CPR - Canpolowe Pogotowie Ratunkowe CanPolek 🚨

Wątek stworzony dla NAGŁYCH , PILNYCH przypadków, jesli chodzi o zdrowie pociech oraz samych rodziców - tak, aby nie szukać, nie latać po innych wątkach,gdy uzyskanie pomocyJest NATYCHMIASTOWE :rotating_light::rotating_light::muscle::smiley:

10 polubień

P.S. jesli cos edytować w opisie to dwajacie znać :grinning::grinning::muscle:

Ja zacznę. Jak podać espumisan miesięcznemu dziecku ? Czemu w ulotce jest że na łyżeczkę ?! Jak to zrobić. Biogaie skrapiamy bezpośrednio do ust więc myślę że espumisan też tak możemy ale ja jestem z tych panikujących więc proszę o informację jak wy robiłyście.
Plus co zamiast espumisanu jak się nie sprawdzi ?
Ja już nie wiem czy syn nie wyspany czy ma skok jakiś rozwojowy czy ciągle brzuszek. Pręży się idą gazy pomagamy mu jakimś masażem czy podkurczeniem nóżek ale on potrafi płacz odpalić w sekundę nie ma rozruchu jest od razu awanti.

Espumisan możesz bezpośrednio do ust dziecka nie ma różnicy. Ja na łyżeczce też podawałam i ładnie synek zjadał z łyżeczki :grin:

Nam położna poleciła Esputicon w kropelkach bo niby lepsze opinie ma dla takich maluszków ale mowiła, że trzeba wypróbować i jedno i drugie najlepiej.

Co do prężenia się i płaczu to może byc brzuszek bo też tak mieliśmy. U nas pomagał espumisan, masaże i jak był mocno zagazowany to windi.

1 polubienie

Właśnie ten espumisan też konsultowałam z położną dawanie ale nie zapytałam jak.
Tylko mówiła że przed każdym karmieniem a teraz ciepło on je częściej mam wrażenie czasem i co godzinę a sprawdziłam dawki to od 2 do 4 razy można padawac i myślę czy dawać jak w ulotce czy przed każdym karmieniem ale po prostu mniej kropelek. Jak z doświadczenia to wygląda ?

Nam pediatra zaleciła 10 kropli przed karmieniem co 3-4 h i tak podawaliśmy. A jaka macie witaminę d ?

1 polubienie

D vitum 400 jednostek

Przyczyną bólów brzuszka i wzdęcie może byc niestety witamina D bo one są w różnych olejach rozpuszczone i czasami maluszkowi nie służy dany olej. Polecam poprosić pediatrę o recepte na Juvit d3. To jest właśnie witamina d na takie problemy, jest na receptę i jest za darmo dla dzieci wiec warto :grin:

2 polubienia

A na jaki wiek podajesz ? Bo widzę że ona ma dużo jednostek

Od urodzenia to jest standardowa witamina d tylko w innych jednostakach podana :grin:

1 polubienie

Dziękuję ! Zacznę dziś od espumisanu bo mam kupiony

Ija ija ija ija :rotating_light:
hmm ja miałam sab simplex ale zaprzestałam bo nie widziałam różnicy na wręcz bardziej po zawiesinie dziecko się prężyło :worried:

Zgadzam się co do Wit D , niektóre dzieci nie mogą jej przyjmować tj np chrześnica mojego mena miała refluks tak silny ze nic nie chciała jeść prócz mleka z piersi mamy i to czasem było tragedią więc na siłę strzykawką jej wlewali mleko żeby co kolwiek miała w żołądku :pensive:

Ja podawalam na smoczek i bezposrednio do buźki :muscle:
@MamaSloneczka mi sab simplex ratowal zycie

1 polubienie

My Biogaie dawaliśmy właśnie od początku na takiej malutkiej silikonowej łyżeczce, bo jak zaczęliśmy podawać bezpośrednio do ust to kilkukrotnie zdarzyło się, że malutki odwracał buzię kropla wypadła poza, później nie mogliśmy się doliczyć ile w koncu dostał, albo wpadło za dużo tych kropelek…:face_with_peeking_eye: Dlatego najwygodniej i najbezpieczniej było nam nakroplić na łyżeczkę i później do buziaka :grinning: mały chętnie buziaczka otwierał i oblizywał tę odrobinkę którą tam miał :blush:

1 polubienie

Tak jak pisała @magdap_96 sprawdź na jakim oleju jest twoja witamina d, bo akurat olej olejowi nierówny i niektóre są ciężkostrawne

A Espumisan możesz spróbować podawać strzykawką. Tak jak na przykład podaje się środki przeciwbólowe

1 polubienie

Sprawdziłam MCT. Myślice że można telefonicznie to załatwić czy trzeba się umawiać normalnie na wizytę w placówce i trzeba podejść do pediatry ? Placówka NFZ.
Pewnie zależy od palcówki, dopiero się przepisałam po urodzeniu dziecka i nie wiem jak tam zasady

Na teleporadzie powinni Ci wypisać bez problemu :grin:

Mozesz umówić teleporadę, powinni Ci wystawić , ale nie zawsze tak będzie. Jeden lekarz powie że chce zobaczyć dziecko bo go nie widział w przychodni tak jak u Was bo sie przepisaliscie, a drugi powie ok i wypisze receptę.
@asiam1 no widzisz , dzieko dziecku nierówne :slight_smile: a nam też gastrolog dziecięcy mówił że czy podamy espuminsan czy sabsimplex to jeden pieron jest a dla dziecka jak widać jest różnica.

A po jakim czasie od zmiany Wit d zauważyłyście poprawę ?

U Nas przy Synku nie bylo.
Ale za to poprawa sie pojawila po zmienie Biogai na Vivomix (teraz chyba inaczej się mazywa).
Espumisan podawalismy do buzki bezposrednio.
Mielismy tez pozniej Bobotic Forte (chyba tak).
U Nas bylo mm od początku i tez musielismy zmieniac na inne wiec ostatecznie nie wkem co tak naprawdę pomoglo.

1 polubienie