Córeczka odstawiła się od butelki?

Od samego początku córeczka była przyzwyczajana do butelki. Najpierw było to moje odciągnięte mleko, potem dokarmiałyśmy mm. Po świętach zaczęłyśmy rozszerzanie diety. Idzie nam raczej kiepsko, zbiegło się to też ze skokiem rozwojowym i od tego czasu córeczka nie chce butelki wcale.
Czy to możliwe żeby odrzuciła butelkę? Ma dopiero 6,5 miesiąca.
Z pierwszą miałam tak że nie chciała wcale butli, dlatego z drugą nie chciałam popełnić tego błędu i uczyłam ją od początku.
Poradźcie coś proszę

Dodam że wymieniłam już smoczki na większe i nie chce ani z małych ani z większych

A macie jedne butelki czy z różnych firm?

A to mleko mm które piła wcześniej to nadal jest to samo czy zmieniłaś ? :grinning:

Moze ma skok rozwojowy i jej sie odwidziało przez chwile moj synek mial podobnie trwało to krotko a pozniej znow zaczął jesc mm

Skok rozwojowy ma bank albo już potrzebuje inne pory karmienia. Tak miałam mały za nic nie chciał butelki. A ile razy dziennie karmisz butelka ? Jak dużo je ? My zeszliśmy do 4 karmień butelka

To samo właśnie, nie zmieniłam jej jeszcze na 2.
Próbowałam nawet swoje odciągnięte podać i też nie chciała

Mamy z różnych. Wcześniej piła z Avent, Canpol, Lovi i wszystkie jej pasowały. Teraz mamy te same wersje tylko z większymi skoczkami. Stare smoczki też jeszcze mam ale też ich nie chce

Zawsze dokarmiałam ją 2-3 butelki na wieczór. Ona piła raczej mniejsze porcje bo po 90ml. Wieczorem jest taka rozdrażniona że nawet nie chce patrzeć na butle a próbowałam podawać rano i też nie chce.

Mam nadzieję bo trochę mnie to przytłacza że znowu nie będę mogła wyjść gdzieś dłużej niż 2 godziny bo ona będzie głodna.

Skok jak nic. Musicie przetrwać nie ma wyjścia. Dziecko musi też coś jeść ale jak nie jest głodne to nie karm na siłę poczekaj chwilę dłużej np jak. Karmisz o 18 to karm 18.15-20

Może to być skok, u nas znowu mała nie chce butelki ssać teraz bo wychodzą jej górne jedynki i chyba ma jakiś dyskomfort, jak posmaruje jej żelem to dopiero wypije mleczko

Myślę że zbiegło się rozszerzanie diety ze skokiem rozwojowym, a może nawet ząbkowaniem? :face_with_monocle: teraz ma nowe bodźce w buzi bo pojawia się coś nowego przy RD, dziecko musi to przetworzyć. Proponuj jej butle na luzie, nie zmuszaj na siłę, może po kilku dniach odpuści. A w czym podajesz wodę? Bo może jeśli załapała picie z bidonu lub kubeczka spróbuj podać tak mleko

1 polubienie

Wody jeszcze jej nie dawałam .
Kurczę możecie mieć rację że to o ząbkowanie może chodzić bo ostatnio strasznie się ślini

Bardzo możliwe że to ząbkowanie właśnie :face_with_open_eyes_and_hand_over_mouth:
bo u mnie maluch jak ma ból dziąsełek to też nie chce jeść, akurat karmię piersią ale obserwuję to że dopóki nie posmaruje żelem lub nie psikne takim dentoseptAMini i mu nie przyniesie ulgi to do tej pory walczymy z jedzeniem. Kiedy nie dokucza mi to, to je ładnie :wink:

Spróbuj ten spray do buzi dentoseptAMini lub taki żel Bobodent, tylko on jest już troszkę mocniejszy bo ma w sobie znieczulającą lignokainę, ale oba naprzemiennie nas ratują :smiley:

Ja jeszcze od siebie polecam dentinox

Oczywiście jest to możliwe. Córka mojej kuzynki też tak odrzuciła mm , tyle że w rezultacie nie chodziło o mleko a o butelkę. Wymieniła butelkę na kubek niekapek i mała chętnie piła. Może jest jej niewygodnie z butli i się przez to denerwuje

O właśnie albo ząbkowanie. Czasami jest tak że wszystko naraz się zbiegnie i nie wiadomo o co chodzi

Też przez moment wydawało mi się, że syn nie chce butli. Miał ok 10 miesiecy i już od 4 był tylko na mm, a od 8 na samej butli. I myślałam, że tak mu się spodobało RD. Ale po jakimś czasie na szczęście wrócił i wszystko się unormowało. Ciężko powiedzieć co tam się dzieje dokładnie u tego małego człowieka. A długo to już u Was trwa?

U mnie córka na pierwszy Ząbek też odrzuciła butelkę. Spróbuj może trochę chłodniejsze mleko podawać. Jesli to ząbkowanie, a pije cieplutkie mleko, to może jej po sportu sprawić ból/dyskomfort.
U nas była lekka zmiana temperatury i córka piła dalej :ok_hand:t2::smiling_face: