Moja Hania też miała czkawki, najczęściej wieczorem. Uwielbiałam to uczucie. Ale co do apetytu dziecka które miewało czkawki u nas się nie sprawdziło. Moja Hania to okropny niejadek. Od samego początku nie potrzebowała wiele zjeść… Ale za to jak się już urodziła to nadal często miała czkawkwe do tej pory jej się zdarza
Jesteśmy na końcówce ciąży obecnie skończony 36tc od jakiegoś dłuższego czasu nie jestem wstanie stwierdzić kiedy , ale moje dziecko ma cały czas czkawki tak 4-5 razy dziennie średnio nieraz częściej . Słyszałam że maluchy Jak piją to może tak być j w ten sposób też ćwiczą oddychanie . Jak tam się ma w teorii ? Słyszałam również ze dzieci które mają czkawki mają większy apetyt. Jak było z waszymi maluchami ???
hahahaha, mój też ma je non stop! już czasami wolę żeby piętę wypchnął gdzieś pod żebra, bo nie da się zasnąć jak jest w brzuchu takie cikcik
U nas mały miał czkawkę kilka, a nawet zdarzał się, że kilkanaście razy na dobę
Teraz, gdy jest już z nami również bardzo ciężko dopada go czkawka, ale z tego co słyszałam to normalne - jak w życiu płodowym miał “skłonności” to i teraz to normalne U nas pomaga przystawienie do piersi lub sporadycznie smoczek.
O podwyższonym apetycie nie słyszałam i ciężko mi jest cokolwiek powiedzieć, gdyż czkawka jest z nami od samego początku, a apetyt ma raczej “w normie”
Kiedyś też dopytywałam, czy to nie jest oznaką czegoś złego - bo jak czkał co godzinę przed 20 minut (mówię jeszcze o ciąży) to się trochę wystraszyłam, ale kilka niezależnych źródzeł uspokajało, że czkawka to czkawka - nic złego nie zwiastuje
Mój też miał czkawki często to zdrowo podobno że maluch ma czkawki.
No mój apetyt miał zawsze na mleko Ale to że są czkawki nie znaczy że będzie takim pasibrzuchem który będzie cycocholikiem
Myślę,że czkawka u płodu jest na skutek zbyt łapczywego połykania płynu owodniowego. Jak i też jest swego rodzaju ćwiczeniem, które ma nauczyć malca ruchów niezbędnych do tego, by przeżyć poza łonem mamy: móc oddychać samodzielnie i już od pierwszych chwil życia umieć przełknąć pokarm mamy.
A przy okazji ćwiczy też jego płuca oraz nerki, które połknięty płyn owodniowy muszą przecież przefiltrować. Czkawka, jaka zdarza się od czasu do czasu, jest zaś „efektem ubocznym” tego treningu. Co do apetytu? Córka miała często czkawkę…ale, czy to przekłada się na większy apetyt tego nie wiem.
Pozdrawiam.
Ło mój to czkawkę miał po każdym posiłku. Śmiałam się, że ja jem, a on jak to wyczuje to też sie rzuca na wody płodowe i tak łakomie pije, ze czkawkę dostaje… I serio miał czkawkę kilka razy dziennie.
On apetyt miał standardowo jak każdy noworodek mieć powinien i nawet zjadał mniej niż “eksperci” piszą na opakowaniu (Bo ja nie wiem jak oni wyliczają ile dziecko powinno zjeść… Oskaro nigdy nie zjadał zalecanej porcji mleka).
