Co przygotować na grila?

Za kilka dni mam urodziny i w tym roku postanowiłam, że nie robię żadnego wielkiego siedzenia przy stole tylko grill w ogródku.
Będzie kameralnie: rodzina, dzieci, trochę znajomych nic sztywnego, ale chciałabym, żeby było smacznie i na luzie.
I mam pytanie do Was co przygotować na grilla, żeby nie było nudno?
Kiełbasa i karkówka to wiadomo, ale może macie jakieś swoje sprawdzone przepisy albo pomysły na:
coś dla dzieci jakieś sałatki, coś lekkiego dla kobiet w ciąży (mamy jedną przyszłą mamusię w gościach :two_hearts:)
Jak macie zdjęcia z własnych grillowych imprez to też chętnie podejrzę :blush:

1 polubienie

Ja do mięska z grilla przygotowuje pomidory w sosie czosnkowym i posypane żółtym serem, sałatkę z makaronu w kształcie ryżu z ogórkiem, kukurydzą, czosnkiem i majonezem. Do grilla sprawdzają się rewelacyjnie

2 polubienia

Proste nie ciężkie sałatki do grilla najlepsze

Ja sałatkę zawsze robię
Mix sałat
Ogórki
Pomidory
Papryka
Cebulka czerwona
Ser feta
I sos grecki ten z Knorra
Sałatka schodzi najszybciej hihi można jeszcze posypać ziarnami fajne są te mixy ziaren do sałatek. Tak nie za bardzo ją widać na zdjęciu bo ujęciem było coś innego :smiley:

Z mięsnych dan to robię schab w przyprawach kroję schab na centymetrowe kawałki trochę się odbijam ale tak bardzo delikatnie i w przyprawy na całą noc papryka słodka ostra przyprawa do mięs, do grilla, czosnek granulowany, i tak naprawdę wszystkie przyprawy jakie mam
Filet w przyprawie do kurczaka
Szaszłyki kurczak, cebula, papryka, i taka wieprzowina gotowana, przyprawione przyprawa do grilla. No w warzywa cukinia, cebulkaz papryka z przyprawą do grillowania warzyw mniam

3 polubienia

A i jeszcze robiłam ziemniaczki z czosnkiem zawijane w boczku tym cieniutkim w plastrach. Później w folię i na grilla

2 polubienia

u nas zazwyczaj podobne menu + zazwyczaj robię jeszcze jakąś lekką sałatkę z sałaty lodowej lub mixu sałat i fety czy mozarelli :slight_smile:

Robimy też często szaszłyki z kurczakiem, papryką, cebulą, pieczarkami. Lubię też wrzucić sobie na grilla cukinię czy ser halloumi.

Ja zrobiłam wczoraj pierwszy raz mięso z lawaszem jak szaszłyk . Wszystko zjedli !
Mam tylko takie byle zdjęcie bo tacie wysyłałam
Zobaczyłam to na tik toku

1 polubienie

1 polubienie

Kurcze to może być dobre :smiling_face:

Koleżanka mówi że jakby jadła dobrego kebaba :laughing:

1 polubienie

I jeszcze fajny sos do karkówki to rzodkiewka starta na tarce, ogórek świeży też starty do tego łyżka majonezu, jogurt naturalny i czosnek :blush:

Uwielbiam takie sosy, czosnkowe i tzatziki to moje smaki :heart_eyes: Muszę koniecznie wypróbować ten Twój

1 polubienie

Ooo ale to musiało pachnieć i smakować :heart_eyes:

Moja ciocia też takie robi, jezu, jakie one są pyszne :heart::face_with_hand_over_mouth:

1 polubienie

też uwielbiam, a to wygląda pysznie! ja czekam na zmianę pogody, żeby jeszcze zdążyć przed rozwiązaniem zrobić chociaż jednego grilla…

Pyszne sałatki pasujące do mięsa z grilla, u nas prawie na każdym spotkaniu :
Ziemniaki ugotowane, pokrojone w plastry układane warstwowo w misce z czerwoną cebulką, podsmażonym bekonem, sosem czosnkowym i posypana szczypiorkiem.

Ugotowany makaron orzo, ser żółty pokrojony w kostkę, ogórek zielony, rzodkiewka, dużo koperku i do tego sos na bazie jogurtu.

Ja jak robiłam grilla na swoje urodziny to podawałam też carpaccio z buraka, tortille z kurczakiem i warzywami, no i skoro mają być dzieci, to u nas obowiązkowo filet na grill przyprawiony łagodnie :smiling_face:
Ja też uwielbiam kaszankę z lubczykiem i cebulką, ale ostatnio szwagierka zrobiła z kapustą kiszoną i też była rewelacyjna!! :face_with_open_eyes_and_hand_over_mouth:

1 polubienie

U nas zawsze sprawdzają się różnego rodzaju sałatki- dwie nasze ulubione i szybkie do zrobienia:

1. pomidor, ogórek żywy, ogórek kiszony, cebulka, ząbek czosnku, zioła (np. oregano lub gotowy sos z Knorra) i oliwą
  2. makaron jakiś mały, ogórek, szynka konserwowa, majonez, odrobina chrzanu w słoiczku dla podkręcenia smaku, sól, pieprz
1 polubienie

U nas jako dodatek muszą być tzatziki :wink: a mąż serwuje mięso karkówka, polędwiczka, krojone w dużą kostkę, nabija jak szaszłyki przekładane plasterkami słoniny dzięki czemu wszystko jest mięciutkie, soczyste i nabiera fajnego smaczku bo wiadomo, że to tłuszcze jest nośnikiem smaku i do tego ziemniaki też grillowane w ten sposób ze słoniną

Mmmmm pychotka . Ps . Fajny duży grill :drooling_face::drooling_face: