
@BabaYaga spróbuję na pewno tej Mustelli!
Mama_Ola wczoraj spróbowałam jednej z porad i posmarowałam wazelina główkę , potrzymalam z pół godziny wyczesalam i do kąpieli . Po kąpieli znów wyczesalam i dziś duża poprawa!! Ciekawe czy efekt się utrzyma
mój synek miał również silna ciemienuszkę bo za delikatnie wyczesywałam główkę - dodatkowo zaczełam stosować BabyCap Ciemieniucha, spray na ciemieniuchę
Nam pomógł ciemieniucha nie powracała po solidnym czesaniu i profilaktycznym stosowaniu
Jedna aplikacja pianki z szamponu Mustela wystarczy na jedno mycie. Mam taką małą butelkę od urodzenia i nadal jest.
Główkę powinno się delikatnie masować, żeby te czynności pielęgnacyjne kojarzyły się Dziecku z przyjemnością Szczoteczka może mieć twardsze włosie, ale skóra będzie zaczerwieniona wówczas bardziej. Ja stosowałam szczoteczkę od Canpol Babies z serii Newborn.
Ważna informacja - ciemieniuszka często “lubi” wracać
Tak dokładnie ciemieniucha lubi nawracać ale dlatego ważne jest solidne czesanie główki i profilaktyka
A swoją drogą to uwielbiam produkty Mustela w moim mieście dostępne są tylko niestety w jednej aptece a przecież aptek mamy nawał a szkoda …
Ciemieniucha do nas wróciła parę miesięcy przed 2 urodzinami. Byłam bardzo zaskoczona, na szczęście szybko się z nią uporałyśmy i mam nadzieję, że mamy ją z głowy. Na ciemieniuchę najlepsza zwykła oliwka, choć używaliśmy też z ziaji olejku na ciemieniuchę. Po nałożeniu oliwki zakładałam czapeczkę. A potem wyczesywałam. Najlepiej takim maleńkim grzebykiem dla dzieci, albo szczoteczką do zębów, niezbyt sztywną. Przy ciemieniuszce najważniejsza jest systematyczność i dokładność.
My mieliśmy doczynienia z ciemieniucha tylko przez chwilę. Smarowałam wtedy główkę oliwką później zakładałam czapeczke tak na około 15 minut przed kąpielą. Później wyczesywałam a najlepsza do tego jest najdelikatniejsza szczoteczka do zębów dla dzieci. Najłatwiej się nią wyczesuje. Ale ważna jest właśnie przede wszystkim systematyczność.