Jedyne co mogę ci poradzić z mojego doświadczenia to właśnie jak najczęściej przemywać dziecku buźkę ciepłą przegotowaną wodą na płatku kosmetycznym niekoniecznie używać do tego chusteczek nawilżanych bo niestety niektóre mogą ten stan tylko pogorszyć trzeba to przetrwać z maści do głowy przychodzi mi tylko Alantan ale z tymi maściami to też bym uważała bo jednak jest to w okolicy jak piszesz jednak ust buźki żeby dziecko Gdzieś śliniąc się nie wciągnęło do ust językiem maści i sobie nie zaszkodziło jeśli już to posmaruj gdy dziecko wybiera się na drzemkę w ciągu dnia albo uśnie ci już na taki sen nocny wtedy faktycznie nie będziesz musiała obawiać się że skosztuje odrobinę maści ale po prostu Najlepszym sposobem jest przemywanie wietrzenie delikatne osuszenie tego miejsca i w miarę możliwości Czasami jest to trudne ale Odstawienie tego smoczka na bok gdy na przykład dziecko uśnie juz mocnym snem żeby faktycznie te rany i podrażnienia miały okazję się lepiej goić i był lepszy przypływ powietrza
Cześć dziewczyny,
córeczka ząbkuje przez co baaaardzo się ślini, a jak ma smoczka to już w ogóle jest strasznie dużo tej śliny. Oczywiście jej wycieram, ale skóra na buźce jest zaczerwieniona i podrażniona. Możecie coś na to polecić? Jakiś krem? Maść?
Kremy tluściejsze :) Bephanten, alantan, emolium :) Ja bephanten lubiłam zawsze najbardziej ,ale na odparzenia używałam:)
Ja popieram zdanie Piny, nam to samo położna mówiła na zajeciach, a swojego doświadczenia jeszcze nie mam. Że najlepiej właśnie spróbować odsunąć smoczek lub maksymalnie "wietrzyc" te podrażnienia i że właśnie do wycierania buzi używać czegoś delikatnego, żeby dodatkowo nie robić ran. O maściach nic nie wspominała, albo ja nie zapamiętałam...
U mnie też takie podrażnienie występuje niestety, smaruje masłem shea bo jest tłuste i dobrze nawilża, po jakiśm czasie znika, ale za chwilę znów się pojawiają.
Mogę polecić linomag i alantan
ja smarowałam bephantenem
U nas nigdy nie było takiej sytuacji
LINOMAG może pomoże
A nie będzie ryzyka, że dziecko tą masc troszkę zje, np jak będzie pchało rączki do buzi czy jakieś zabawki?
Może nie wycieraj chusteczkami bo mogą dodatkowo podrażniać spróbuj może najzwyklejsza wazelina jest chyba najbardziej bezpieczna
Dzięki dziewczyny za rady, posmarowałam ze dwa razy bepanthenem bo mam go w domu i już widzę różnicę.
O no to najważniejsze, że pomogło :)
Najważniejsze są widoczne efekty ;)
No i super :) to najważniejsze!:)
Super właśnie najważniejsze żeby znaleźć swój złoty środek:)
Na podrażnienia dobrze działa zielony linomag i niebieski alantan. Smoczek podawaj jak najrzadziej.
Alantana nie wolno długo stosować bo wysusza no chyba że na przemian właśnie z linimagiem bo on natłuszcza
MamaLaury dzięki za wskazówkę
Spoko nam pediatra właśnie mowila że jak stosujemy takie maści czy kremy to na przemian jak jeden wysusza żeby potem przywrócić tej skórze odpowiednie nawlizenie