Mawiają też, ze dziecko, które w brzuchu często ma czkawki, ma też czkawki po porodzie i u nas faktycznie młody miewał czkawki po za brzuchem…
Na pocieszenie. Dzieci to tak nie męczy jak nas dorosłych ;]
Dzięki dziewczyny wiedziałam że nie jest to jakieś nie zdrowe ale myślałam że jak często dopada go czkawka to się męczy czyje jak mu brzuszek podskakuje i mi go żal . Aisa hahaha cycoholikiem on zobaczymy jaki mój będzie … jak dostaje zastrzyk w brzuch to wypina pupę hahaha i nie wiem czy to ze względu na to że wtedy kładę się na wznak i ma mało miejsca czy poprostu tak wychodzi za każdym razem
Zmarancza uspokoiłas mnie bo myślałam że się młody męczy oj żal mi go jest za każdym razem . Jak zjem coś co mi bardzo smakuje to przeważnie ma czkawki a śmieszne to słychać jak w tym momencie mam np podpięte ktg
Pati nie musisz się martwić, bo to naturalne u ludzi, że mają czkawki. Ogólnie ja jak np. mam to ciężko się jej pozbyć, a u takiego malucha dość szybko mija.
Wiele razy słyszałam, że maluszków to tak nie męczy jak by się mogło wydawać ;]
No on ma tak różnie nieraz go meczy do pół godziny ale są częste i powracają i wtedy wiem gdzie ma brzuszek i zawsze mogę go posmyrac
czkawka występuje bardzo często u plodu swiadczy tylko o tym, że malec prawidłowo się rozwija, i powoli przygotowuje się na życie poza brzuchem mamy tzn połykanie płynu owodniowego jest swojego rodzaju ćwiczeniem, które ma nauczyć malca ruchów niezbędnych do tego, by przeżyć poza brzuchem mamy by maluch mógł oddychać samodzielnie i już od pierwszych chwil życia umieć przełknąć pokarm mamy. Tak więc Pati to dobrze że maluch ma czkawki znaczy że ćwiczy
Aisa oj niech ćwiczy cwiczy bo jeszcze chwilę i się spotykamy . Też tak miałyście że nie mogliście się doczekać spatkania z waszymi malcami jak wyglądają i w ogóle ja to aż cala chodzę i cały czas patrzę tylko na kalendarz
Ojj ja bardzo. Każdego dnia sobie go wyobrażałam, jaki ma nosek, jakie usteczka, czy będzie miał włoski, czy będzie łysy ;] Później trafiłam na oddział, porodówkę, mówiłam, ze dzisiaj się zobaczymy, a po porodzie przepaść… Już nie byłam taka ciekawa
Ale miał nosek jaki sobie wyobraziłam, śliczną skórkę, która nie schodziła i tak uśmiechał się przez sen
Pati jeszcze chwilka i poznasz małego królewicza ;]
No jeszcze chwila moment a już siedzę jak na szpilkach . Jestem bardzo ciekawa jaki on będzie czy rzeczywiście tak jak buszuje w brzuchu wtedy będzie najwięcej aktywny . Najbardziej się cieszę z tego że ja i mój będziemy dla niego całym światem i chyba nie da się opisać tych uczuć
Mamusia będzie księżniczką, a tatuś bohaterem. Cóż Wam będzie ufał bezgranicznie, nikomu innemu. Z Wami poczuje się bezpiecznie i z Wami będzie chciał spędzać każdą chwilę.
Mamy taki zwyczaj z małym, ze po kąpieli trzymam go na rękach i stajemy przed lusterkiem i mówię “A kto to taki piękny tam w lusterku” I ostatnio z uśmiechem krzyknął: “MAMA”… Zapytałam: “Mama jest piękna?” On wtedy: “TAAAK”
Serce rośnie
U nas tez czesyo byly czkawki i jak sie urodzila to dalej miala ale z czasem coraz mniej a teraz wgl . Zobaczymy jak z drugim dzisiusiem bedzie niebawem ;p
Mój syn po urodzeniu miał często czkawki, później sie uspokoiło, a teraz mając dwa lata dostaje czkawkę zawsze, kiedy mocno się śmieje ;]
No już lada chwila i się przekonam czy czkawki się utrzymają po urodzeniu
U nas też czkawki po urodzeniu miewał mały
Mój synek miał w brzuchu czkawkę kilka razy dziennie i po porodzie nadal miał często czkawkę