Co to jest GBS?

Ja miałam teraz na ostatniej wizycie pobierany wymaz także wszystko się okaże przy odbiorze wyników, mam nadzieje ze będą w porządku.

Ciąża to wyjątkowy czas dla każdej przyszłej mamy, jednak w tym okresie mogą dopaść nas różne dolegliwości lub infekcje. Jednym z takich jest GBS. 

Ja 3 tygodnie temu mialam robiony wymaz na paciorkowiec GBS. Wynik wyszedl ujemny

u nas bylu wyniki prawidłowe :wink:

Mój lekarz prowadzący zalecał wykonanie tego badania. On pobierał próbkę do specjalnego pojemnika, a ja zanosiłam do laboratorium. U mnie było ujemny. Ale ze względu na moje infekcje w czasie ciąży, synek i tak miał robione badanie crp. Na szczęście u nas wszystko w porządku było :slight_smile:

moja lekarz sama zlecila badanie nie musialam sie o nie upominac, szkoda ze niektorzy lekarze bagatelizuja sprawe

szpakowskazofia dokładnie szkoda, że nie wszyscy lekarze są tacy że nas kierują na badania tylko to olewają że tak powiem…

mi lekarz też sam wydał skierowanie na badanie

ja też mam wszystkie badania wypisane po każdej wizycie więc wiem co i kiedy mam zrobić

jest to bardzo ważne badanie, wykryty wcześniej paciorkowiec zalecza się jeszcze przed porodem poprzez przyjmowanie antybiotyku i potem przy porodzie podają jeszcze jeden, Wtedy nie ma ryzyka że dziecko się zarazi, a konsekwencje moga być ogromne

najlepiej gdy lekarz wypisze które są konieczne do zrobienia

byl to moj najwazniejszy okres w zyciu to trzeba przyznac

Ja to badanie bede miala robione za około 2-3 tygodnie.

ma go praktycznie co 3 osoba i nie jest on groźny dla ludzi a jedynie właśnie dla noworodków, dlatego jest to niezmiernie ważne badanie

Badanie to jest jednym z podstawowych badań zawartych w Planie Opieki Orzedporodwej stwożonej przez ministerstwo, tak więc jeżeli którejś z was lekarz sam nie skieruje pod koniec ciąży to macie prawo domagać się wyjaśnień.

pamiętam to badanie, jest one bardzo ważne

mialam takie badanie jest bardzo ważne

u mnie badanie było zlecone (przez pomyłkę nawet dwa razy) :slight_smile:

Ja nie miałam mój lekarz zapomniał o nim

to badanie jeszcze przede mną