Witam. Jestem tu nowa i moje pytanie brzmi czy Wasze dzieci w brzuszku też mają czkawkę?? U mnie obecnie 33. tc i od kilki dni czuje w brzuchu jak dziecko ma czkawkę tzn. tak mi się wydaje, że to czkawka jest, bo są to takie regularne podskoki maluszka i po pewnym czasie one mijają… Wizytę mam we wtorek i jeśli tu nie uzyskam odpowiedzi to spytam położnej albo lekarza. Zastanawiam się też czy to jest w jakiś sposób niebezpieczne dla maluszka.
Jak byłam w ciąży to moja córeczka miała czkawkę dość często, dla mnie miłe uczucie
Mój maluszek w brzuchu też miał czkawke czytałam, ze nie jest to niebezpieczne, wiec nie musisz sie martwić
Hey ten sam wątek jest już na forum na drugiej stronie
http://canpolbabies.com/pl/forum/?f=1&t=25
Pozdrawiam
Dokładnie, ja już poruszyłam ten wątek maluszek czka i nic się nie dzieje nie ma powodów obaw, moja już się urodziła i dalej czka często ale to nic nie szkodzi
dzieci tak mają bardzo często
Czkawka maleństwa w brzuszku świadczy o tym, że dziecko prawidłowo się rozwija:) Oczywiście jeśli niektóre dzieci nie mają czkawki, nie oznacza to nieprawidłowego rozwoju.
Moja córka miała kilka razy dziennie czkawkę w życiu płodowym i podobnie było po narodzinach. Jako noworodek czkała kilka razy dziennie!
Ale czkawka, wbrew powszechnym przekonaniom, nie męczy dziecka. Wręcz przeciwnie! Dla maluszka jest to przyjemne doznanie, coś nowego, zaskakującego, bo nagle całe ciało podskakuje:) także nie masz czym się martwić:)
mój czka regularnie. Czasem trwa to dosyć długo i zastanawiamy się czy to nic poważnego, ale ponoć naturalne i bezpieczne dla maluszka. Brzuch śmiesznie wtedy podskakuje
@agazywa nie ma powodu do niepokoju, a raczej wręcz przeciwnie - to powód do radości Nam udało się nawet nagrać podskakujący rytmicznie brzuszek
Czkawka w życiu płodowym Dziecka świadczy tak jak wspomniała @Maggda o tym, że Maluszek prawidłowo się rozwija i pije wody płodowe, przygotowując się tym samym do oddychania Dzięki temu wiesz również, że Dzieciątko się w brzuszku rusza (a to jest niesamowicie ważne w ocenie Jego dobrostanu)… Dziecko w łonie matki nie odczuwa takiej uciążliwości czkawki, jak osoba dorosła, więc nie musisz się również tym niepokoić.
Czkawka u Noworodka ma wiele przyczyn… i pozwala nam również ocenić Jego dobrostan. Może pojawić się w sytuacji “przebodźcowania”… ponieważ wynika z niedojrzałości układu nerwowego… ale może być również skutkiem wyziębienia Noworodka, ponieważ organizm Dziecka nie potrafi jeszcze utrzymać stałej temperatury (dlatego tak ważne jest, aby ani nie przegrzewać, ani nie wyziębiać Małego Człowieka)…
Jeśli po porodzie czkawki się pojawiają można spróbować im zaradzić… ja np. przytulałam i otulałam delikatnie kocykiem Pierworodną, “szumiałam” Jej do ucha i kołysałam się z Nią delikatnie na boki, żeby Ją wyciszyć, albo próbowałam Ją przystawić do piersi, żeby napiła się ciepłego mleka… Zazwyczaj szybko udawało nam się “przegonić” czkawkę
Moja córcia dość często miewa czkawkę, najlepszy był moment kiedy lekarka robiła mi usg a tu córcia akurat czkała i się wierciła i badanie strasznie ciężko było wykonać
Mój Maluszek ma czkawkę regularnie można powiedzieć Ale faktycznie nie jest to dla mnie powód do obaw, lecz właśnie do radości i uśmiechu. Uwielbiam czuć ruchy bobasa, a gdy brzusio tak miarowo podskakuje często wołam też szybciutko starszego synka, aby mógł przybić piątkę braciszkowi - latwiej mu wówczas wyczuć ruchy pod rączką.
Odkąd pamiętam moja niunia w brzuszku ma czkawke. Na początku to było takie delikatne a teraz się poglebilo i częściej aż brzuszek podskakuje.
Córeczka miała w brzuszku czkawkę i po urodzeniu miała często czkawkę i do dnia dzisiejszego jej się zdarza W brzuszku dla mnie to było bardzo miłe uczucie - takie łaskotanie
Moja w brzuchu tez ma czkawkę, więc to chyba naturalne skoro prawie wszystkie dzieci ja mają
A skąd wiecie/po czym poznajecie, że to czkawka???
Dokładnie to nie jest niebezpieczne wręcz bardzo dobrze bo maluszek trenuje odruch połykania i ssania a jednocześnie czkawka świadczy o prawidłowym rozwoju płodu.
NowaJanowa czkawki nie pomylisz z niczym bo to jest w jednym miejscu takie delikatne ruchy dziecko przy czkawce podskakuje jakby w jednym miejscu ale to jest takie delikayniejsze niż kopniaki no i jest rytmiczne
U mnie córka tez miała często czkawkę. Śmieszne uczucie, kiedy cały brzuch skacze To przedsmak tego, co czeka Cię kiedy dziecko będzie na świecie. Niemowlęta bardzo często mają czkawkę, jednak znosza ją dużo łatwiej i spokojniej niż dorośli!
Aiisa dzięki za wytłumaczenie:) To czkawki jeszcze nie czułam:)
Tak, mój synek też miał czkawkę jeszcze u mnie w brzuszku
Nie jest to niebezpieczne
Ja chyba nie miałam okazji czuć, albo nie domyśliłam się, że to czkawka Za to po porodzie córa miała bardzo często czkawkę. W drugiej ciąży będę uważniej przyglądać się ruchom maleństwa
Ja tak samo w pierwszej ciąży jakoś nie wyczułam że moje maleństwo ma czkawkę … Szkoda teraz rozkoszuje się każdym ruchem mojego drugiego maluszka :-* może teraz zaobserwuje czkaweczke … Już nie mogę się doczekać kolejnej wizyty u lekarza może będą też jakieś fajne ujęcia na USG i w końcu płeć maleństwa